Протести в затворите във Франция след убийството на надзиратели

Издирва се избягалият 30-годишен Мохамед Амра, с 13 присъди
15 май 2024 14:00, Елка Василева
24
Протести в затворите във Франция след убийството на надзиратели
Снимка: архив, БГНЕС

Протести във френските затвори, след като двама надзиратели бяха убити, а други трима - тежко ранени, при нападение срещу затворнически микробус. Затворникът и съучастниците му, които са му помогнали да избяга, все още са на свобода. Президентът Еманюел Макрон обеща, че ще бъде направено всичко, за да бъдат задържани и наказани извършителите, предаде БНТ.

Затворът в Каен, където са работели загиналите надзиратели, осъмна под блокада още от 6 сутринта. Подобни сцени имаше и в други затвори във Франция след призива на синдикатите за мобилизация.

Още по темата
След безпрецедентната атака срещу затворнически микробус първоначалният шок днес отстъпва пред гнева. Служители в затворите настояват за конкретни мерки за подобряване на сигурността им и условията на работа. Прокуратурата съобщи подробности за двамата загинали и пострадалите надзиратели.

"Както вече е известно, двама надзиратели бяха убити. Единият, на 52 години, е капитан, който работи в затвора от 1996 г. Той е бил в съвместно съжителство и е баща на близнаци, родени през 2003 г., чийто рожден ден трябвало да бъде празнуван. Вторият, на 34 години, е бил женен и е очаквал дете. Той е надзирател в затвора от ноември 2009 г. Тримата ранени надзиратели са на възраст 48, 52 и 55 г., всичките бащи. Мислите ни са с техните партньори, деца, семейства, близки, приятели и колеги", каза Лор Бекюо, прокурор.

Петимата са били ескорт на избягалия затворник Мохамед Амра. Нивото на сигурност за прехвърлянето му от съда в затвора е изисквало трима офицери, но затворническата администрация е взела решение да мобилизира петима души, включително опитен офицер.

"Решението е било взето преди няколко седмици, а не в деня преди инцидента, каквато информация циркулира в социалните мрежи. Надзирателите са били въоръжени, като вероятно част от тях са използвали оръжията си. Избягалият е 30-годишният Мохамед Амра, добре познат на властите - с 13 присъди, първата от които е от октомври 2009 г., когато е на 15 години", допълни Лор Бекюо, прокурор.

В издирването на затворника и съучастниците му са мобилизирани стотици полицаи. Според прокуратурата бегълците ще бъдат разследвани за убийство и опит за убийство в организирана група, за което наказанието е доживотен затвор. За другите им престъпления - бягство в организирана банда, придобиване и притежание на бойни оръжия и престъпен заговор за извършване на тежко престъпление, също ги очакват десетки години лишаване от свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Водещи мобилна
В борба за повече дървета: С дронове, пускащи семена, опитват да спрат обезлесяването в Косово
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Българинъ преди 3 седмици
Скоро да очакваме жълти жилетки, кафеви каски, бели тиранти... майката му е да се вее арабски флаг и да се гори трикольора.
22
1
 
3
 
! Отговори
Интеграцията преди 3 седмици
Е как какво ще се случи, Ахмед и Мохамед ще протестират, че са дискриминирани. Джеси ще се обяви за небинарен и няма да иде на фронта, независимо от биологичния си пол.За пушечно месо ще иде "лошия, бял мъж".
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Еми така ще е в халифата Западна Европа скоро, в затворите ще са францизите , а начело шейхове
20
1
 
6
 
! Отговори
Европа преди 3 седмици
Бурният, приветствен "внос" на Ахмед и Мохамед в западните държави започва още 60те години на миналия век, в разгара на Студената война, с цел потенциална армия от млади, манипулируеми мъже за фронта със СССР. Така и не ескалира конфликт тогава, НО сега в този момент не се знае какво ще се случи занапред. Само дето Ахмед и Мохамед вече не са толкова манипулируеми (макар и все така неуки, повечето) и сметките много се объркаха нещо. Сега е необратима инвазия.
19
0
 
13
 
! Отговори
Евроскептик преди 3 седмици
Хубаво казвате, че Мохамед е с 13 присъди ама обявете за какво. Международен нарко трафикант, обвинен в отвличане и убийство в Марсилия. Роден в Руен, северна Франция, второ поколение французин, по произход - алжирец. 13 присъди за грабежи, шофиране без книжка и съпротива при арест. По прякор - Мухата. Както е тръгнало - скоро и в България.
18
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Явно и петимата надзиратели са гласували за днешна франция. Е, получили са я.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре дошли в Африка.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Обиконовен ден в Европа
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По повод олимпиадата - говори се, че франсетата не са направили олимпийско градче. Някой усвоил парите, ама градчето го няма. Щели да разквартироват олимпийците по общежития, може би и в квартали, обитавани от хора като Мохамед. Въобще, Европа отива по дяволите.
14
0
 
12
 
! Отговори
Гаранция Франция преди 3 седмици
Как може да сте толкова строги. Някоя организация за правата на човека бързо да се намеси не е нужно толкова строго наказание. Нека вместо да ги наказват да викат цичялата рода откъдето са извършителите и да ги приютят във Франция
13
0
 
11
 
! Отговори
? преди 3 седмици
Какви са тези, че протестират бе!? Не са тъмни, нито са мусульмани. Даже затворници не са. Значи не са хора с права, за какво протестират. Я бързо да си сядат на задниците, че ще заиграят палките и водните струи!
12
5
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Отсега предупреждавам ,Франция готви масова миграция на населението си в България. Крайно време е да се появят и борбени интелигентни хора в България,които да докажат признателност към Родината ни. Мароканската армия ,в съгласие с Испания и Франция ,също е готова за нахлуване.Турция не е толкова голям проблем,защото декларирането на военно участие в конфликта в Газа вече я унищожи като държава и въпросът опира само до изстрелването на две ядрени ракети от Светата Израелска Военна База в Българи
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Макарона да върне франсетата от Украйна докато се живи, че да има кой да пази олимпиадата.
10
1
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 седмици
Или ще си прави селфи със голи загорели негроси.
9
0
 
24
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 седмици
Хак им е на французите. Този е от новите европейци- с ***, дето са ни клали тук 5 века. Щото се правиха на много хуманни, широко-скроени, викаха на нас расисти, елате, добре дошли. Не минава и седмица без някой от черните ислямисти да убие бял. Ние сме търпяли терор близо пет века, сега е ред на Западна Ойропа.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
The wild wild middle east is here ... Усетили са се вече, затова искат да изнудят такива като нас да прибират по- амбициозните бежанци ама и на тях тука не им се седи и на Боко оградката нчмож ги спре.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как точно макеон ще ги накаже? Ще се надупи пред тях и ще е тананика европейския химн ли?
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За какво протестират ! Че не са си свършили служебните задължения ли?
5
9
 
16
 
! Отговори
Киру Парапетник преди 3 седмици
Еврогейци сър,забавляват се!!
4
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да направят гейпарад и всичко ще се оправи..