Най-големият кожно-венерически диспансер у нас хлопва врати?

Предложението за преобразуването на лечебното заведение е на МЗ
17 юли 2010 00:13,
79
Най-големият кожно-венерически диспансер у нас хлопва врати?
Снимка: Dnes.bg

Най-големият кожно-венерически диспансер в България, който се намира в Пловдив, ще бъде затворен.

Предложението за преобразуването на лечебното заведение е на Министерството на здравеопазването.

Лекарите смятат, че всичко се случва тихомълком, а проблемът е огромен. Годишно диспансерът по кожни и венерически заболявания в Пловдив обслужва 43 хиляди пациенти от цяла Южна България.

Ако лечебното заведение бъде закрито, пациенти като Бистра Тонева, която страда от няколко кожни заболявания, няма да има къде да се лекуват.

„Хроничноболна съм и лечението ми струва 1000 лева, не мога да отида на частно, което означава, че трябва да се самоубия, защото не мога да търпя болката”, през сълзи сподели Бистра.

Пред Dnes.bg пациентката Стоянка Джадова обясни, че от 27 години е болна от псориазис – тежко кожно заболяване, и за да го лекува, всяка година лежи за 10 дни в диспансера. Ако той бъде затворен, тя ще трябва да пътува до София дори за една рецепта с лекарства.

Освен кожни болести в диспансера се лекуват и венерически заболявания като сифилис.

„Ако лечебното заведение бъде закрито, броят на болните от полово предавани болести ще нарасне”. Това каза пред Dnes.bg д-р Боян Костов, който завежда кожното отделение.

Той обясни, че специалистите в момента проследяват заболелите и техните контакти, като по този начин предотвратяват заразяването на по-голям брой от хора.

Здравното министерство казва, че дейността на диспансера се дублира с друга клиника. Лекарите от кожния диспансер обаче контрират, че това не е вярно.

Те са категорични, че никъде в Пловдив няма болница, която да лекува кожни и венерически заболявания, и никъде в България няма друга лаборатория, която да установява сифилис.

„Отчаяни сме и не знам какво да правим, ако разбият колектива ни”, каза пред Dnes.bg началник-поликлиниката д-р Нели Мулетарова.

Диспансерът разполага с операционна, няколко специализирани лаборатории и 30 легла.

„През последните 5 години лечебното заведение успява да покрие разходите си със собствени средства и дори излиза на печалба с по 50 хиляди лева на година и недоумявам защо искат закриването ни”, каза пред Dnes.bg управителят на диспансера д-р Елена Дякова.

Тя моли здравния министър Анна-Мария Борисова да преосмисли позицията си за закриването на най-големия кожен диспансер в България.

„Тази министърка кара народа да си слага въжето и да се беси”, възмущава се още пациентката Бистра Тонева.

Надеждата на пациенти и лекари е здравният министър Борисова да оттегли предложението си за закриване на диспансера по кожни и венерически заболявания в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: МЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТАЗИ МИНИСТЪРКА ОТ КОЙ ДЮШЕК Я ИЗМЪКНАХА , КАТО Я ГЛЕДАХ СНОЩИ НА ПАНОРАМА ИМАХ ЧУСТВОТО ЧЕ НЕЩО СТАВА С НЕЯ , ВОДИЩИЯ И ЗАДАВА СЕРИОЗНИ ВЪПРОСИ ТЯ САМО СЕ ХИЛИ , С УСМИВКИ ХОРА НЕСЕ ЛИКУВАТ,ИМАХ ЧУСТВОТО ЧЕ ВОДИЩИЯ Я РАЗБРА ЗА КРАТКО ВРЕМЕ КОЛКО ТЕЖИ
36
1
 
12
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
Всеки ден по 100 болни влизат и по 100 болни излизат.От болните хора ли намериха да спестяват?Говоря за диспансера в Пловдив ,който ми е свързан с работата.Да не говорим пък за онкоболните.Там трагедията е пълна-оня ден ден слушам двама болни да си говорят---че това нее здравна реформа ,а било смъртна реформа---
35
0
 
0
 
! Отговори
Ахил преди 13 години
аааа
34
2
 
20
 
! Отговори
Noname преди 13 години
Незнам за вас, но аз започвам да виждам все по-голяма прилика меджу здравната министърка и най-възрастната родилка в България. Естествено приликата не е физическа, а предимно психическа, но резултатите ще са горе-долу едни и същи. Едната ще е*е мамата на съдбата на едно дете след има-няма 10-15 години, а другата цял народ, но далеч в по-къси срокове.
33
0
 
2
 
! Отговори
цццц преди 13 години
цццц
32
5
 
2
 
! Отговори
Az преди 13 години
Ще се разформироват всички диспансери, в чиито населено място има голяма болница и тя ще поеме съответните пациенти! Не е вярно, че е прецедент!
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре де , защо закриват работещо на печалба заведение? Това че се дублира не е основание. По тая логика да закрият МС ,че се доблира със свинефермите в страната.
30
1
 
