Великобритания свива разходите с една четвърт

Това е най-мащабното затягане на колана от Втората световна война насам
Обновена: 20 окт 2010 14:09 | 20 окт 2010 12:58, Елка Василева
8
Великобритания свива разходите с една четвърт
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите на Великобритания Джордж Осбърн е готов да внесе в парламента най-мащабната програма за намаляване на държавните разходи от Втората световна война насам.

Бюджетът на повечето ведомства се очаква да бъде намален средно с 25%, което според разчетите на правителството ще доведе до съкращаването на 500 000 държавни служители до 2014-2015 г.

Коалиционното правителство на консерваторите и либералдемократите започна преразглеждането на бюджета от месец май, когато дойде на власт.

Във вторник беше обявена отделна програма за намаляване на разходите за отбрана: бюджетът на министерството на отбраната ще бъде намален с 8% и до 2015 г. броят на военнослужещите и на цивилните служители ще бъде намален с 42 000 души, пише ВВС.

Намаленията на разходите няма да засегнат всички сфери в еднаква степен – разходите на националната служба по здравеопазване и за помощи за развиващите се страни остават непроменени, но са възможни съкращения в полицията и образованието.

Първият заместник-министър на финансите – либералдемократът Дани Александър, във вторник неволно разкри какви съкращения предвижда правителството.

Фотографите го хванаха през прозореца на служебната му кола, когато четеше текста на програмата. На отворените страници можеше да се прочете числото от 490 000 работни места.

Заплатите на държавните служители бяха замразени за две години още през юни, както и много други разходни пера, включително финансирането на кралското семейство и обслужващия го персонал.

Бюджетният дефицит на Великобритания възлиза на 155 милиарда британски лири.

Проблемът се задълбочи, след като в условията на криза предишното правителство на лейбъристите национализира няколко банки и пое техните портфейли за милиарди просрочени задължения.

МВФ ентусиазирано приветства плановете на британското правителство за намаляване на бюджетния дефицит и задължения, но синдикатите и опозицията са недоволни от плановете на управляващата коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Великобританиябюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
I DDS-to vdigat s 2.5% ot nova godina.............nas pone tova ni se razmina
7
0
 
0
 
! Отговори
Васо преди 13 години
Като си направят англичаните съкращенията, да видим на колко Човека се пада по един Лапач, и у нас да направим същото.
6
0
 
3
 
! Отговори
ФИЧИ преди 13 години
Скоро ще мечтаят да живеят в България
5
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
ти си поредният с промит мозък,ако въобще имаш такъв какъв Боико какви реформи какво добро.то от овце които като тебе и наивници го докарахме до там да нямаме пари да си храним децата да копуваме лекарства на родителите си да се храним нормално да си плащаме тока водата ,а шефовете на аптечните дружества да вземат по 10000 лв а боса им марешки да си копува коли по милион.еон да те дере с 200% надценка от тока които копува от нек,да се давим в вода пък да плащаме се едно сме в сахара
4
2
 
5
 
! Отговори
П преди 13 години
И също, каза, Джордж Осбър , че до 2020г. ще се увеличит годините за пенсия до 66г. ...и всичко това го предлага сега, защото след седем години щяло да бъде твърде късно.Мислят хората за страната си..А нашата тройна ламя изяде всичко. "Уби" нас младите българи, като даде почва за развитие на турците и ***.Бойко, хубав лош, почнал е нещо добро нека го продължи, ние умните и работливите сме зад него.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тази година Великобритания има най-големия дефицит в историята. Пожеланията са хубаво място но няма начин да успеят да го постигнат. Англичаните са си свикнали да живеят на широко и да харчат повече от колкото са произвели. Същата работа като гърците. От високо се пада по-лошо.
2
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 13 години
da im dadem trinata koalicia-geya,beya,i ka64ej i da vtasat i te.
1
2
 
11
 
! Отговори
Паникьора преди 13 години
Не мога да си представя че Бат Бойко и компания са в състояние да последват примера на британците ... една четвърт а ? Ама там не са управлявали "тройната коалиция" ...

Спонсорирани публикации