Защо лидерите взимат лоши решения

Шефът не трябва да мисли предимно за собствените си цели
2 юли 2013 08:38,
11
Защо лидерите взимат лоши решения
Снимка: sxc.hu

Все по-често се срещат служители, които са разочаровани от своите шефове. Те искат от човека, който ги управлява, да се вслушва в проблемите им, както и да им осигурява яснота, свързана с целите и очакванията за изпълнение на задачите. Не на последно място лидерът трябва да може да рамкира бъдещето развитие на компанията и работещите в нея. Негативната тенденция, която се наблюдава в последно време, е наличието на „лидери“, които нямат ясна визия и определен фокус.

За съжаление, не всеки човек може да бъде шеф. Служителите се чувстват вдъхновени и мотивирани, само когато виждат, че техните лидери взимат правилните решения. Правопропорционално – лошите лидерски решения провокират загуба на доверие и апатичност, а в такава обстановка трудно се работи. Лошият лидер предпочита да насочва усилията си единствено към по-висшестоящите от него, за да ги впечатли. За него не са толкова важни подчинените, както и работата в екип.

Служителите искат лидери, които могат да им помогнат за тяхното професионално развитие. Това са лидери, които знаят много добре как да управляват в рамките на корпоративната култура, как да постигат по-високи резултати, как да мотивират и най-важното – как да взимат разумни решения. Обикновено лошите решения взимат лидери, които са фокусирани по-скоро към собствените си цели и амбиции, а не тези на фирмата
 

С помощта на няколко поведенчески модела може да идентифицирате онези лидери, които всъщност не са готови за своите ръководни постове, рискувайки да попаднат в капана на „лошите решения“. Ето за какво трябва да следите:

1. Вашият шеф се доверява твърде много на стария си опит. Обикновено хората са свикнали да разчитат на своя минал опит, смятайки го за полезно, но всъщност това поведение може да бъде опасно. Опитът може да ви заблуди, когато ситуациите са сходни, но не идентични. Дори един малък детайл може да промени цялостната картина. Това обяснява защо някои опитен ръководител има затруднения в нова компания.

2. Вашият шеф е пристрастен към корпоративната политика. В случай, че вашият ръководител има политически пристрастия, това едва ли ще доведе до нещо добро. Политическата обвързаност замъглява ясната преценка и прави вземането на обективни решения особено трудно.

3. Вашият шеф няма ясно дефинирана цел. Когато един човек няма ясна цел пред себе си, той действа много непоследователно. Решенията му не следват логиката, интуицията или наложения модел. Всеки човек на ръководна позиция трябва да е напълно наясно с бъдещите задачи и перспективи. Само по този начин той може да вземе разумни решения, които да не бъдат в ущърб на компанията и нейните служители.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: грешкилидерповедения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви са тези преведени статии от чуждите сайтове (няма нищо лошо в тях, по принцип), които не се вписват изобщо в българската обстановка? Слаби мозъчни пръдни... :)
5
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Е как защо бе. Ами много просто - защото са ***, неграмотни мутри, с две мозъчни гънки, едната за колко пари ще открадне, а другата коя чалгаджийка ще оправи.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама не разбрахте ли уминици, че с крадене на статии и *** на коментари няма да прокопсате. Къде в статията е споментао, че е крадена от ФОРБС?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има огромна разлика между шеф, меринджей и лидер. Та и решенията им така...
2
0
 
1
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 10 години
Те са лоши за мнозина, а за тях са си добри.Вземат добри за тях решения, щото ги боли *** за обикновените хора...
1
1
 
3
 
! Отговори
рептил преди 10 години
АЗ НЯМАМ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ! РЕПТИЛ ДА СИ ДНЕС!