Велики женски изобретения, променили света

Бял коректор за хартия
19
Велики женски изобретения, променили света
Снимка: Reuters

Свикнали сме да чуваме все за изобретатели мъже. Повече мъже са сред известните и доказали се творци, художници, скулптори, архитекти и изследователи. Носителите на Нобелова награда също са предимно мъже. 

Според статистиката, в края на 20 век само около 10% от всички патенти на света принадлежат на жени изобретатели. Това не е защото жените са по-малко креативни, умни и способни да създават, напротив. Те са изправени пред редица трудности още от зората на цивилизацията и от векове се борят за право на свобода и равноправие. 

За да вдъхновим деня ви, а и за да напомним колко способни и творчески настроени могат да бъдат жените, сме подготвили един малък списък с най-влиятелните женски изобретения, които са променили живота ни и продължават да го променят и до днес! 

Циркуляр за рязане на дървета 

Вероятно малко хора знаят, а и на малцина би им хрумнало, че точно такъв мъжки инструмент би бил изобретен от жена! Странно, но факт! 

В края на 18-ти век се появява една религиозна секта, известна като „шейкърите“. Те са хора, живеещи на комунален принцип и спазващи равенство между половете – нещо нетипично за онова време. 

Табита Бабит, членка на тази общност, живееща в Масачузец, работила като тъкачка през 1810 година. Един ден тя наблюдавала двама мъже как режат големи трупи дърва с ръчен трион. Тя сметнала, че ходът на триона е безполезен в момента, в който единият мъж не дърпа острието. Табита решила, че би било по-ефективно да не се губи енергия и завъртането на острието да бъде постоянно. 

Така се ражда идеята за кръгло назъбено острие, което да се движи постоянно чрез задвижващ механизъм. За съжаление, поради молба от страна на общността, Бабит не могла да подаде молба за получаване на патент за циркуляра, въпреки „толерантността на общността“.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: наукаученитехника
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Феминизъм, Хомосексуализъм - това всичко е за да се всява бъркотия. Женатата си е създадена за женски работи какво равенство искат.....да са строителки и да бъркат бетон? Да ги изправним тогава на боксов ринг жена и мъж и да се бият свободно...или тогава ще кажат ААА АМА НИЕ СМЕ НЕЖНИЯ ПОЛ....Учените много добре са обяснили че женския мозък е по-малък на обем и няма как да бъде еднакъв с мъжкия. Как реагира жена при стрес и как мъжът? Как тогава жена да бъде пилот или професия която е опасна.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първият в света университет е създаден от жена.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Феминизма е една от най-големите човешки трагедии...
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко жалко и смешно, мъжете и жените да си мерят... изобретенията, а и каквото и да е друго. Те са различни и се допълват. Нормално е да се обичат, да танцуват, да отглеждат деца...За съжаление на този етап нормалното е все по-необичайно, с любезното съдействие на медиите.
8
2
 
3
 
! Отговори
Astarot преди 9 години
И баницата, и сърмите, и мусаката... :)
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михаела, напиши за изобретенията в секса, това е твоята област.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ще кажа Ада Байрон, първият програмист в света, считана за такава след като е написала първата програма, закодирайки алгоритъм за намиране на числата на Бернули в такава форма, че да се разчете от машината, която Бабидж така и не успява да построи. Прототипът на дестилатора също е измислен от жена
5
4
 
1
 
! Отговори
Jenata ... преди 9 години
jenata ima tochno tolkova prava , kolkoto i e da muja , sreshtu prirodata se vurvi samo na zaden hod , aide lev zavoi da vi se ne vidi i izobretatelkite :D
4
4
 
10
 
! Отговори
феминист преди 9 години
Не разбирам защо жените и цялото прогресивно човечество продължават да търпят най-голямата дискриминация на жените - спорта. Крайно време е жени и мъже да се съзтезават заедно и жените да получат възможност да се докажат в смесени схватки, борба, бокс, във футбола, вдигането не тежести... шаха и идобщо във всички спортове.
3
0
 
12
 
! Отговори
феминист преди 9 години
Тези "изобретения" и най-вече "бисквитките с шоколадови парченца" някаква подигравка с жените ли са !?!?
2
0
 
14
 
! Отговори
иво преди 9 години
Явно статията е директен превод от английски и си личи.. Първо по калпавата граматика, после по бутафорния стил и ограничеността на автора. Явно сред великите изобретения се намира и това да натрошиш малко шоколад в бисквитите...
1
8
 
6
 
! Отговори
до Щеро преди 9 години
Да бе, много са зле, друго си е да си нямаш друга работа освен да тролваш форуми по цял ден и внуците ти дя те знаят като "оня дето пиеше 24/7 и жена му го издържаше".Прочети още на: az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/25653-veliki-zhenski-izobreteniia-promenili-sveta/?error=1