BG дефиницията за сексуално насилие: Допир, шега... секс, но не сега

Експерт: Така всяко нещо може да се приеме като посегателство!
15 ное 2017 10:45,
101

Сексскандалите в Холивуд застигна редица именити актьори и известни личности. Как, обаче, изглежда действителността на сексуалното посегателство у нас?

"Дефиницията за сексуално насилие е прекалено широка. Така всяко нещо може да се приеме като посегателство. Толкова е неконкретно определението, че всеки българин може да бъде осъден за оказване на сексуално насилие", отбеляза сексологът проф. Станка Маркова.

Още по темата

По нейни думи дефиницията за сексуално насилие е "неприемливо поведение свързано с пола, което е възприето негативно от отсрещната страна". Това включва:

Цинични шеги
Намеци за външността, които карат жената да се чувства неудобно
Нежелано докосване (без специфика от какъв сорт)
Нежелано сексуално внимание (всеки нежелан флирт)
Обиди или подигравки от сексуално естество
Прекалено фамилиарничене
Показване на порнографски материали
Предложение за интимничене с цел повишаване в кариерата
Принуда за сексуални контакти
Изнасилване

"Ако аз искам да си отмъстя, мога да Ви съдя, че сте ми стиснали ръката без моето съгласие. Начинът за интерпретация, за кое е сексуално насилие и кое не е, зависи от народопсихологията и културата на обществото. Тревожа се, защото за два месеца минаха 3 съдебни експертизи за блудство с деца. Ние дори не можем да е справим с истинските случаи на насилие", посочи проф. Маркова в студиото на "Денят ON AIR".

Според общественика Виктор Лилов говоренето за сексуалното насилие е от голяма обществена важност, тъй като навремето това било тема табу.

"Всяко неконсенсусно общуване е причина за насилие. Но понякога тези фактори се преекспонират до степен, в която невинни стават насилници. Ние имаме друга култура, която е доста по-толерантна в негативен смисъл. В България има жертви на сексуално насилие, които няма къде да се оплачат и няма кой да ги защити", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
11
 
! Отговори
дъртанян преди 6 години
къса пола и токчета в офиса...
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този експерт ако му отнеса един добър шамар през кривата морда дали ще го сметне за сексуално посегателство. Удари шамар стани човек, а не насилник и изнасилвач.