Най-големият кожно-венерически диспансер у нас хлопва врати?

Предложението за преобразуването на лечебното заведение е на МЗ
17 юли 2010 00:13,
79
Най-големият кожно-венерически диспансер у нас хлопва врати?
Снимка: Dnes.bg

Най-големият кожно-венерически диспансер в България, който се намира в Пловдив, ще бъде затворен.

Предложението за преобразуването на лечебното заведение е на Министерството на здравеопазването.

Лекарите смятат, че всичко се случва тихомълком, а проблемът е огромен. Годишно диспансерът по кожни и венерически заболявания в Пловдив обслужва 43 хиляди пациенти от цяла Южна България.

Ако лечебното заведение бъде закрито, пациенти като Бистра Тонева, която страда от няколко кожни заболявания, няма да има къде да се лекуват.

„Хроничноболна съм и лечението ми струва 1000 лева, не мога да отида на частно, което означава, че трябва да се самоубия, защото не мога да търпя болката”, през сълзи сподели Бистра.

Пред Dnes.bg пациентката Стоянка Джадова обясни, че от 27 години е болна от псориазис – тежко кожно заболяване, и за да го лекува, всяка година лежи за 10 дни в диспансера. Ако той бъде затворен, тя ще трябва да пътува до София дори за една рецепта с лекарства.

Освен кожни болести в диспансера се лекуват и венерически заболявания като сифилис.

„Ако лечебното заведение бъде закрито, броят на болните от полово предавани болести ще нарасне”. Това каза пред Dnes.bg д-р Боян Костов, който завежда кожното отделение.

Той обясни, че специалистите в момента проследяват заболелите и техните контакти, като по този начин предотвратяват заразяването на по-голям брой от хора.

Здравното министерство казва, че дейността на диспансера се дублира с друга клиника. Лекарите от кожния диспансер обаче контрират, че това не е вярно.

Те са категорични, че никъде в Пловдив няма болница, която да лекува кожни и венерически заболявания, и никъде в България няма друга лаборатория, която да установява сифилис.

„Отчаяни сме и не знам какво да правим, ако разбият колектива ни”, каза пред Dnes.bg началник-поликлиниката д-р Нели Мулетарова.

Диспансерът разполага с операционна, няколко специализирани лаборатории и 30 легла.

„През последните 5 години лечебното заведение успява да покрие разходите си със собствени средства и дори излиза на печалба с по 50 хиляди лева на година и недоумявам защо искат закриването ни”, каза пред Dnes.bg управителят на диспансера д-р Елена Дякова.

Тя моли здравния министър Анна-Мария Борисова да преосмисли позицията си за закриването на най-големия кожен диспансер в България.

„Тази министърка кара народа да си слага въжето и да се беси”, възмущава се още пациентката Бистра Тонева.

Надеждата на пациенти и лекари е здравният министър Борисова да оттегли предложението си за закриване на диспансера по кожни и венерически заболявания в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: МЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да , най-голямата простотия на здравната министърка - да закрива лечебници
56
5
 
3
 
! Отговори
Златински преди 13 години
айдее газ и да ви няма кумани и власи таквиз.тука сме ние-комунистите от герб и ще завладеем българия и ще си я направим частна собственост.а вас,вас ще направим чистачи на *** а тия които са най интелигентни-докери.затуи бягаите докато още можете
55
2
 
7
 
! Отговори
гол царевичак си ти преди 13 години
А ако САЩ са ти критерий за ниво на здравеопазването, имаш нужда от психиатричен преглед. Не случайно Обама инвестира 700 МИЛИАРДА долара, за да се промени системата им и да има наистина ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, а не просто разпокъсана система на прелагане на здравни услуги. Не пиши за неща, които не разбираш. Ти си като кучето, което цял живот гледа уличния музикант, но музикант няма да стане, защото освен да вие, друго не може! Не 2 години, 20 години трябва да поживееш "там", за да го разбереш.
54
0
 
3
 
! Отговори
гол царевичак си ти преди 13 години
И като толкова много милееш за българския и кирилицата, защо няма поне една главна буква в изреченията ти, недорасло момченце? Защо си мислиш, че като си смел пред екрана, си НЕЩО? Защо си мислиш, че думата ЕСНАФ означава само това? Нещо за преносен смисъл да си чувал?
53
1
 
