САЩ твърди: Китай продава технологии на Русия

Те се използват за военните действия в Украйна
13 апр 2024 12:43, Александър Попов
55
САЩ твърди: Китай продава технологии на Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според оценки на САЩ Китай е увеличил продажбите към Русия на машинни инструменти, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове, самолети и други оръжия, използвани във войната срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Двама високопоставени служители от администрацията на Байдън, които говориха за деликатните констатации при условие за анонимност, заявиха, че през 2023 г. около 90 процента от руската микроелектроника, която страната е използвала за производство на ракети, танкове и самолети, е дошла от Китай. Близо 70 процента от вноса на машинни инструменти в Русия на стойност приблизително 900 млн. долара през последното тримесечие на 2023 г. също са дошли от Китай.

Китайски и руски структури работят за съвместно производство на безпилотни летателни апарати на територията на Русия, а китайските компании вероятно предоставят на Русия нитроцелулоза, необходима за производството на ракетни оръжия, заявиха служителите.

Базираните в Китай компании Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. и Hikvision предоставят оптични компоненти за използване в руските танкове и бронирани превозни средства.

Длъжностните лица заявиха, че Русия е получила военна оптика за използване в танкове и бронирани превозни средства, произведена от китайските фирми iRay Technology и North China Research Institute of Electro-Optics, и че Китай предоставя на Русия двигатели за безпилотни летателни апарати и турбореактивни двигатели за крилати ракети.

Вносът на полупроводници от Китай в Русия е скочил от 200 млн. долара през 2021 г. до над 500 млн. долара през 2022 г., според руски митнически данни, анализирани от Фондация "Свободна Русия" - група, която се застъпва за развитието на гражданското общество.

Пекин също така работи с Русия за подобряване на нейните сателитни и други космически възможности за използване в Украйна - развитие, което според официалните лица може в дългосрочен план да увеличи заплахата, която Русия представлява в цяла Европа. Като се позовават на разузнавателни данни, служителите казват, че САЩ са установили, че Китай предоставя на Русия изображения за нейната война срещу Украйна.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пътува до Китай този месец за разговори. Преди това президентът Джо Байдън изрази директно пред китайския президент Си Цзинпин загрижеността си относно това, че Пекин косвено подкрепя военните усилия на Русия.

Въпреки че Китай не е предоставил пряка смъртоносна военна подкрепа на Русия, Пекин я подкрепи дипломатически, като обвини Запада, че е провокирал решението на руския президент Владимир Путин да започне войната. Китай също така се въздържа да нарече войната „инвазия“ в знак на уважение към Кремъл, отбелязва АП.

Китай заяви, че не предоставя на Русия оръжия или военна помощ, въпреки че поддържа стабилни икономически връзки с Москва, както и с Индия и други страни, на фона на санкциите от страна на Вашингтон и неговите съюзници.

Във вторник президентът Си Цзинпин се срещна в Пекин с руския външен министър Сергей Лавров, който похвали ръководството на Си, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: КитайРусиятехнологии
Още от Водещи мобилна
Гибелният копнеж по Европа или как смъртта вече не стряска никого
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Изолация И как ще изолираш половината свят бе идииоот?
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А пък САЩ продават всичко, каквото имат на Украйна и резултатите и са нулеви?!?
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И ко - фащ продават бомби за геноцид. Браво на Китай, че подкрепя битката срещу злото!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
САЩ потвърдиха обществената тайна: в САЩ купуваме руски газ и го внасяме през Аляска, защото е по-евтин. Нашият си го пазим. ЕС да си гледа работата и да се скапва по-бързо. Ние си гледаме нашия интерес.
48
1
 
2
 
! Отговори
СРАЩ смьрди: преди 2 седмици
Мяу Мяу Мяу Бау Бау Бау :)
47
1
 
2
 
! Отговори
хурков преди 2 седмици
До Изолация Мноооого,много *** по тая бугарска земя,БОЖЕ !!!!!!
46
7
 
1
 
! Отговори
Изолация преди 2 седмици
Само това е нужно...изолация на Путин и Китай,Иран и Турция...всеки който е против мира и подкрепя човеконенавистната война на Путин срещу света...да бъде изолиран. Нека си живеят в мир...Путин и талибаните, аятоласите и османлиите, китайците да си останат с руснаците,да усвоят Сибир и да да щастливи...
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сащ се управлява от неофашисти от сафаридският и Ешкинази Хазарски банкови Мафиози.
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И на кой му пука за мнението на терористичната организация "саШТ" ? Освен на тези дето са нахранилка при Посолството ?
43
1
 
18
 
! Отговори
По същество преди 2 седмици
Като са за продан и руснаците могат да си платят - що не? Каква работа имат САЩ в отношенията между две независими държави? Нали Русия нямаше пари и щеше да пада?
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
свободан пазар - това е демокрациятя- ге краварите искат всичко да преминава през тях - ама вече не - и саудитите продаван в йоани- като спрът да ползват долара ще намалее и инфлацията дето се предизвиква от краваршингтонската печатница
41
2
 
11
 
! Отговори
Китай преди 2 седмици
Зяплашвахте ни, заплашвахте. То не беше Тръмп, то не беше остарялата кокошка но мира Нанси, то не е бай Дън? И ние като вас искаме да бележим победи с чужди трупове. Украинците умират за САЩ, руснаците - за нас. От вас се учим.
40
3
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 2 седмици
Чувате ли се?! ако някой Продава Технологии, то е НаОпаки - Русия на Китай, щото Китай - Технологии - няма - освен нещо Откраднато и Копирано, но Русия - Технологии колко Щеш - Ядрени, Химически, Военни и т.н. само Искам да каже, че Русия е Единствената Държава, която може да Произвежда и Разполага с Технологията за Ядрен Изтоп на Калция!! а Китай има Технологии за Слепени с Лепило Пластмасови Играчки!!
39
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Китай продава през Али експрес некачествени заглушители и подобни.
38
4
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
ПРИЗОВАВАМ КЪМ РОДОЛЮБИВИ АНАРХИСТИЧНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ НЕЗАКОННАТА ОСМАНО-СЪВЕТСКА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ! ПРИЗОВАВАМ КЪМ САБОТАЖ СРЕЩУ ПОРЕДНИТЕ ЕРДОГАНОВИ ИЗБОРИ! ПРИЗОВАВАМ ЗА ДЕКЛАРИРАНЕ НА НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО ДЖОУЗЕФ РОБИНЕТ БАЙДЪН ЗА ЗАКОНЕН ДЪРЖАВЕН ГЛАВА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! ПРИЗОВАВАМ ЗА ЕДИНОДЪРЖАВИЕ НА АШКЕНАЗКИ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА ИЗРАЕЛ! ТОВА Е!
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важното е пералните да са оборудвани с по-мощни процесори.
36
3
 
9
 
! Отговори
бай Гошо преди 2 седмици
да де, ама какво от тоава, че САЩ твърдели нещо си...а?
35
2
 
18
 
! Отговори
Лллл преди 2 седмици
САЩ защо купуват уран и торове от Русия? Някой няма ли да ги упрекне?
34
2
 
18
 
! Отговори
Ккк преди 2 седмици
И защо да не може Китай да продава технологии на Русия?
33
3
 
23
 
! Отговори
Нямс такава наглост преди 2 седмици
САЩ и слугинажа им изсипаха стотици килиарди оръжия в Украйна. Сега обаче твърдели че Китай продавал какво? Униформи? Чипове? Ще си продават каквото си искат. Пийте студена вода и това е.