Кризата изгони британците с мерак за имоти в България

Интересът на островитяните към родния пазар е паднал с над 60%
30 авг 2010 15:47, Красимир Ангелов
5
Кризата изгони британците с мерак за имоти в България
Снимка: Булфото

Кредитната криза значително пресуши интереса на британските купувачи към имоти в чужбина, като това важи по-силно за някои държави.

България е сред губещите пазари, като според данните на специализирания британски портал www.rightmoveoverseas.co.uk заявките за търсене на имоти у нас в неговата база са намалели с над 64% за периода от юли 2008 г. до юли 2010 г.

С това понижение страната ни се нарежда сред определените като "губещи“ пазари, при които спадът на интереса е по-силен от средното изменение (-37%) на заявките за търсене в държавите, за които е имало по над 1000 заявки на месец.

"Две години след началото на кредитната криза е ясно, че пазарът на имоти в чужбина е напълно различен. Много от пазарната динамика я няма вече, според някои за добро. Така например трудно бихте открили случаен инвеститор, който иска да реализира бърза печалба чрез препродажба на апартаменти на зелено на нетрадиционни места", коментира Робин Уилсън, директор на отдела за имоти в чужбина в Rightmove.

Според него обаче апетитът на британците към имоти в чужбина не е намалял.

Само няколко държави успяха да се противопоставят на тенденцията и да възвърнат позициите си от 2008 г., като има големи разлики в скоростта на възстановяване при някои страни, ако изобщо се възстановяват, обяснява той.

Дубай например е тежко засегнат, като отбелязва близо 80% спад на броя търсения спрямо 2008 г. Източна Европа също пострада, като "горещи" преди инвестиционни дестинации загубиха популярност.

В другия край на спектъра несъмнено Германия е "историята на успеха".

Може и да не звучи толкова очарователно като Франция или Италия, но има много от същите предимства и, изглежда, създава собствена ниша, посочва Уилсън.

Испания се оказва гъвкав пазар, като се възстановява два пъти по-бързо от Франция.

"Слабостта на стерлинга по време на рецесията определено допринесе за спада на търсенето на имоти в чужбина през последните две години", коментира Дейвид Кърнс, директор частни клиенти в Moneycorp.

По думите му ситуацията изглежда се подобрява за британците, които искат да купят имоти в други държави, тъй като паундът се възстановява спрямо еврото и долара през последните месеци. Това би могло да обясни повишението на интереса към САЩ с 13% през юли спрямо юни, както и към Франция и Испания с по 5%.

Таблиците по-долу показват процентната промяна в активността при търсене за периода между юли 2008 и юли 2010. Средната промяна при държавите, за които е имало по над 1000 заявки за търсене на месец, е -37%. Като "печеливши" са определени страните с по-добри резултати от средните, като "губещи" – тези с по-лоши.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
13
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 13 години
Ами то е ясно-трябва да си с 2 грама мозък за да инвестираш в тази ***.........
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aми, щом е тръгнал така пазарът, хайде всички да си купим бяла, двуетажна къщичка с дворче, работилница, барбекю и гараж за две нови коли (немски) в някое спокойно и зелено германско градче със супер инфрасруктура и близо до летището, за да отскачаме през зимата до Майорка и Египет, както правят германците!
2
1
 
10
 
! Отговори
kolekcionera преди 13 години
и то хипер инфлация
1
3
 
16
 
! Отговори
бг преди 13 години
че това си е добра новина - спрели са да ни изкупуват земята !сигурно сега ще ни дръпнат еда инфлация да ни стопят отново спестяванията и пак ще продължат...