Шейха Моза - най-влиятелната жена в Арабия

Тя насърчава реформите в образованието
9 юли 2020 20:52, Иванка Гъркова
9
Шейха Моза - най-влиятелната жена в Арабия
Снимка: БГНЕС

Когато погледнете снимките ѝ, ще забележите, че притежава красотата на изтока и със сигурност не може да й дадете 60 години. Външният ѝ вид е толкова впечатляващ, че някои модни експерти я наричат Кралица на изтънчеността. Можете да я видите с бурка, която не покрива плътно лицето ѝ, със сламена шапка, най-различни тюрбани, които са част от стила ѝ. Облича се светски, но обича да носи и традиционни за страната ѝ одежди. Тя е Шейха Моза – съпруга на бившия емир на Катар – модна икона, филантроп и сред най-влиятелните жени в Арабия.

Коя е Шейха Моза бин Насер ал Миснед?

Шейха Моза бинт Насер е родена на 8 август 1959 г. в крайбрежния град Ал Кор в Северен Катар. Нейният баща Насер бин Абдула Ал Миснед е виден катарски бизнесмен и опозиционен лидер по време на управлението на шейха Халифа бин Хамад бин Абдула ал Тани. В началото на 60-те години Насер бин Абдула ал Миснед призовава за по-справедливо разпределение на богатството сред населението на страната, заради което бива арестуван. След като го освобождават от затвора през 1964 г., той и семейството му отиват на изгнание в Кувейт.

Детството на Моза преминава в Кувейт и Египет, но през 1977 г. цялото семейство се завръща в Катар. Още като ученичка, тя и семейството ѝ държат много на образованието. Завършва специалност „Социология“ в Катарския университет. По-късно получава магистърска степен по публична политика в исляма. Тя има почетни докторски степени от Virginia Commonwealth University, Texas A & M University, Carnegie Mellon University, Imperial College London и Georgetown University. Близо десет години е и Дама на Ордена на Британската империя.

Докато Моза учи в Катарския университет, се запознава с шейх Хамад Халифа ал Тани, който тогава е бъдещият престолонаследник на Катар. Предполага се, че двамата са се срещали известно време, като дори той е спомогнал за завръщането на семейството ѝ в родината. Тогава тя е едва на 18 години, като я искат за негова втора съпруга. Според неписаните арабски закони, би трябвало да се грижи за него и семейството, като спре да учи. При нея обаче е съвсем различно.

 

Двамата сключват брак през 1977 г. Девет години след като става арабска принцеса и ражда 7 деца, тя продължава образованието си и започва да работи за повече реформи в тази сфера.

През 1995 г. Хамад бин Калифа ал Тани поема контрола над страната, като сваля собствения си баща от престола и става шейх на Катар.

 

Повече за живота й, децата й и влиятелността й, както и защо я наричат Кралицата на изтънчеността, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg


 


9
Още от Звезди
Деми Ловато: Следяха ме какво ям преди фотосесия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Прилича на пластмасов мъжки манекен,толкова си е опъвала лицето.
8
1
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 седмици
Поредната порция нескопосана пропаганда.
7
3
 
1
 
! Отговори
Шаказулу преди 4 седмици
Шейха Боза,не вярвам в такова име
6
2
 
3
 
! Отговори
спа процедури преди 4 седмици
Ексфолира се с диаманти и затова много свежа и хубава. И аз ако се докопам до такива ексфолианти, и аз ще светна...и каквито искате димпломи ще изкарам, даже и от харвард тапия ще взема. Ексфолиантът е важен, може и злато на прах също сработва... с овесени трици не става
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Баш заради образованието й я е взел....
4
0
 
7
 
! Отговори
Д преди 4 седмици
7 деца....
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Арабия къде беше точно :))))
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама са много избухливи.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хубави са туркините и арабките, ама...