Как целувките ни правят по-здрави?

Те могат да ни предпазят от високо кръвно налягане
25 сеп 2020 18:00, Михаела Лазарова
9
Как целувките ни правят по-здрави?
Снимка: Istock

Целувките са невероятни. Те са приятни и сближаващи. Те са една от най-интимните и нежни форми на изразяване на любов.

Интересен факт е, че чрез първата целувка можем да идентифицираме няколко фактора, включително това дали партньорът ни е подходящ за нас или не. Чрез слюнката и допирът на устните двамата партньори могат да преценят на биологично ниво дали имат генетична съвместимост, могат да оценят здравословното си състояние и репродуктивния си статус. Всичко това е кодирано в гените ни и природата отговаря за него, казва Гордън Галъп, професор по еволюционна психология към Университета в Ню Йорк, цитиран от healthdigest.com.

При целуването се отделят различни хормони, невротрансмитери и биохимикали, като серотонин, допамин, кортизол, вазопресин, тестостерон.

А още по-хубавото е, че целуването всъщност може да е от полза и за здравето ви. Според Сиван Финкел, козметичен стоматолог от Ню Йорк, целувките са от полза за здравето на устната кухина. Допълнителната слюнка, обменена с партньора, би могла да реминерализира зъбния емайл и да предпази зъбите от киселинни атаки, споделя той пред списание Glamour. Други експерти смятат, че може дори да се преборите с различни заболявания в устната кухина, включително целуването да ви предпази от кариес.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: целувкилюбовинтимно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Тайната рецепта на Д-р Йоткер за кремчетата е взаимствана от Д-р Сфинктерс за целувките.Ама това го ядът само политиците!
4
1
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Винаги целувките съм ги обичал повече от еклерите,охлювчетата,кексовете,ябълковите щрудели,пастите ,шоколада,тортите и сладоледа.По едно време обичах й локумените кифли, ама-не!Целувките ,които баба правеше бяха незаменими!
3
0
 
4
 
! Отговори
Менко на 49 вдовец преди 3 години
До 2: докосваш устните и с твоите.... и от там нататък всичко ще си дойде на място... тялото и душата ще те водят... важното е да се обичате....
2
0
 
5
 
! Отговори
20-годишен преди 3 години
Аз не знам как да стигна до секс, пък за целувки да не говорим.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Особено сега при пандемията целувките са много здравословни.