Берлин се превръща в гъба, за да посрещне климатичните промени

След две години ще бъде изграден резервоар за дъждовна вода
12 юни 2024 21:53, Елка Василева
12
Берлин се превръща в гъба, за да посрещне климатичните промени
Снимка: архив, БГНЕС

За да посрещне климатичните промени, Берлин се превръща в гъба - след две години ще бъде изграден резервоар за дъждовна вода, съобщи АФП. Целта е ограничаване на наводненията и борба със сушата.

Концепцията за "града-гъба" се появява през 70-те години, а през 2018 г. Берлин започва да работи по нея. В САЩ, Китай, Европа множество градски центрове изграждат съоръжения за отвеждане на водата и дренаж. Климатичните промени водят до проливни дъждове, следвани от периоди на суша.

Резервоарът с диаметър 40 м ще се намира в центъра на германската столица, на по-малко от два километра от емблематичната Бранденбургска врата. Обемът му ще достига над 17 хил. куб. м вода - пет пъти повече от капацитета на един олимпийски басейн.

Канализационната система на града е над 150-годишна и в случаи на проливни дъждове дъждовната и канализационната вода се смесват, водейки до смърт на рибата в река Шпрее. Същевременно градът изпитва недостиг на вода от години.

"Имаме едно бавно осъзнаване на това каква е стойността на водата в Берлин", каза Дарла Никел, директор на службата за управление на дъждовната вода, създадена специално за трансформацията на града в гъба. В квартал, построен преди пет години в югозападната част на града, дъждовната вода се отвежда от затревените тротоари в резервоари, изпарява се и прави въздуха по-приемлив, обяснява Никел. Затревяването на тротоара води до по-лесно проникване на водата в почвата. Предизвикателството е това да се случи в центъра. "Напредваме бавно", коментира Никел.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
За да има ефект на гъба, трябва да има огромна гора...
7
0
 
1
 
! Отговори
Това Колелце преди 1 месец
НЕМА НИЩО ОБЩО С ПРОЕКТА. Разбрахте ли ПуПу-ДеБи-та?!
6
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Около 75% от немците гласуваха за война. Факт.
5
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Берлин и германия трябва да бъдат унищожени, независимо как. германия и немците са зло, без което светът ще бъде пи-добър!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами престанете да си играете с климата и няма да има проблем. Това е все едно някой да ти разбие носа и после да ти подаде кърпичка да се избършеш и да очаква да си му благодарен за това.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А вода у Северния полюс бол - от жегата са изпарява и после пак вали - кръговрат на водата :)))
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като нема вода да пият бира :)))
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ги удари суша.