Хиляди пътници са засегнати от нова стачка на летища в Германия

Исканията са по-високи заплати и по-добри условия на труд
15 мар 2024 10:52, Елка Василева
12
Хиляди пътници са засегнати от нова стачка на летища в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Служителите по сигурността на няколко летища в Германия, сред които са Хановер, Дортмунд, Веце, Лайпциг, Дрезден и Карлсруе/Баден Баден, стачкуват днес. Трудовият протест е обявен от германския синдикат "Ферди" (Verdi) с искания за подобряване на условията на труд и за повишаване на заплатите, предаде ДПА.

Още по темата
Пътниците няма да бъдат допускани до летищните терминали, ако служителите, които отговарят за сигурността, регистрацията и обработката на багажите, спрат работа. Това може да доведе до отмяната и забавянето на редица полети, което ще засегне хиляди пътници, отбелязва ДПА.

Вчера стачкуваха служителите по сигурността на аерогарите в Берлин, Хамбург, Щутгарт, Карлсруе/Баден Баден и Кьолн/Бон.

Стачните действия в четвъртък доведоха до отмяната на над 580 полета, по оценка на летищната асоциация А Де Фау (ADV). Тя очаква днес да бъдат отменени "значително по-малко" полети.

Стачките на служителите по сигурността на редица германски летища са поредните трудови протести в германския транспортен сектор през последните седмици, отбелязва ДПА.

По-рано тази седмица стачкуваха кабинните екипажи на германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa), базирани във Франкфурт и Мюнхен. Заради тези стачки бяха отменени стотици полети, при което бяха засегнати десетки хиляди пътници.

През тази седмица се проведе и трудов протест в германската железопътна компания "Дойче бан" (Deutsche Bahn). Превозвачът беше принуден да отмени около 80 на сто от влаковете си на дълги разстояния по време на стачката, обявена от синдиката на машинистите Ге Де Ел (GDL).
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Германиястачкалетища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
КуаМиКафе преди 1 месец
Всички стачки без 1 дотук са организирани от Верви. Явно са в доста тесни отношения с руснаците и е време немските тайни служби да заработят!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е екологично.
8
2
 
4
 
! Отговори
4000 преди 1 месец
Това е фалшива новина, платена от Путин. Германската икономика е в невиждан разцвет след спирането на тоталитарния руски газ.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа от доста време се тресе от стачки и положението е критично, само нашите евро-атлантици, се правят, че нищо няма, продължават да веят украински знаменца и чакат нареждания какво да правят!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние пътниците пък искаме по-ниски цени на билетите и да спрат стачките, които ни провалят пътуванията!
5
3
 
16
 
! Отговори
Не сте евроатлантици преди 1 месец
Работете, за да плащате данъци, та държавата ви от тези данъци, да подържа американската война в Украйна!
4
2
 
4
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Аз минах на отопление с отпадъци. Ама самолета, само с метан от контейнера с ***, май няма да литне. За гориво ли пращат армия в Киев? Щото точно там гориво няма да намерят за себе си, а за Бай Хънтър Бай Гън. Или ще гушнат букета, като онези техни братовчеди през 45 -та година.
3
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
И за какво стачкуват? Нали сами гласуваха за шолци и бербок?
2
1
 
6
 
! Отговори
МЕРКЕЛ преди 1 месец
НЯМА КАК ДА СТАНЕБХРАНИМ МИГРАНТИ
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стачка на летища! Ето докъде ни докара изкуственият интелект