Сърбите били небесен народ – според митовете им

Те са и най-старият народ, и много други "най"
10 яну 2011 13:47, Елка Василева
74
Сърбите били небесен народ – според митовете им
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сърбите вероятно наистина са небесен народ, тъй като тук на земята през изминалите векове са се отрекли от много територии.
Това е може вярно и защото сърбите са се разпрострели на всички краища на планетата, открили са Америка преди Колумб, основали са Сорбоната (Сербона трябва да се нарича), а ако се и окаже, че Путинови произхождат от Путинци (село в Сърбия – бел. ред), сърбите цена няма да имат.

Най-честите митове:
Митът за сърбите като небесен народ
Митът за сърбите като най-стар народ
Митът за златните лъжици
Косовският мит
Митът за значението на сърбите в световен мащаб
Митът за световен заговор срещу сърбите
Митът за велика Сърбия
Митът за сръбското геройство
Митът за сърбите като големи любовници
Митът за вечните врагове и вечните приятели на сърбите

Дотук с шегите, пише сръбският вестник „Блиц“. Всички народи имат своите митове, но изглежда само сърбите си ги изживяват и се въртят в старите, едновременно рекламирайки някои нови, докато фикцията, в която изграждат най-красивия образ за себе си по всички фронтове (като небесен и най-стар народ, изключителни юнаци и най-добри любовници...), не се разбие на парчета при сблъсък с реалността.

Митовете като част от народната традиция сами по себе си не са негативни. Проблемът обаче идва, когато от културологично ниво митът се пренесе в реалния живот или още по-лошо – в политиката, където по правило се злоупотребява с него и той става оръдие и средство за манипулация. Свидетели на такова изопачаване на митове и превръщане на митологията в митомания бяхме през 90-те години на 20 век, пише вестникът.

Една от най-сладките заблуди на сърбите е, че са най-добрите любовници, продължава изданието. Няколко сериозни изследвания обаче разрушават из основи този мит. В скорошно проучване 15 000 жени от 20 страни оценяваха любовните качества на мъжете. Сърбите ги няма сред първите 10 най любовници, като първите три места са резервирани за испанците, бразилците и италианците. Според сръбски проучвания пък всеки трети мъж в Сърбия на възраст от 35 до 65 години има проблеми с импотентността.

„Затворници на историята“ нарича сърбите доктор Томас Емерт, американски професор по средновековна история. Той заключава, че сърбите са затворени в митовете, което „не е добре за тяхното бъдеще“.

„Митоманията се основава на стремежа чрез преувеличаване на някой елемент от реалността – независимо от миналото или настоящето, да се създава една възвисена и идеализирана представа за нас самите. И докато ние създаваме възвишен образ за себе си, другите по подобен начин създават негативен образ за нас. Чрез тази митомания искаме да се покажем като по-различни, но истинският проблем възниква, когато почнем и да вярваме в това. Такива митове се превръщат в прах при среща с реалността“, казва етнологът доктор Боян Йованович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Сърбиямитове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
8
 
! Отговори
Ha-ha! преди 13 години
Ще се свият някой ден(и то скоро)до Рашка и това ще е занапред "велика" Сърбия!
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За мен сърбите са същите гадове като турците!
69
1
 
5
 
! Отговори
Цезар преди 13 години
За мен сърбите са също толкова скапан народ,колкото турците,а това значи много!
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сърбите са най-големите грандомани,и то без никакво покритие!
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сурвите за 160г. толкова пакости сътвориха, че сега следва да си ги сърбат. Най-големите са по отношение на България. Близки народи сме, защото половин Сърбия (днешна сърбия) е всъщност Западна България с център Ниш. Това са изконно Български поселения. Гърци, Руснаци, Астрийци винаги са си играли със Сърбия за свои цели, често и против България. Българите не мразят Сърбите даже по децки ги обичаме, но историческите факти говорят, че само лошо сме видели от тях, за съжаление.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
митомания тресе всички балкански народи. Включително и ние, но не сме на първото място. Самите сърби са видяли от нас и добро и лошо, както и ние от тях. Но към нас не са твърде неготивни. По-скоро сред българите има повече омраза към тях. Иначе на мен сърби са ми казвали, че се наричат сърби и сърбиянци, като първите са тези, които по произход са сърби от стара Сърбия, а сърбиянци са най-вече сърбизиралите се българи около Стара планина, Ниш, Пирот и Враня. За македонците казват, че са българи
65
1
 
