Чести грешки при възпитанието на децата

Толерантните родители са склонни да проявяват снизхождение
10 апр 2016 22:00, Михаела Лазарова
4
Чести грешки при възпитанието на децата
Снимка: pixabay.com

Всеки родител има свой стил на възпитание. Той е продиктуван от собствените му убеждения, ценностна система, подражание на стила на неговите родители и много други фактори.

Различават се 4 основни типа родителски стила на възпитание, които рефлектират по различен начин върху развитието и мирогледа на децата. Кои са те?

Авторитарен стил на възпитание

Авторитарният модел на възпитание общо взето държи детето в най-строги граници. То следва правила, които в никакъв случай не трябва да се нарушават, защото следват непреклонни санкции и наказания.

Децата не участват във вземането на решения и решаването на проблеми, а се съгласяват напълно с мнението и мерките на родителя. Това крие огромни рискове за по-нататъшното развитие на детето, защото му пречи да взема самостоятелни решения в живота си. Не може да се справя с конфликтни ситуации, става прекалено срамежливо и колебливо.
Децата на авторитарните родители често растат неоправни, боязливи или тъкмо обратното – агресивни, девиантни, дори в някои случаи се стига до наркотични зависимости.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Насаждате му чувство да:1. Използва само линейни алгоритми за криптиране. 2. Абсолютизира данни за теломерази от червеи. 3. Използва само реластивистични теории при решаване на проблеми в квантовата механика.4. Смесва фракталии със силови полета в неЕвклидова (на Лобачевски) геометрия5. Да описва движението на футболна топка като фулеренови структури не съдържащи скандиеви атоми или техни карбиди в структурите си.6. Не отчита ролята на Госет (Student's distribution) в пивоварната Guinness.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Грухтос Бомбастични90% е сигурно ,че с родители *** и децата стават ***! Не повече от 10% получават прозрение , но после и те имат малък шанс децата им да прокопсат!
2
7
 
14
 
! Отговори
Грухтос Бомбастични преди 8 години
Истината е, че каквото и да правите, детето ще си стане каквото си е. Историята показва пропаднали и преуспели деца от всеки тип възпитание. Всеки си има заложен рецептор на реакцията спрямо заобикалящия го свят - например едно дете може да се погнуси от това, че баща му го бие всеки ден и никога да не посегне на децата си, но може и да възприеме този тип на поведение за нормален и да прави същото. Рецептора е заложен, той не се възпитава и от него на практика зависи всичко. Ама, пънете се :)...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега с тия ценности не може да отгледате куче камо ли дете е затова като поотраснат ще ви пошляпват зад врата ако не им осигурявате нужния комфорт.