Няма брак, няма деца: Младите японци не могат да си го позволят

Самотните възрастни ще бъдат 20% от японските домакинства до 2050 г.
13 апр 2024 08:19, Александър Попов
69
Няма брак, няма деца: Младите японци не могат да си го позволят
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според ново проучване до 2050 г. всяко пето японско домакинство ще бъде съставено от самотни възрастни хора.

До 2050 г. 10,8 млн. възрастни хора ще живеят сами, което ще представлява 20,6% от всички домакинства, се казва в прогнозата на Националния институт за изследване на населението и социалната сигурност, която се публикува на всеки пет години.

Това бележи увеличение спрямо 2020 г., когато 7,37 млн. възрастни хора, или 13,2% от всички домакинства, живееха сами, предаде АФП.

Младите японци отлагат сключването на брак или предпочитат да нямат деца, отчасти защото не могат да си го позволят.

Япония е изправена пред постоянно задълбочаваща се демографска криза. Нарастващото население в напреднала възраст води до рязко увеличаване на разходите за медицинско обслужване и социални грижи. Намалява и работната сила.

Много възрастни хора в момента имат деца или братя и сестри, които могат да се грижат за тях, дори и да живеят сами, казва институтът.

"След 30 години обаче се очаква делът на възрастните едночленни домакинства без деца - независимо дали са женени, загубили близък или разделени - да се увеличи, а броят на братята и сестрите на отделния човек също ще намалее", предупреждават експертите.

Според правителствени данни общото население на Япония се е свило с 595 000 души до 124 млн. души през 2023 г. Това означава спад за 13-та поредна година.

Мащабът на намалението е компенсиран от притока на чужденци. Етническите японци са намалели с 837 000 души до 121 милиона.

Японското правителство от години се опитва да забави застаряването на населението без значителен успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: Япониядемография
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо мислите, че като имате деца няма да остареете сами? Готов съм да се обзаложа за обратното!
21
4
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 1 месец
До един, я стига сте прехвърляли отговорността към жените, сега пък майките им виновни, че тези са мързеливци и готованци. Дори и да са възпитавани така, те нямат ли акъл в главата си и да направят нещо напр. да изведат детето, вместо да се опъват на дивана и все нещо да не им е по тяхната? Причините за раждаемостта са много, социално-икономически предимно и тоз виновен, оня невинен не върши работа.
20
3
 
7
 
! Отговори
един преди 1 месец
До анонимен - силно казано за прецаканите, но има нещо вярно все пак. Мои близки имат дете, без брак а някои и без мъж, защото казват, че не им трябва някой готованец с претенции. За съжаление мнозина от мъжете, и то не само тук са такива и майките им трябва да се позамислят за това, когато почнат да врещят ежедневно за внуци и как една жена не можели да завъртят.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15 факт: Име фактчо в чужбина Българските семейства нямат проблеми с правенето на деца и отглеждането им. В България всичко е двойно интрйно. За 2.50 евро н час с цени същите или по високи от запад както и с престъпници който крадат от държавата без наказание по добре недей в България. Доколкото за тяхните деца, ще си спомнят от къде са родителите им. Те вече не са българи, даже и шведите не раждат в България.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъжно е човек да остарее сам. Докато е по-млад не го разбира, а когато остарее и го разбере, вече е късно.
17
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Има и една скрита причина - жените проумяха, че са прецаканите в брака - ако гледат само семейство и деца, остават без образование, без пенсия и с несигурно бъдеще. Няколко мои познати са в това положение, понеже мъжете им ги зарязаха за по-млади, а те с никакви умения освен да готвят и сега ходят по къщите да мият прозорци и подове.
16
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
В България последното повишаване на раждаемостта беше през 70-те години след Указа за насърчаване на раждаемостта. До 1989 раждаемостта беше все още на добро ниво, но после дойде капитализма и раждаемостта клонеше дълго време към нула при българите. Причината очевидно беше огромния спад в доходите - някъде около 10 пъти. Не става ясно защо в Япония също имат демографски проблеми.
15
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
До това води "демокрацията" в западен стил приятели. България под 5 милиона до 10г. Картинката става все по чиста, просто неприятна за гледане....
14
6
 
7
 
! Отговори
Да ама не съвсем преди 1 месец
Хората искат да харчат и като им се роди дете пощуряват. После рев че било скъпо. Познавам трима набори, дето купиха креватче и до 3-4 годишно детето спи между родителите?! Роди се октомври и му купиха НЯКОЛКО чифта зимни обувки- а то и на 4 крака не е проходило .
13
1
 
11
 
! Отговори
Бай Брадър преди 1 месец
Добре де, не може ли да им пратим ромите? 400 000 Рома с едноличен билет и вече няма имат никога повече проблеми с населението. С ако искат още може и от Гърция да им пратат.
12
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 6 "... най-вече в Африка, да се надяваме" - ц. Най-вече в Европа. Такива про'с'таци като европейците в Африка няма!
11
1
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Важно то е, че демократичната правителствена пропаганда им обяснява колко добре живеят при демокрацията.
10
1
 
10
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 месец
Малко по малко отварят прозореца на омикрон към асистираното самоубийство , всички англосаксонски елити си мечтаят по бързо да ни затрият а те да се кефят на чистата планета и да си трансплантират главите върху млади тела отгледани в инкубатор
9
1
 
10
 
! Отговори
Leeroy преди 1 месец
Имаше интересна статия в National Geographic по темата , предвиждат щедрата сициална система да рухне , много стари , малки млади и там живеят много години. Между другото ,малката ни държава е на 25-то място по стопяване на населението , за нас стстии няма дори в българско издание , а за стратегия или някакъв вид тревога в управляващите дума да не става.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6. Че по твоята логика се засили отнякъде отвисоко и се метни и намали човечеството като дадеш комсомолски пример. Или ти си по-така от другите ?
7
1
 
16
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
В Африка могат да си позволят по 7-8, няма проблем, природата се балансира сама, няма празно.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде да не гледаме какво могли или не да си позволят японците...По-добре първо нас си да погледнем.
5
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много добра новина. Това беше прогнозирано, но през последните 20 години са намалели с 9 милиона. Така трябва да става, и не само в Япония - най-вече в Африка, да се надяваме. Планетата се задъхва, време е за промяна. По-добре е да няма човечество.
4
4
 
35
 
! Отговори
Тц преди 1 месец
Това е само половината история. И в Япония, и в Ю. Корея, и в Европа и Америка има феминистки закони, според които мъжа е виновен по презумция. Той има само задължения в брака и при развод, а жената има само права.
3
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като бях млад се подсмихвах под мустак докато ни обясняваха за живота при капитализма, как хората мизерствали и били експлоатирани едва ли не до смърт и обирани от богаташите. Мислех си, че е пропаганда, гледайки лъскавите картички от Запада и американските филми. Бил съм млад и глynaв...