Бактерии, които дебнат в тоалетната

Стафилококите са изключително издръжливи
9
Бактерии, които дебнат в тоалетната
Снимка: freeimages.com

Много хора не отдават особено голямо значение на хигиената на тоалетната. Някои дори не се притесняват да използват седалката на обществените тоалетни, в това число и такива по заведения и ресторанти, смятайки, че рискът от заразяване с опасно заболяване е минимален. 

В действителност бактериите, съдържащи се в един квадратен сантиметър от гъбата ви за чинии, възлизат на около 10 млн.! Това означава, че гъбата ви за миене е около 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната чиния. 

Дъската за рязане също е не по-малко мръсна.

Но да поговорим за това с какво се очаква да се заразите, ползвайки невнимателно обществена тоалетна. Много от хората биха споделили, че се боят да не пипнат генитален херпес, хепатит, хламидия и други полово предавани болести. 

Микробите, пренасящи тези заболявания в повечето случаи трудно оцеляват дълго по повърхността на седалката на тоалетната чиния, което ги прави трудни за посочване като виновници. 

Вместо тях има няколко доста по-устойчиви болестотворни микроорганизми, които предизвикват не по-малко сериозни заболявания. Тези бактерии често са пренебрегвани като не толкова опасни. Но омаловажаването на болестотворния им потенциал крие сериозни рискове за здравето. 

Кои са тези бактерии, които изключително лесно можем да хванем от тоалетната чиния? 

Ешерихия коли 

Е-коли е фекална бактерия, която се пренася невероятно лесно и бързо. Тя може да бъде открита в нашите черва, замърсена вода, храна, но тя се прикрепва и към непорести повърхности, което я прави много устойчива и лесно преносима. 

Ешерихия коли предизвиква повръщане, диария (понякога дори кървава), коремни спазми и доста сериозни усложнения, последвани от тези неприятни състояния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: грипхигиенаболести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Къде да се къпем? преди 9 години
Е па у клозето!
2
0
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Михаелче, не забравяй, че в тоалетната дебне и спин!
1
0
 
1
 
! Отговори
qq преди 9 години
Е нема да се ... опа сега се връщам.