САЩ твърди: Китай продава технологии на Русия

Те се използват за военните действия в Украйна
13 апр 2024 12:43, Александър Попов
55
САЩ твърди: Китай продава технологии на Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според оценки на САЩ Китай е увеличил продажбите към Русия на машинни инструменти, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове, самолети и други оръжия, използвани във войната срещу Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Двама високопоставени служители от администрацията на Байдън, които говориха за деликатните констатации при условие за анонимност, заявиха, че през 2023 г. около 90 процента от руската микроелектроника, която страната е използвала за производство на ракети, танкове и самолети, е дошла от Китай. Близо 70 процента от вноса на машинни инструменти в Русия на стойност приблизително 900 млн. долара през последното тримесечие на 2023 г. също са дошли от Китай.

Китайски и руски структури работят за съвместно производство на безпилотни летателни апарати на територията на Русия, а китайските компании вероятно предоставят на Русия нитроцелулоза, необходима за производството на ракетни оръжия, заявиха служителите.

Базираните в Китай компании Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. и Hikvision предоставят оптични компоненти за използване в руските танкове и бронирани превозни средства.

Длъжностните лица заявиха, че Русия е получила военна оптика за използване в танкове и бронирани превозни средства, произведена от китайските фирми iRay Technology и North China Research Institute of Electro-Optics, и че Китай предоставя на Русия двигатели за безпилотни летателни апарати и турбореактивни двигатели за крилати ракети.

Вносът на полупроводници от Китай в Русия е скочил от 200 млн. долара през 2021 г. до над 500 млн. долара през 2022 г., според руски митнически данни, анализирани от Фондация "Свободна Русия" - група, която се застъпва за развитието на гражданското общество.

Пекин също така работи с Русия за подобряване на нейните сателитни и други космически възможности за използване в Украйна - развитие, което според официалните лица може в дългосрочен план да увеличи заплахата, която Русия представлява в цяла Европа. Като се позовават на разузнавателни данни, служителите казват, че САЩ са установили, че Китай предоставя на Русия изображения за нейната война срещу Украйна.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пътува до Китай този месец за разговори. Преди това президентът Джо Байдън изрази директно пред китайския президент Си Цзинпин загрижеността си относно това, че Пекин косвено подкрепя военните усилия на Русия.

Въпреки че Китай не е предоставил пряка смъртоносна военна подкрепа на Русия, Пекин я подкрепи дипломатически, като обвини Запада, че е провокирал решението на руския президент Владимир Путин да започне войната. Китай също така се въздържа да нарече войната „инвазия“ в знак на уважение към Кремъл, отбелязва АП.

Китай заяви, че не предоставя на Русия оръжия или военна помощ, въпреки че поддържа стабилни икономически връзки с Москва, както и с Индия и други страни, на фона на санкциите от страна на Вашингтон и неговите съюзници.

Във вторник президентът Си Цзинпин се срещна в Пекин с руския външен министър Сергей Лавров, който похвали ръководството на Си, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: КитайРусиятехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВРЕМЕ Е ЗА САНКЦИИ СРЕЩУ КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ!
11
1
 
14
 
! Отговори
Дж преди 1 месец
Китай не е във война с русия. Както и ЕС не е но играе по свирката на сащ
10
1
 
16
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 месец
И ЗАПОМНЕТЕ : -- ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ЗАПАД НЕ СНАБДЯВА УКРАЙНА С НИЩО И НИЩО НЕ И ПРОДАВА !!!!!!???????
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"китайските компании вероятно предоставят на Русия нитроцелулоза, необходима за производството на ракетни оръжия" - Глупотевини. Още преди 2-3 години Президентът Путин далновидно разпореди да бъдат изкупени всички свободни количества нитроцелулоза на световния пазар. Това е причината днес колективният Запад да няма барут за снаряди. Хрътките на Акушерката са принудени да обикалят страните от Южна Америка в търсене на снаряди, за да помогнат на бендеро-нацисткия киевски режим, но няма.
8
2
 
6
 
! Отговори
Е откриха топлата во преди 1 месец
Неразбираем защо ги казват тия работи, все едно е изненада. Това беше ясно още от началото. Те им дават всичко , стоки, услиги, технологии. Санкциите не работят в пълния си замисъл , щото през Китай и Становете влиза всичко.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама разбира се,могат,произвеждат и продават,не като вашата политика на протекционизъм,санкции и мита на всеки един който ви бръкне в канчето,ама иначе като ви слуша човек,сте първи радетели за свободният пазар и търговия,лицемерни ми3ерници!!!
6
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КОЙ ХОДИ ЛИЧНО ДА ДОГОВАРЯ ТЪРГОВИЯ СЛЕД КАТО УКРАЙНА БЕШЕ НАПАДНАТА! ТОВА БЕШЕ КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ! КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ НЕ СА НАЛАГАЛИ САНКЦИИ НА ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ А ТОЧНО ОБРАТНОТО!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде пише, че е забранено и както краварите обичат да казват "нищо лично просто бизнес".
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха! Много са завистливи бре.. Трябваше да им питат преди да купуват може би?
3
14
 
5
 
! Отговори
СИ ДЗИНПЪН преди 1 месец
НЕ НИ МИСЛЕТЕ ЗА ТОЛКОВА ГЛУПАВИ! АКО ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИЗГУБИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА ТОВА ЩЕ Е ЗАГУБА И ЗА НАС КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че що да не продава ?
1
2
 
13
 
! Отговори
КИТАЙ преди 1 месец
И КВО ША НИ НАПРАВИТЕ БЕ КВО БЕ КВО БЕ КВО БЕ!