Разкажи ни за себе си? Най-задаваният въпрос на интервю за работа

Ето как да отговорите на него
21
Разкажи ни за себе си? Най-задаваният въпрос на интервю за работа
Снимка: Istock

На интервю за работа можете да бъдете „застреляни“ с всякакви въпроси, за които е добре да сте подготвени. Интервюиращите специалисти по управление на човешки ресурси и подбор на таланти ще ви разпитат не само за конкретното ви професионално минало, но и вероятно ще ви провокират с неочаквани въпроси, от чиито отговори до голяма степен зависи крайният ви резултат. Един от тези често срещани въпроси е „Разкажи ни за себе си!“

На пръв поглед този въпрос изглежда отпускащ и разчупващ атмосферата. Това далеч не е така, защото от това как ще изберете да се представите и в каква посока ще изложите резюмето на личността си, зависи мнението на интервюиращия за вас.

Една от най-големите грешки, които хората допускат е да замълчат, да погледнат встрани и да не знаят какво да отговорят. Нормално е да блокирате в такъв момент, защото не сте очаквали въпроса, пък и невинаги човек може да се сети за нещо оригинално, свързано с живота и личността му, за което да разкаже.

Другата грешка е да започнете да говорите надълго и нашироко за неща от живота си, които нямат нищо общо с работата ви и с уменията, които можете да предложите.

Как тогава правилно да отговорите на въпроса „Разкажи ни за себе си!“?

Трябва да познавате добре професионалната си история

На първо място се дръжте професионално. Не се впускайте в разкази за това как прекарвате петък вечер или на какви купони сте фен. Помнете, че това не е среща, а сериозен разговор, от който зависи професионалното ви бъдеще и развитие. Предварително си набележете някои свои успехи и постижения, които смятате за значими. Изтъкнете първо тях, когато ви поканят да разкажете нещо за себе си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: кариераработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Не знам как изчезна преди 3 години
продължението.Обяснили на кандидатите, че фирмата не толерира болнични повече от 3 дена и е желателно да се връщат на работа макар и с лека температура. Казали им също, че ще се налага често да остават след работа, но допълнително заплащане за това не се предвижда, нито има възможност за кариерно израстване. Заплатата щяла да е с 10% по-висока от минималната. Трима от кандидатите веднага си тръгнали.Тази фирма е с милиарди годишен оборот. Ако някой се е обидил, че казах чия е, съжалявам.
8
0
 
1
 
! Отговори
Преди това показали преди 3 години
на тези 5-6 самия офис. бил в много представителна сграда, но се помещавал в единствено помещение, според моята близка то било с квадратура около 35 кв.м. В двата му срещуположни ъгъла - по една остъклена кабинка като буркан. В едната се намирало бюрото на шефа, а в другата - бюрото на счетоводителката. Под диагонал между тези два "буркана" били разположени 4 бюра, едното от които било свободно - за човека, когото ще назначат с конкурс. Една от служителките била с маска /това беше преди 2 г./...
7
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 14 преди 3 години
Много разумно постъпваш.Моя близка по документи бе подбрана за интервю. За една единствена позиция в клон на солидна чуждестранна фирма били подадени около 2 000 заявления от кандидати. Условията, на които трябва да отговаря кандидатът били много, включително и идеално владеене на два западни езика, също и висше образование. За теста подбрали само 200 човека, а от тях филтрирали 5-6, с които да бъде проведено събеседване, за да изберат единствения. Но преди това показали на тези 5-6 /продълж./
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не чакам мене да ме питат а веднага с влизане забивам въпроса : По колко часа на ден се работи и колко чисто се дава на месец ?
5
1
 
6
 
! Отговори
Интервю с вампир преди 3 години
Все едно на интервю за работа, да попитате защо има голямо текучество на персонал и дали могат да плащат договорената заплата, при положение, че имат просрочия по кредити и задължения към НАП и НОИ.Все пак е добре да сте подготвени за интервюто с малко конфиденциална информация за работодателя.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усвоил съм 20 европроекта. проекта , без да давам 20 %, а само 10...Веднъга ще ме назначат...
3
0
 
7
 
! Отговори
Сигурно и несигурно преди 3 години
Ако започнеш с патос и с най-големи подробности да им разказваш за сексуалния си живот, със сигурност ще приковеш вниманието им и ще те изслушат с интерес. Но не е сигурно дали ще те назначат.Има обаче още нещо, което е почти сигурно. След като приключат интервюто с теб и ти си тръгнеш, някой от комисията ще се сети, че неотложно трябва да излезе за малко. После ще те настигне и ще поиска телефонния ти номер.
2
5
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 1Не те питат за личния ти живот принципно ... Ама явно няма какво друго да разкажеш :D
1
4
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Ами това е най досадния и противен въпрос в интервюто!! Аз съм дошъл да работя а не да обсъждам личния си живот !!!