Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Той е откаран в болница
Обновена: 15 май 2024 17:17 | 15 май 2024 16:23, Нели Христова
445
Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо
Снимка: БГНЕС

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо.Той е бил откаран в болница след нападението.

Той е бил прострелян четири пъти пред Дома на културата в Хандлова, на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

Един от куршумите е попаднал в областта на корема, предаде словашката информационна агенция TASR.

Това беше потвърдено на пленарното заседание на Националния съвет на Словашката република Любош Блаха (Смер-СД) и прекъсна работата на настоящата сесия за неопределено време.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Свидетел каза за Ройтерс, че е чул няколко изстрела и е видял полицията да задържа стрелеца. Свидетелят казва, че е видял служители по сигурността да бутат някого в кола и да потеглят.

Очевидци разказват, че стрелбата е станала след заседание на правителството и е имало 3-4 изстрела, след което Фицо е паднал на земята.

Няма информация за мотивите, но Фицо е критикуван за меката си подкрепа за Украйна, казвайки, че единственият начин да се сложи край на войната е Украйна да се откаже от част от своята територия. Той също така е против членството на Украйна в НАТО.

Фицо дойде на власт миналия октомври и спря държавната военна помощ за Киев и отвори комуникационни канали с Русия.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо (Смер-СД) след правителственото заседание в Хандлова.

"Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро", подчерта Шимечка.

Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на Хандлова.

Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали, тогава са произведени няколко изстрела. След това Фицо е паднал на земята.

Предполагаемият нападател е бил задържан от полицията. Полицията отцепи района около сградата.

Президентът Зузана Чапутова остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя. "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


445
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До367. Как се разбира , че защитил народа и държавата . Та народа е маса от много различни хора . С различни интереси . Държавата е тогава когато има институции , които защитават индивида и собствеността му , когато се защитава свободното и прозрачни информиране на обществото . В Словакия това в момента не е .
370
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спокоино идват избори и в щатите и в европа.Тръмп не е по-добър от алцхаимера ,но поне е бизнесмен ще си гледа интереса и границите .А в Европа е много възможно на власт да доидат десните партии ,които лекичко да изритат имигрантите обратно откъдето са дошли =което на практика ще е много лоша новина за евреите.Дясното винаци е било ценност,за разлика от лявото комунисти,социал демократи ,либерали и тн
369
4
 
5
 
! Отговори
ЕВРО-АТЛАНТИЦИ СЪР преди 1 седмица
И УКРИ ПОКРАЙ ТЯХ СЪЩО
368
3
 
6
 
! Отговори
ЗЕЛЕНСКИ и БАЙДЪН преди 1 седмица
НЕ СМЕ НИЕ > вервайте ни !
367
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е въпроса ква е била жена му и как изглежда -щот оня дето коментира вероятно е месния манекен дето си бръсне кълките ,подмишниците и патката..Въпроса е че министър председателя на Словакия е защитил интересите на народа си и на държавата си и затова са му пуснали 5 куршума публично.Също като на Кенеди .Така ли ще я караме демократи,които не киха под ножа,а да ви оплодим майката???? Идват евро избори
366
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
аnlocanite са намерили поредния наркоман да им свърши работата. A жена му била украйнка
365
6
 
5
 
! Отговори
Такива преди 1 седмица
фаш истки физиономии не носят нищо добро.Прилича ми на нашия възражданец-поглед бръснач.
364
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Една копeйка по-малко
363
2
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 1 седмица
Снощи БТВ новините съобщиха, че овен Кирил Петков,н и Асен Василев е катастрофирал.Как така двамата даъпредатели наПП катастрофират в един и същи ден, макар и на различни места. Къд са електронните медии? =В Дания има нещо гнило=.
362
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе тия информации от БОСФОР ТВ ги знаем ,затова и не гледаме никаква. Има си инстаграм,бухта ,ру туб и тн .тТам информацията е в пъти по достоверна избираш си независим анализатор и пиеш чиста вода.Викторчо,Лорчето аиде пътуваите по реката големи залени .Сега стрелеца ще му пръснат халката в затвора
361
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 359Руският президент е избран от народа си. Тоаталитаризъм е Меркел, която беше на власт 18 годиниТоталитаризъм е налагането на смяна на пола на малки децаАе у лево, гл0мпер
360
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По новините казаха, че е бил краен левак (анархист)! Такива хора са си живи криминали. Като такъв сигурно е противник на ЕС и евроинтеграцията. Участвал в паравоенна организация.
359
0
 
7
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 седмица
Това си е фашизъм!
358
4
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 седмица
Да си припомним, че бившият премиер на Япония Шиндзо Абе, който също беше за добри отношения с Русия, беше застрелян на предизборен митинг. Дали пък ЦРУ няма нещо общо с това?
357
0
 
3
 
! Отговори
А ние накъде? преди 1 седмица
До Анонимен 383: Навсякъде има хора, които са недоволни от това, което вършат управляващите. И у нас също. Да вземем ли и ние да стреляме по тях?
356
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами някои са против това което говори и върши ФИЦО. И че иска укрите да се откажат от "някои територий". А унгарците и те имат да вземат.
355
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
американците са намерили поредния наркоман да им свърши работата- и плащат на евроатлантиците да обвиняват путин
354
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фашистите започнаха да раздават извратеното си правосъдие. Сега е наложително да бъде гръмнат в отговор някой като Кирчо или Кокорчо, иначе ще продължат в същия дух.
353
14
 
2
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 седмица
една копейка гръмнала друга копейка
352
8
 
2
 
! Отговори
ПУНДА ПИНДАРОВА преди 1 седмица
ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ КОГА? ОРБАН КОГА ? БОЙКО БОРИСОВ КОГА??? ВСИЧКИ МАЙМУНИ ЗАВЬРШИЛИ ВАВ РОСССИЯ КОГА?