Няма брак, няма деца: Младите японци не могат да си го позволят

Самотните възрастни ще бъдат 20% от японските домакинства до 2050 г.
13 апр 2024 08:19, Александър Попов
69
Няма брак, няма деца: Младите японци не могат да си го позволят
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според ново проучване до 2050 г. всяко пето японско домакинство ще бъде съставено от самотни възрастни хора.

До 2050 г. 10,8 млн. възрастни хора ще живеят сами, което ще представлява 20,6% от всички домакинства, се казва в прогнозата на Националния институт за изследване на населението и социалната сигурност, която се публикува на всеки пет години.

Това бележи увеличение спрямо 2020 г., когато 7,37 млн. възрастни хора, или 13,2% от всички домакинства, живееха сами, предаде АФП.

Младите японци отлагат сключването на брак или предпочитат да нямат деца, отчасти защото не могат да си го позволят.

Япония е изправена пред постоянно задълбочаваща се демографска криза. Нарастващото население в напреднала възраст води до рязко увеличаване на разходите за медицинско обслужване и социални грижи. Намалява и работната сила.

Много възрастни хора в момента имат деца или братя и сестри, които могат да се грижат за тях, дори и да живеят сами, казва институтът.

"След 30 години обаче се очаква делът на възрастните едночленни домакинства без деца - независимо дали са женени, загубили близък или разделени - да се увеличи, а броят на братята и сестрите на отделния човек също ще намалее", предупреждават експертите.

Според правителствени данни общото население на Япония се е свило с 595 000 души до 124 млн. души през 2023 г. Това означава спад за 13-та поредна година.

Мащабът на намалението е компенсиран от притока на чужденци. Етническите японци са намалели с 837 000 души до 121 милиона.

Японското правителство от години се опитва да забави застаряването на населението без значителен успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Япониядемография
Още от Свят
Един загинал при инцидент с кабинков лифт в Турция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Коментар N65 е отговор на N39, който дава предложение за различен размер на подоходното облагане в зависимост от това дали човек има деца и какъв е броят им.
61
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 седмици
Как ли пък няма да се съглася на подоходен данък в размер на 20%, защото имам 1 дете, та парите ми да отиват за хрантутене на бхарадците, които според твоето предложение няма да дължат такъв данък, защото имат по 3 и повече деца! Много си умен,няма що. Аз пък ПРЕДЛАГАМ да не се облагат с такъв данък висшистите; онези със средно образование да плащат 10%, а които са с образование, по-ниско от средното да плащат 50% от дохода си. Който няма доходи, но създаде дете - яка глоба, която да отработи!
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Наско ИТ-то /28/ Последните две изречения от коментара ти са абсолютно неверни. В повечето семейства жената участва наравно с мъжа в плащането на разходите. Не са малко и онези двойки, в които мъжът се прави на разсеян дори когато в сладкарницата дойде сервитьорът със сметката за две кафета. Не се прави, че не знаеш колко мъжлета открито си казват, че търсят жена, която може да поеме разходите им.
59
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 2 седмици
И аз знам подобен пример. Един висш военен беше изритал жена си и двете си вече пораснали деца, едното от които е инвалид, за да се ожени за по-засукана.Знам трагедията на първата му съпруга.Тъкмо била навършила тогавашната възраст за пенсиониране на жените, а не била работила нито ден.Не знам как я е лишил от правото тя да остане в огромния им апартамент в центъра на София, запазил го за себе си и за втората си жена. Уж като акт на милосърдие купил на двете си деца маломерна панелка в "Дружба".
58
1
 
2
 
! Отговори
До Реалист (№ 16) преди 2 седмици
Не заблуждавай! Уж се повиши малко раждаемостта след Тезисите и Указа от 1967 г., но това се забеляза главно при индийците. Отрицателният прираст започна от 1985 г., това са статистически данни и можеш да ги намериш и в интернет. През 1985 г. са били на по 25-30 г. онези, които са родени 1955-1960 г. За тях "прелестите" на социализма вече са били напълно ясни, а също така вече е било ясно, че обещаваното светло бъдеще просто няма да се случи, ако нещата продължават по същия начин.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До *** - Започнало е още преди около 70 години, а през 1967 вече е осъзнато като задаващо се бедствие и с тази цел са били създадени Тезиси за насърчаване на раждаемостта. Но съвсем в стила на бай-Тошовото мислене са ги формулирали така, че са насърчили на първо място ромското размножаване.
56
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 2 седмици
Едно е да намериш подходящ човек, съвсем друго е да успееш да създадеш условия, в които да отгледаш поне едно дете, но така, че не само да го изхраниш, но и да му осигуриш свястно училище (скъпи са), а после и стабилен университет. За детска градина дори не отварям дума. Можеш ли да си позволиш само ти да работиш, а жена ти да гледа детето или да плащаш за прескъпа частна детска градина? Затова станаха толкова много хората, които стават родители на 40 и повече години.
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Децата са най-голямата радост в живота. Без деца всичко останало губи смисъла си.
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва човек да е много залупен, за да не може да си намери половинка и да си създадат деца.
53
2
 
4
 
! Отговори
Не искам да имам дец преди 2 седмици
И част от българите не искаме деца. Потърсете "Не искам да имам деца"
52
3
 
5
 
! Отговори
Създаването на деца преди 2 седмици
Е най-скапаният залог в днешната реалност! Един процент вероятност за радости, гордост, признание и помощ на стари години срещу 99 процента вероятност за тегло, мъка, капризи, неблагодарност, ядове, финансови проблеми, липса на свободно време и почивка! Преди да ме хейтвате, моля огледайте се!
51
2
 
6
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 2 седмици
Няма да имате нищо и ще бъдете щастливи! Не правете деца, за да не ни ядете ресурсите!
50
1
 
4
 
! Отговори
А преди 2 седмици
Е, ако съпоставим териториите на Япония и България съотношението е 3,4:1, т.е. за да има същата гъстота на населението България би трябвало да е 36 милиона.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-"неострото" решение е да останеш сам на стари години. Факт!
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От доста време все се говори в България да се въведе семейно подоходно облагане, както е в много държави по света, но все го отлагат. Това семейно облагане включва на практика и ергенския данък, но в скрита форма. Реално повече от половината хора по света плащат ергенски данък, почти винаги замаскиран като семейно подоходно облагане.
47
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не разбирам хората, които не се женят и остават сами на стари години.
46
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е в Мордор проблема са го решили къде къде по практично. Младите ги изпращат на фронта да завоюват чужди територии, там умират и нема деца, семейство и други такива глупости да се занимават. Облекчава им живота демек путинак.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те нещата са свързани - не се женят, няма и деца. Редно е да се помисли по този въпрос, а не само да се крадат стотици милиарди, както направи ГЕРБ през 2009-2021 години.
44
2
 
2
 
! Отговори
Www преди 2 седмици
При нас това започна преди 25-30 години.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди 1989 имаше проблем с раждаемостта - хората имаха по две деца и не искаха трето, а това е проблем. Сега проблема е многократно по-голям - хората в България не искат деца или най-много едно дете.