Принципите, по които се различават бедните от богатите

Как подхождат хората от различните социални прослойки
13 май 2022 02:00, Илияна Николова
109
Принципите, по които се различават бедните от богатите
Снимка: istock

Ние не избираме в какво семейство да се родим. Докато израстваме, много фактори определят как ще живеем един ден. Дали ще имаме финансова свобода или ще живеем в недоимък. Отношението към парите, финансовата култура, отношението към нас самите, усилията, които полагаме, за да се развием като личности са част от тези фактори. Хората с финансови възможности и тези без често се отличават по няколко критерия, вижте кои.

 
Импулсивни покупки
 
Обикновено, хората, израснали с по-оскъдни финансови средства, в по-бедно семейство, вярват, че трудностите в живота възникват сами и не зависят от тях. От друга страна, богатите личности знаят, че събитията са под техен контрол. Следователно може да се приеме, че хората, които нямат високи доходи са по-импулсивни в неочаквани ситуации, като пазаруване, дори и да знаят, че средствата им са ограничени. Някои от тях дори следват правилото „Ако нещо много ти харесва, трябва да го имаш.“
 
Пазаруване извън възможностите
 
Друго правило, което отличава хората с възможности от тези, на които често не им стигат доходите е това за добре обмислените покупки. По-бедните купуват скъпи мобилни устройства, дрехи, хранят се по-често навън, но рядко успяват да спестят пари, възможно е да имат и повече от един банков заем и т. н.
 
От друга страна, хората с повече пари си правят добре сметката. Те следят за промоции, питат за отстъпки, възползват се да почиват в сезони или дни от седмицата на любими дестинации, когато знаят, че ще им излезе пътуването по-изгодно. Казано накратко, богатите си правят по-добре сметките от бедните понякога.
 
Неспособност за управление на пари, ако се появят
 
Неспособността за правилно разпределяне на средства е присъща на тези, които в детството си не са имали, семейството е живяло по-скромно и т. н. Много често ние се учим на отношение към парите от нашите родители, дори може да се каже, че това е и кодирано в гените ни.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26, докато парите ти владеят ума, истинска свобода не ще знаеш
25
3
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 1 година
Викаш бачкатор си на заплата и си спестил пари да купиш поне три апартамента по 1400 лв квадратният метър.Дори и 200 квадрата да са общо това са над половин милион лева.Колкото до криптовалутите-в момента има огромен срив.Даже една криптовалута изгуби 99 процента от стойността си.Така че доста ми се вижда съмнителна историята ти.Имам познат Ай Ти специалист,който едва спести пари за едно жилище,а живее доста скромно.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26, защо виждаш света или черен или бял? не може ли да не съм нито бачкатор, нито бизнесмен, нито богат наследник, нито престъпал системата и пак да съм добре?
23
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
РАБОТИТЕ ЛИ ЗА НЯКОЙ ДРУГ,НЕГО ПРАВИТЕ БОГАТ ! ЗА ТРИ ЧАСА РАБОТНИКА СИ ИЗРАБОТВА НАДНИЦАТА,ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ РАБОТИ ЗА РАБОТОДАТЕЛЯ !
22
2
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
В Бг много богатите имат чадър и им е дадена възможност да крадът било от държавата било от труда на работника,или от участието им във властта ! ПОМНЕТЕ ! ЗАД ВСЯКО ГОЛЯМО БОГАТСТВО СЕ КРИЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !
21
2
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Ако не си бачкатор на висока заплата със сериозна финансова грамотност, трябва да си бизнесмен или наследник на поне 150-200к евро с добър предприемачески нюх, и склонност към риск. Или престъпник, разбира се.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедните не са рептили.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
може ли да си богат, или най-малкото да не мислиш за пари, без да си работил и един ден? може разбира се!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
21, 'ако си бачкатор на заплата' --- а ако не си?
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните гласуват за киро, богатите за бойко
16
7
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Познахте за апартаментите в Студентски, не е само един. И са купувани на по 650-750 евро квадрата. Под 450-500 лева не съм ги отдавал (едностайни). Ако ги продам сега, ще имам 100% надценка, оферти не липсват. Отделно имам печалби от криптовалути и акции през годините. Не го пиша за хвалба, а че е напълно възможно да се постигне финансова независимост, ако си бачкатор на заплата, който може да си прави сметката и да инвестира в правилния момент. А това с война у нас е крайно извънредно събитие.
15
1
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Бедните са абонати на Киро Брейка, от което той си купува нова Киа, а те стават още по-бедни.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните робуват за богатите, които печелят в пъти повече от труда им, а на тях плащат трохи. ако някой демократ ви излъже че това е неморално, вероятно той е от богатите
13
3
 
11
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Пич, виж сега. Нещата са много относителни. Ако си заделил някакви кинти, но нямаш солиден пасивен доход (апартамента, който даваш за 400 лв в студентски не е такъв), ще се пенсионираш и ще броиш стотинките. Разбира се, ако си Ок да живееш скромно, но да спреш да бачкаш си е твое решение и право. Макар че, с последните събития, ми се струва малко наивно от твоя страна да показваш мускули. Колко ли украинци са смятали, че са уредени в живота, докато не ги прогониха с кола багаж и малко кеш?
12
9
 
10
 
! Отговори
Обикновено преди 1 година
Който няма пари, се хвали, че има принципи. Принципите са последното оправдание на неудачника.
11
0
 
3
 
! Отговори
Ленин преди 1 година
Съзнанието трябва да се внедрява в масите.
10
7
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Спестявам и инвестирам от над 10 години, и спокойно мога да се "пенсионирам" на 40, ако пожелая. Високоплатен служител съм, а не бизнесмен.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните държат оръжие на труда, богатите държат оръжие с което владеят бедните. било камшик, медии, кризи, нагласени избори. някои хора са тигри - готови да изядат човек, други са готови да бъдат храна за тигри - готови да бъдат изядени - това е разликата и никой не говори в този тон защото е много мрачен
8
10
 
8
 
! Отговори
Основната разлика преди 1 година
Бедните имат принципи, богатите са безпринципни.
7
7
 
13
 
! Отговори
До икономиста преди 1 година
Хубаво. Спестявай ти. Аз си живея живота. Ще се обадиш като забогатееш със спестяване, нали?