Най-големият кожно-венерически диспансер у нас хлопва врати?

Предложението за преобразуването на лечебното заведение е на МЗ
17 юли 2010 00:13,
79
Най-големият кожно-венерически диспансер у нас хлопва врати?
Снимка: Dnes.bg

Най-големият кожно-венерически диспансер в България, който се намира в Пловдив, ще бъде затворен.

Предложението за преобразуването на лечебното заведение е на Министерството на здравеопазването.

Лекарите смятат, че всичко се случва тихомълком, а проблемът е огромен. Годишно диспансерът по кожни и венерически заболявания в Пловдив обслужва 43 хиляди пациенти от цяла Южна България.

Ако лечебното заведение бъде закрито, пациенти като Бистра Тонева, която страда от няколко кожни заболявания, няма да има къде да се лекуват.

„Хроничноболна съм и лечението ми струва 1000 лева, не мога да отида на частно, което означава, че трябва да се самоубия, защото не мога да търпя болката”, през сълзи сподели Бистра.

Пред Dnes.bg пациентката Стоянка Джадова обясни, че от 27 години е болна от псориазис – тежко кожно заболяване, и за да го лекува, всяка година лежи за 10 дни в диспансера. Ако той бъде затворен, тя ще трябва да пътува до София дори за една рецепта с лекарства.

Освен кожни болести в диспансера се лекуват и венерически заболявания като сифилис.

„Ако лечебното заведение бъде закрито, броят на болните от полово предавани болести ще нарасне”. Това каза пред Dnes.bg д-р Боян Костов, който завежда кожното отделение.

Той обясни, че специалистите в момента проследяват заболелите и техните контакти, като по този начин предотвратяват заразяването на по-голям брой от хора.

Здравното министерство казва, че дейността на диспансера се дублира с друга клиника. Лекарите от кожния диспансер обаче контрират, че това не е вярно.

Те са категорични, че никъде в Пловдив няма болница, която да лекува кожни и венерически заболявания, и никъде в България няма друга лаборатория, която да установява сифилис.

„Отчаяни сме и не знам какво да правим, ако разбият колектива ни”, каза пред Dnes.bg началник-поликлиниката д-р Нели Мулетарова.

Диспансерът разполага с операционна, няколко специализирани лаборатории и 30 легла.

„През последните 5 години лечебното заведение успява да покрие разходите си със собствени средства и дори излиза на печалба с по 50 хиляди лева на година и недоумявам защо искат закриването ни”, каза пред Dnes.bg управителят на диспансера д-р Елена Дякова.

Тя моли здравния министър Анна-Мария Борисова да преосмисли позицията си за закриването на най-големия кожен диспансер в България.

„Тази министърка кара народа да си слага въжето и да се беси”, възмущава се още пациентката Бистра Тонева.

Надеждата на пациенти и лекари е здравният министър Борисова да оттегли предложението си за закриване на диспансера по кожни и венерически заболявания в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: мз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
ива преди 11 години
нашите р ъководители от тъй нречената демокрация в продължение на повече от двадесетгодини освен да рушат създаденото от техните майки и бащи,да закриват училища,пощи,болници,жп линии и какво ли още не.......нищо друго не правят.ужасявам се от техните глупости и простащини!!!
76
0
 
2
 
! Отговори
4itatel преди 13 години
abe hora, sled kato ste nekompetentni otnosno klinika i etiologiq molq ne pishete gluposti po forumite!
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ето това е реформата на баба мария борисова, за тези дето гласуваха за герб поклон
74
0
 
3
 
! Отговори
подкожен лекар преди 13 години
Поне прочети в Интернет, тогава пиши какво е псориазис, хахаха!
73
1
 
5
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
РАЗБРАХ САМО ЧЕ ТОЗИ ДИСПАНСЕР, ИМА ДОВОЛНО КОЛИЧЕСТВО ПАЦИЕНТИ.. ...... ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПРЕЗЕРВАТИВИ......
72
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Освен това псориазисът не е кожно заболяване - кожните проявления са само признак - заболяването е на дробът.
71
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Менгеле е прав, с изключение на това за турците. Българските турци в голямата част са хора които се трудят, а и моралът им е доста висок. Кои са гнъсните изчадия, които разнасят сифилис, трипер, а и СПИН и пълнят болниците, без да плащат осигуровки? Кои са ***, които докарват до фалит здравната система като цяло и в частност печално известната с дълговете си болница в Пловдив, намираща се почти до вонящото им гето? Знаем кои са - и най-добре да бъдат оставени да измрат от гнусотията си.
70
2
 
