Финландия дава още 188 милиона евро военна помощ на Украйна

Двете страни подписаха споразумение за сътрудничество
63
Финландия дава още 188 милиона евро военна помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на Финландия Александър Стуб подписа днес по време на посещението си в Украйна заедно с украинския си колега Володимир Зеленски двустранно споразумение за сигурност и дългосрочна взаимопомощ, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Срокът на споразумението е десет години и съгласно документа Хелзинки ще отпусне нова военна помощ на Киев на стойност 188 милиона евро, обяви Стуб на пресконференция в украинската столица. Така общата стойност на доставките от Хелзинки за Киев от 2022 година досега ще достигне 2 милиарда евро, отбелязва Ройтерс.

Споразумението обхваща редица аспекти, в това число и политическа подкрепа, помощ за отбраната и сигурността на Киев, както и за реформите в украинската държава и за нейното възстановяване, уточняват от канцеларията на финландския държавен глава.

"Десетгодишният срок на споразумението е доказателство за дългосрочния ангажимент на Финландия с подкрепата за Украйна", обявиха от кабинета на Стуб.  Новата оръжейна доставка от Хелзинки за Киев ще включва и боеприпаси от голям калибър, поясни финландският президент на съвместната  пресконференция със Зеленски.

"Тази наша военна помощ не е просто за самоотбраната на Украйна, тя е за победа на Украйна (над Русия)", заяви Стуб.

Ройтерс обръща внимание на факта, че Киев разчита много на произведените от Запада системи за противовъздушна отбрана срещу противника си, който е по-добре въоръжен, и отправя поредица от призиви към съюзниците си за по-значителна военна помощ на фона на засилващите се руски удари по градове и енергийна инфраструктура.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви днес, че партньорите на Украйна не ѝ осигуряват достатъчно системи за ПВО за защита срещу руските ракетни нападения, макар и да разполагат с повече от сто системи "Пейтриът".

Ройтерс посочва, че външните министри на страните членки на ЕС се срещат в белгийската столица Брюксел днес и утре, като една от целите на разговорите е да се поставят основите на дългосрочна военна подкрепа за Украйна и съответно да се укрепи сигурността на съюзниците в алианса при евентуално намаляване на помощта от САЩ, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент през ноември тази година.

Канцеларията на украинския президент Зеленски на свой ред обяви в изявление, че Финландия е представила проект за четиригодишен план за подкрепа на Киев с бюджет от 290 милиона евро за развитие и възстановяване. Ройтерс отбелязва, че Финландия има 1340 километра граница с Русия и миналата година се е присъединила към НАТО след десетилетия на военен неутралитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: УкрайнаФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
7
 
! Отговори
ZZZP преди 1 месец
РаZпада почна и ще рашистите ще завършат с по малки граници това десетилетие
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер..сега вече ще победят Русия ! Тия милиони ще излязат от джобовете на всеки един финландец. Точно както излизат от нашите под формата на инфлация. За това всичко ни е по-скъпо
28
8
 
7
 
! Отговори
рашка Феодалия преди 1 месец
Ще завърши на парчета! маскалите много са им насъбрали повечето съседи и вече няма да е вятъра на промяната а урагана на Смяната
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сорросоид слага минуси на конвеер. Но все тая.
26
6
 
7
 
! Отговори
Втори шанс няма преди 1 месец
Франция, Германия, Финландия и Япония вече си взеха от пуйката и Руснаците им сипаха с големия черпак. Сега същите пак се ежат на много по силна Русия ама и Руснаците имат още по големи ЧЕРПАЦИ хаха!
25
5
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Северният бряг на Финския залив явно не им трябва на финландците.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПАРИ НА ВЯТЪРА, А ПОЛОВИНАТА ЗЕЛЕ ЩЕ ГИ ГЕПИ
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едните комунисти плюят по другите щото са крали повече от тях
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландия така ги обуват,че няма мърдане. Избират си някакви позьори за политици и това е резултатът.
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След ВОСР Ленин издава декрет за мира и дава право на избор на народите от Руската империя. Именно тогава се отделят Финландия и Полша . Всичко друго са лъжи и инсинуации....
20
10
 
5
 
! Отговори
Русначета боли ли? преди 1 месец
Няма финландец под 2 метра. Всички са ЖИBOТНИ, ще изядат северозападна Русия с парцалките. :) но вие ми дайте още няколко минуса, това ще ви оправи положението ЛОЛ
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландия украйна и България са едни неблагодарни страни и ще страдат.
18
8
 
7
 
! Отговори
БРАВО МОМЧЕТА! преди 1 месец
Финландия е готова за Война. СЛАВА НАТО!
17
6
 
10
 
! Отговори
малко уточнение! преди 1 месец
До Анонимен 19. Финландия НИКОГА не е била част от СССР! И също така никой историк в света не говори за Хелзинкска Русь. Докато има термин от историята Киевска Русь. Тоест руската държава се е формирала вероятно на територията на днешна Украйна. А след походите на полските крале, Украйна се е отделила от Русия. Като поляците превземат и опожаряват тогавашната руска столица Москва. Тогавашна Полша е като императорска Русия два-три века по-късно. Русия-Украйна=България-Македония.Същите наши пробл
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези (от снимката тапет над статията) защо се стрелят на 1 метър отстояние? Това да не е кадър от някаква игра?
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финландците много добре знаят какво е да си съсед на СССР и на Русия. Очевидно помнят 1939 г. когато СССР ги нападна просто така щото Сталин поискал да премести границата. Естествено границата е само повод (няма такава държава Финландия, всичко това е било наше). Сменете Финландия с Украйна и получавате същото след 80 години. Русия както е била империя на злото така си е и останала.
14
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сравнете Западна Карелия (райска градина!) с Източна Карелия (класически ке..не..ф, под болшевишко иго)!
13
4
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Украйна ? Македония ? :)
12
14
 
10
 
! Отговори
SUOMI FINLAND преди 1 месец
Браво, Финландия! Истински пичoве!
11
9
 
19
 
! Отговори
Не съществува преди 1 месец
Такава държава Украйна???Това е Руска територия.