17
 
! Отговори
999 преди 13 години
Един бум на полово-предаваните болести в България, би отворил необятни възможности за "усвояване" на европейски и световни средства за превантивни мерки срещу тях. А хората ще продъжват после да се питат, откъде Другите имат пари за джипове, замъци и цели географски райони.
29
2
 
16
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Тук прозират апетити към местото и сградата. Някой иска да го вземе на безценица и да направи поредната простотия в Пловдив, а МОЛ, я офис сграда или нещо подобно. Също прозира е тенденциозно лошото отношение към Пловдив- закриват кожния диспансер, закриват операта, не дават парите за ***, не дават заема......
28
1
 
5
 
! Отговори
The Punisher преди 13 години
Ние на това ли ще играем?! На наши и ваши ли пак? НЯМА ОПРАВЯНЕ!!!!ТОВА МАЙ БЕШЕ МЕТОД ОТ ОТМИНАЛИ ВРЕМЕНА? НО КАКВО ЛИ ДА ОЧАКВАМ, СЛЕД КАТО ПРЕЗИДЕНТА Е ЧЕРВЕН, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ Е БИВШ БОДИГАРД НА ЧЕРВЕН, ГОЛЕМИТЕ МЕДИИ СА ЧЕРВЕНИ (ВКЛ И ТОЯ САЙТ). ОМРЪЗНА МИ!!!
27
2
 
6
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Сигурно за политик трябва да скъсаш барометъра за ***!!.Сяда се на масата и се решава за 1 минута."Хм това се оправя със собствени средства и на печалба няма да го пипаме и да се занимаваме щом са кадърни хората."И точка.Значи които са зле, умуват по 4 годишен мандат как да ги оправят и като дойдат другите се окаже че е по-зле.А които се оправят явно не трябва да съществуват.Айде Тикво да ти чуя отговора защото това ще се разшуми.Вече не сме комунизма!
26
3
 
4
 
! Отговори
пловдивчанин преди 13 години
Нали преди година и половна Славчо целуна *** на БСП и се роди коалицията ВМРО+БСП в общ. съвет на Пловдив.Тогава Славчо благодари публично на БСП,че са му дали най-добрия си кадър за зам. кмет-дъртия номенклатурчик А. Константинов. Като се покланящ на БСП се надупваш на ГЕРБ-последствията-виждаме ги. Как да игнорира Б.Борисов това поведение. В момента Пловдив се управлява от БСП. Докато не минат местните избори и не се промени статуквото в Пловдив така ще бъде.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mila Bistra Toneva, vmesto da se samoubiesh, otidi da izlejish ministarkata koiato te dokarva do tova sastoianie... niakak si po razumno e
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
niama takiva *** beee, podigravat se s horata i samo vidgat DDS, udarjat kato za svetovno ot bez tova mijavite zaplatki... dobre 4e narodat ov4aruvat ve4e 600 godini i nikoi niama da izperka i da napravi nujnoto...
23
3
 
12
 
! Отговори
Гала преди 13 години
Б.Б. да озапти министърката си , защото покрай некадърното и управление може да изгори целият му кабинет !
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
""..никъде в България няма друга лаборатория, която да установява сифилис.""Тази дивотия не може да е казана от лекар!Всяка съвременна клинична лаборатория,ако ще и в Тутракан може да установява сифилис.Само във Варна има поне 5 такива лаборатории.Типичен пример как глупав,а и не слушащ внимателно интервюираните журналист в желанието си да повиши драматизма на информацията я е превърнал в смехотворна глупост с обратен на търсения ефект.А е ясно,че министърката си е за диспансер,но психиатричен.
21
2
 
16
 
! Отговори
Edna преди 13 години
само на мен ли ми се ходи на протест?
20
3
 
7
 
! Отговори
Дева Мария преди 13 години
ПИШЕТЕ:::!!!Нито една БОЛНИЦА няма да бъде закрита.НИТО един лекар няма да бъде съкратен.....ВЕРВАИТЕ МИ!!! И на Бойико също!!! АМИН
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"съдиите като са от БСП, за кво искаш да го съдят бе идиотче:) или да стане като с маргените -да ги оправдаят и поввече да не могат да ги съдят за пресъплението създаване на престъпна група?" ***, Маргините ги оправдаха след като това правителство имаше цяла една година време да събере допълнително доказателства за да ги вкара в затвора. Но Маргините си имат колега за премиер, а това оказва влияние на работата на прокураурата.
18
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Злата и съсухрена бабичка - министер(ка) явно от коле е забравила това що хората наричат секс. Лек за псориазис няма. По заможните западни здравни каси пращат своите пациенти всеки 2 година в Израел, където на бреговете на Мъртво море има високо специализирани балносанаториуми, които използват кремове с примеси от соли, целево добивани от водите на Мъртво море. В България подобни процедури мисля че се предлагат в Поморие, а гореспоменатите кремове могат да се закупят свободно в аптеките.