Еколози поздравиха Борисов за отказа от петролопровода

"Дано и занапред сте твърд срещу неизгодни за природата договори"
16 юни 2010 13:47,
80
Еколози поздравиха Борисов за отказа от петролопровода
Снимка: Булфото

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” поздрави министър-председателя Бойко Борисов за решението му за отказ от изграждане на тръбопровода Бургас–Александруполис.

„България има нужда от политици, които ясно да защитават нейните национални интереси, и ние очакваме, че вие и в бъдеще ще бъдете твърд срещу неизгодните и застрашаващи природата на България договори”, казват още природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България” от дълго време настоява проектът да бъде спрян, тъй като петролопроводът представлява сериозна опасност за запазената природа по Южното Черноморие, преминавайки до или през Природен парк Странджа, няколко защитени местности и резервати и места от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Още по темата

Самата технология, чрез която се планира петролът да бъде транспортиран до Бургас, създава огромна опасност за водите на Бургаския залив. Разтоварването на нефта в открито море е рискова технология, която според редица експерти неминуемо би довела до разливи с трагични последици за биоразнообразието и развитието на туризма в района.

Проектът за изграждане на тръбопровода Бургас–Александруполис все още няма задължителните оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост с Натура 2000.

Мнозинството граждани от общините, които проектът засяга, също многократно са изразявали несъгласието си с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1111 - тръба ще има, само че ще я направят през Турция, ние ще имаме чиста природа и ще лапаме мухи! нямаме да имаме АЕЦ Белене - ще си светим със свещи или ще си купуваме ток от Турция (на които продавахме доскоро)... И всичко това понеже сме много хитри.... Само дето не си слушаме собствените народни мъдрости - например: Който не целува ръка на време - целува други работи, при това на колене!
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господа еколози, кога ще разкриете кой ви спонсорира и ви "навива грамофона"! Господа и дами еколози, предлагам ви вие да поемете прехраната на около 250 семейства, на хората които няма да работят по този проект! Ще ви помагат хотелиерите - те ще са мега-печалба от липсата на тази тръба, все ще могат поне зимата да приютяват хората които са без работа, поради незапочването на петролопровода!
74
4
 
3
 
! Отговори
Gnusmus преди 13 години
К'ъв туризъм,*** овца? Всеки хотел си има басейн и мазните деделопортфейлници не си показват показват носовете навън,даже *** им водят! В морето се плицикат само хъшове и разни хъшлаци(като мене!) Ама то не остана не осрано място,всеки турил оградата,иска ти пари за да си разпънеш палатката в ***!Пфу! Да отива по дяволите *** море! Да го продава бойко на турците или на гърците!
73
4
 
6
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Всъщност за кой работи така нареченият първи министър?Защо проваля всички проекти на България без да предлага нови?Като не иска Русия да докара British Петрол(Барак е особено ''доволен ''от тях)но Бойко трябва 1 да му се обясни че 1 платформа няма нищо общо с петроловоз!
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Днес в Москва се състоя работна среща на председателя на УС на Газпром Алексей Милер и министъра на икономиката, търговията и деловия климат на Румъния Адриан Видяну. През следващите месеци ще бъде проучено строителството на транзитен магистрален газопровод през румънска територия в рамките на проекта Южен поток, а също на строителството на подземно хранилище в Румъния." Ето текста на новината.
71
3
 
6
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Ако това е вярно Боко трябва да се спасява
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами в отговор на "компетентното" становище на ББ, днес Газпром и италианската компания ЕНИ, са започнали преговори с румънското правителство за газопровода Южен поток. Дето се казва, да ни е чистито....
69
2
 
5
 
! Отговори
Безпартийна бабичка преди 13 години
Мислех си , че имало само червени бабички.
68
5
 
6
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Това са банда мързеливци които издържа народа без да вършат някаква работа.Ами танкери влизат всеки ден в Бургас,защо не ги спрат?Защото ще ми ядат .....Бегайте да работите мързеливо племе некомпетентно,бегайте за африка там няма индустрия
67
2
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Какви по-точно последици предвиждате Ваше Височество. За да получим външна помощ трябва да я договорим, ама няма кой.
66
4
 
4
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
Екологията е много важна. Петролопроводът също. ОВОС би трябвало да даде отговор на въпросите. Аз понеже съм лицензиран експерт по ОВОС знам, че когато инвеститорът е желан от държавата Докладът е положителен и когато е нежелан той или се връща за доработка или се внушава на р-ля на колектива къде да замаже нещата. Има съвременни методи за защита на природата които правят рисковете минимални. Въпреки различните си политически убеждения с теб, в случая сме на едно мнение.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kade e Amadeus Krastew
64
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 13 години
ББ да беше спрял дейността на приятелчетата си из Витоша или из другите паркове или да обяви заменките за невалидни. Няма да се случи. Не ги разбирам тези еколози. Не прочели нищо, вече забраняват! Докладите за ОВОС и за оценка на съвместимост не са готови, а те вече взели решение! Нали за да се вземе сравнително обективно решение, трябва информация. А тяхната позиция показва предубеденост. Тъжно е когато, иначе свестни хора не искат да се спазват закона!
63
6
 
7
 
! Отговори
.................... преди 13 години
И АЗ поздравам борисов че е *** кат *** само крадат и *** големи *** лиглювци
62
12
 
9
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Дано вече този отказ е окончателен! Петролопроводът би довлякъл след себе си само негативи. 1. Държавата ни няма да спечели много от него, даже ще загуби много от туризъм. 2. Изграждането му няма да е качествено. 3. Изисква се поддръжка, която БГ едва ли би могла да си позволи, а едва ли ще получим външна помощ. 4. При повреда изтича много нефт (Ла Коруня) последиците са ужакни.
61
6
 
11
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Ох, най-сетне и дано този отказ е окончателен! Този петролопровод може да довлече само проблеми със себе си. Първо няма да бъде направен както трябва, второ няма да се поддържа, защото ще се сметне, че не е необходимо. И ако стане някаква повреда, то тя ще бъде много сериозна и природата ни ще пострада. А грешката, поддръжката ще са за наша сметка. Овен това няма да спечелим много, даже ще загубим от туризма.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отивай се прегледай!!!!!!!!
59
7
 
11
 
! Отговори
От 54 преди 13 години
Освен това, от 30те милиона такси ще трябва да се плаща за поддръжка, ремонти и охрана.Накрая ще излезе, че плащаме на руснаците да си превозват нефта през наша територия.За този договор могат да реват само продажни руски мекерата и *** русофили - чуждопоклонници.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не е вярно , ти не си бургазлия очевадно!!
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти си ***!!!

Спонсорирани публикации