0
 
! Отговори
Горан на Брего-вич преди 13 години
...Пуцай кумеее....!!!Ме..се..чи..на!ме..се..чи..на..!!! йди о...йд и д.
64
2
 
0
 
! Отговори
Братучед преди 13 години
А ти си мислиш дека си умен ( да си здрав и жив).
63
1
 
8
 
! Отговори
хех:) преди 13 години
и аз не съм срещал сърбин, който да ни мисли лошото, даже напротив. А към македонците са били много негативни. Обаче не променя факта, че последните векове не сме видели добро от тях :) Освен това ме дразни техния шовинизъм.И заради тоя брадски народ в Македония си мислят, че са македонци(живи и здрави да бъдат).
62
4
 
24
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Това, че сме "братски" народи ние- БЪЛГАРИТЕ и те- сърбите го разказвай на стотиците хиляди БЪЛГАРИ избити и изселени от македония и Западните български покрайнини. Ти не си българка ,а заблудена сърбоманка!!! Омразата между нас с тях ще е вечна, заради техния уродлив антибългаризъм и наглия им шовинизъм!!! сърбите са подло, мръсно, гадно племе- запомни го много добре, те неведнъж са ни забивали нож в гърба!!! А и да те поправя, "откъде" се пише слято, а не отделно. Прочети "Па шта си ти?- Вазов
61
0
 
13
 
! Отговори
Също като макетата преди 13 години
Ех сега ще се изпокарат с макетата най стария народ на земята май се окаже в чирпанско намериха зъб от хомо сапиенс на 100 000 години преди 2-3 месеца ама пък мой да е от сърбин емигрант или от македонец дека се е тепал със сърбина кой е по юнак хай сиктир стига а тез виелики ора
60
15
 
24
 
! Отговори
Една българка... преди 13 години
Само да ви светна - когато се случи да общувам със сърбин, разговорът е следния:-От къде си?- България, а ти?- Сърбия. Здравей, братко! - Момиче съм.- Тогава здравей, сестро! Братски народ сме.___Винаги ще си останем в добри отношения със сърбите. Те не ни мразят. Мразят ни управляващите им. А колкото до Сръбско-Българската война - болни амбиции отново на управляващите. За сведение прочетете творбата "В окопа" на Иван Вазов. :) Стига омраза, ние също си имаме митове, недейте така!
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама нали македонците бяха небесен народсега пък сърбитеБоожее събери си версиите!
58
0
 
13
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Сръбкините пък ги гони голям сърбеж и нямат начесване
57
5
 
15
 
! Отговори
american boy преди 13 години
Сърбите са най-долното племе на балканите. Без конкуренция.
56
3
 
15
 
! Отговори
Това е вярно преди 13 години
Скоро що е сарбин ще се възнесе в небесата и тука няма да има сърби.
55
4
 
27
 
! Отговори
стг преди 13 години
оффф, добре че беше България да им построи една гранична крепост че да си я обявят за столица на шумадийските свинари. Свинари айде време е да връщате Войводина на Унгария, крадци такива и западните покрайнини на нас, а Санджак и без това ще стане скоро част от Косово, Сърбия колкото Люксембург това им е бъдещето
54
2
 
4
 
! Отговори
da be da преди 13 години
hahahaha...dobre!a baba mi e trol.....
53
1
 
22
 
! Отговори
las bolas преди 13 години
Типичните комплекси на малките хора и народи, които с измисляне на чутовни "теории" и митове искат да изглеждат по-малко малки.
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Както казваше един сърбин:Па ща сме ние *** и срби?Едно ***.Минала една каруца и ни разделила на две.