Диктатори в модата: Албер Елбаз

Дизайнерът, който следва правилата на истинската висша мода
7 май 2016 12:58, Криси Табачка
0
Диктатори в модата: Албер Елбаз
Албер Елбаз, Снимка: Reuters

Модният дизайнер Албер Елбаз е роден през 1961 година в Казабланка – гъсто населен град в Мароко.
На 10-годишна възраст той емигрира в Израел заедно с цялото си семейство и е отгледан в Холон.
След изпълнение на задълженията си в израелските отбранителни сили, Елбаз постъпва да учи в Колежа по инженерство и дизайн Shenkar, разположен в Рамат Ган.

Алекс Ко е неговият партньор в живота и успоредно с това Маркетинг директор на компанията на Елбаз.
През 1985 година дизайнерът се мести в модната столица Ню Йорк. Там той остава за две години, работейки за производител на сватбени рокли.

След това работи седем години с Джефри Бийн. През 1997 година, когато напуска, Албер Елбаз е нает на работа в Guy Laroche.
По времето, по което започва работа, модната къща се е превърнала в марка, следваща значително по-консервативна линия при силуетите.

Постъпването на Албер Елбаз дава своето отражение в колекциите, които след неговата намеса са напълно преобразени и обновени.

След само една година, Албер Елбаз напуска, за да започне в Yves Saint Laurent и да създава женските колекции на модната къща.

Когато Ив Сен Лоран се пенсионира, Елбаз става Директор дизайн. Превземането на марката от Gucci Group носи със себе си значителни промени, една от които е смяната на Албер Елбаз с Том Форд.
Почти „насилственото“ отнемане на позицията от дизайнера го стимулира още повече и той започва работа за Krizia в Италия.

Елбаз заема позицията на творчески директор в Lanvin през 2001 година. Печели световната награда на Съвета на модните дизайнери в Америка през 2005 година. Две години по-късно спечелва и Шевалие на Почетния легион в Париж.

През 2007 година Албер Елбаз е класиран сред топ 100 на най-влиятелните хора в света – класацията на списание Time.

Знанията за изкуството и цветовете дизайнерът наследява от своите родители. Баща му е бил колорист, а майка му е рисувала. Следователно, Албер Елбаз израства в семейство на родители на изкуството.
Дизайнерът не харесва идеята за работа в ограниченията на всеки сезон – неговата концепция е, че всеки цвят е красив за всяка част от годината.

Албер Елбаз предпочита да пребивава в Париж, но все пак казва, че прекарването зависи от вида място и хората, които го обитават.

С тази идеология, дизайнерът обича местата, на които е обграден от приятна компания – ненавижда Лос Анджелис. Всеки път, когато пътува из света, Албер Елбаз не се фокусира върху географията, с изключение на галериите и музеите. Обича да се социализира и се чувства нещастен, ако мястото и хората не са добри.
Работната среда в студиото му е приятелска. Всеки ден, всички работещи там, обядват заедно. Дизайнерът вярва, че винаги, когато хората споделят нещо повече от работа, отношенията стават по-близки и дълбоки.

Някои от най-любопитните факти за Албер Елбаз можете да прочетете в Tialoto.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари