Страдате ли от нестабилно самочувствие?

Вижте три признака за такова
13 мар 2023 22:40, Михаела Лазарова
14
Страдате ли от нестабилно самочувствие?
Снимка: Istock

Всеки възприема себе си и другите по свой собствен начин. Самочувствието ни се гради до голяма степен на преживяното в нашето детство. Различните типове самочувствие, определят това и какво ще бъде отношението ни към света край нас, хората които срещаме. Кои са трите типа нестабилно самочувствие и какво ги формира?

1. Самочувствие, когато осъзнаем, че сме по-добре от другите

Обикновено човек с подобно самочувствие е такъв, в чието детство възрастните често са го сравнявали с други деца. На по-късен етап от живота си, този човек е доволен от себе си само ако в момента се чувства по-добре от другите по някакъв начин. За него не са важни толкова постиженията, колкото фактът да води на фона на въображаемите си съперници. Признаци на човек с този тип самочувствие:

  • Опитва да се открои в компанията и като цяло иска да бъде ярък и оригинален в живота. Положителното е, че такива хора се отличават и с високо ниво на креативност.
  • Започва неща с ентусиазъм, но не ги довършва, тъй като осъзнава, че няма да постигне бърз резултат и се отказва от плана си. Смята се за по-умен от останалите.
  • Провалът и критиката го карат да иска да се откаже. Склонен е постоянно да търси грешки в другите.
  • Подценява постиженията си.

2. Самочувствие, което се случва, само ако другите са щастливи

Това е нестабилен вид самочувствие и се среща най-често. При появата на този тип основна роля играят родителите, които хвалят детето си, само когато се държи както искат, и се карат, когато не го прави. Така детето от ранна детска възраст се научава, че задоволяването на нечии очаквания е единственият начин да се почувства обичано и достойно.

На по-късен етап от живота си, тези хора обикновено са тихи, любезни, невинаги знаят какво искат от живота, склонни са да се държат така с хората около тях, че другите да са доволни, дори това да им създава дискомфорт.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: самочувствие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
I преди 1 година
До Анонимен Не мисля, че всеки си получава заслуженото - поне на тоя свят със сигурност - не...
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вадя дневници на егоцентризма. Всеки си получава заслуженото. Компромис с чувство не се допуска. Как се пораждат и развиват те е сложен въпрос.
3
2
 
3
 
! Отговори
I преди 1 година
Повечето хора страдат (или по-скоро другите около тях) от егоцентризъм, но никой не говори за това...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приятни сънища.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек изгражда характера си с препятствията, с които се среща. Самочувствието е малка част. Важно е чувството на щастие, че си полезен, обичан или обичащ. Тези хора не се нуждаят някой да им повдига самочувствието.