2
 
! Отговори
ререре до 65 и 66 преди 13 години
По Вашата логика няма нужда да се съкратят и депутатски и министерски постове, защото всяка година имат остатък от бюджета, който успяват да си раздадат като премии. Когато разполагаш с бюджет, който не можеш да изхарчиш, винаги ще си на печалба.
69
3
 
2
 
! Отговори
ререре до 65 и 66 преди 13 години
Давате ли си сметка, че едни и същи ТИПОВЕ лечебни заведения в цялата страна са на загуба, а други навсякъде са на печалба? И това при един и същ собственик - държавата. Това говори ли Ви нещо? А защо финансирането на лечението на кожни болести да е привилегировано спрямо това на останалите? Колко хора на година умират в България от кожни болести? Социално значими ли са кожните болести? Водят ли често до временна и трайна неработоспособност или до смърт? На това ми отговорете!
68
4
 
2
 
! Отговори
ререре до 65 и 66 преди 13 години
Не бъркайте печалбата с лечебната дейност. Кожният диспансер излиза на печалба, защото държавата ПЛАЩА за всеки преминал през него пациент, отделно от клиничната пътека. Не бъркайте кадърността на лекарите с финансирането на лечебните заведения. По вашата логика в пловдивските болници няма кадърни хирурзи, ортопеди, реаниматори, кардиолози и т.н. Пациентите няма да загубят достъпа до дерматолог в града си.
67
2
 
5
 
! Отговори
маг.фармацевт преди 13 години
Ако лекарите се вдигнете против поредните безумия на МЗ, ще ви подкрепят всички - пациенти, пац.организации и пр. и тогава Бог да пази ББ! и онова недуразумение АМБорисовна!
66
2
 
5
 
! Отговори
фил преди 13 години
Понятията нещо ги бъркаш - няма турчин, който да не си плаща здравни осигуровки и данъци,за разлика от немалко българи за съжаление. За *** си прав донякъде. Какво е според теб демокрация ?
65
2
 
5
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Те са категорични, че никъде в Пловдив няма болница, която да лекува кожни и венерически заболявания, и никъде в България няма друга лаборатория, която да установява сифилис.Аз ли нещо не мога да разбера? Сифилис може да се установи в много лаборатории, доколкото аз зная?!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кожният диспанеср излиза на печалба - един от малкото, които нямат задължения и си плащат сметките и работи.... ЗАЩО се иска ликвидирането му??? АЗ ПОНЕ НЯМАМ ЛОГИЧЕН ОТГОВОР!!!!!!
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Pepepe,би ли уточнил(а),към коя от двете болници ще работят като отделение?Към оная с 40-те милиона дългове,или към другата,със седемте милиона?В последната преустройството на етаж в кожно отделение,съгласно всички изисквания на закона и риокоз,ще струва минимум колкото 10 годишни издръжки на настоящия Диспансер.Е,каква е логиката тогава на тази т.нар. от теб "административна" промяна??
62
5
 
4
 
! Отговори
ререре преди 13 години
Вдига се малко повече шум от необходимото. Няма да се ликвидира дерматологичната помощ в Пловдив, няма да остане градът без лекари от тази специалност, просто ще работят като отделение към болницата им. Отделно ще има дерматологични доболнични практики. На практика промяната е повече административна. Друг е въпросът, че и защитниците, и критикарите на тази реформа във форума (с малки изключения) не са наясно с предмета на спора си!
61
1
 
7
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Това е лечебно заведение в Пловдив,а не в Калайджидере.Някой трябва да и го набие в главата на тая министърка.И Пловдив не е провинция.
60
1
 
4
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Диспансера в Пловдив няма го закрият--- в противен случай ---не ми се мисли....... Няма да го закрият.
59
9
 
4
 
! Отговори
Менгеле преди 13 години
Който си плаща ще живее, който не си плаща - умира. Така е навсякъде по света, не виждам защо и тук да не е така. Не като в момента - разни *** и *** без 1 ден трудов стаж на книжка и без 1 лев оздравна или социална сигуровка пълнят родилните, спешните, болниците, диспансерите и т.н. и всичко излиза от моя джоб. Живота не е задължителен, който не може, не иска и не трябва да не живее, баси демокрацията всеки станал хуманист и дупедавец..
58
2
 
7
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Няма да го закрият ---защото хората с парцалите ще я изядат тая министърка ,пък покрай нея и целия министерски съвет.Къде ще се лекуват хората.

Спонсорирани публикации