13
 
! Отговори
гол царевичак си ти преди 13 години
Хахахахаха, ти си поредното доказателство, че простотията ще убие България! Типичен пример на недорасло герберче - всеки, който е против вас, е комунист. Не разбра ли? ГЕРБ са на-големите комунисти! Сега отиваш за една пиклива артроскопия, и вече си мислиш, че знаеш всичко за болничното лечение. Да те светна, че ако утре пострадаш при катастрофа, ще се молиш за държавна болница, защото в частната или няма да те вземат, или ще ти съдерат кожичката. Казвам ти го от личен опит!
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
E,moq ne e izbival nikogo,ne sam i beden goltak,kakto narichash tezi,koito ne mislqt kato teb-po pechnika se vijda koi e *** ,mrazesh inakomislleshite!Dano ne zakriqt i psihiqtriite!
51
11
 
3
 
! Отговори
зрънчо преди 13 години
ти въобще знаеш ли какво е еснаф.еснаф значи задруга от майстори-занаятчии,нещо като профсъюз във възрожденска българия.да членуваш в еснафа е престиж и свидетелство за благоденствие.точно против тях бяхте вие бедните,мързеливи голтаци-комунари.сигурно дядо ти е участвал в избиването на цвета на нацията. ще те убия *** ако те срешна,ще ти разгоня фамилията гадна червена ***-говнояд
50
7
 
3
 
! Отговори
зрънчо преди 13 години
СИФИЛИС СЕ ЛЕКУВА С ЕДНА ИНЖЕКЦИЯ,ОСВЕН АКО НЕ Е В НАПРЕДНАЛ СТАДИИ.
49
8
 
4
 
! Отговори
зрънчо преди 13 години
защото видяхме какво стана 20 години като имаме парламент.продажност и корупция.ДА НЕ НИ ТРЯБВА ПАРЛАМЕНТ ЗАЩОТО НЕ СМЕ ДОРАСЛИ.НА НАС НИ ТРЯБВА ВОЖД.ДА КОЛИ И БЕСИ А НЕ ДА РАЗИСКВА ПАРЛАМЕНТАРНИ ПРОСТОТИЙ С КОРУМПИРАНИ ЕВРЕЙСКИ *** КОИТО НЕ СА РОДЕНИ ДАЖЕ В БЪЛГАРИЯ
48
2
 
1
 
! Отговори
BG преди 13 години
нивото ти е на Зрънчо-хаха.Аиде,живеи си животеца еснафски.баииии
47
1
 
6
 
! Отговори
BG преди 13 години
абе ,мозък герберски,как ще сравняваш коляното си със сифилис??Това да не ти е кравата на село.То всичко се връща,само здравето-не
46
14
 
2
 
! Отговори
зрънчо преди 13 години
ако аз съм министър ще закрия всички болници и ще оставя само спешните отделения.ще направя всичко частно ,но да работи със здравната каса.аз съм бил 2 години в сащ и държавна болница не видях,както искате така го разбирайте.държавата е лош стопанин и нехае за корупция и некадърност,затова всичако трябва да отиде в частни ръце.а освен това в тия болници се лекуват маса *** без здравни осигуровки,а аз ако отида и заявя че искам помощ без здравна осигуровка ще ме линчуват .ЗАКРИВАЙТЕ СМЕЛО !!!
45
4
 
4
 
! Отговори
BG преди 13 години
от всичко може да се спести пари в тази страна,но от здраве,образование и сигурност не може и не трябва.Иначе загиваме като държава.Защо ни е парламент като си имаме един вожд.който е навсякъде като Супермен и определя собствени правила на живот??
44
6
 
2
 
! Отговори
зрънчо преди 13 години
ами поне пиша на кирилица ,а за тези *** които пискат ще кажа че има частни клиники които лекуват кожни заболявания.и преди да изпищят че нямат пари за частни клиники ,ще ви спомена че след 2 седмици ми предстои операция на коляното в частна клиника,като цената е по ниска от тази която ми обявиха в окръжна болница,просто защото в частната клиника нямат нужда от рушвет !!! няма моите данъци да отиват за разни тлъсти доктори които пият кафета по цял ден и като ида при тях ми искат рушвети.ГЕРБ
43
3
 
5
 
! Отговори
BG преди 13 години
може би трябва да се върнем към врачуването-до там ще ни докара ГРОБ.Прости,неуки хора с лобистки интереси в политиката
42
3
 
3
 
! Отговори
BG преди 13 години
но с прости управляващи не може да се говори-не те разбират-нали са мноГу умни.Последствията ще ударят нас
41
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 13 години
до зрънчо-в началото на 20 век се е лекувал с една инжекция Пенициллин,но това е история за деца.Към ПЕницилиин наи-бързо се изработава резистентност и сега милиони единици за продължителен период не дават ефект,а и има много други препарати.Лошото е,че пациента трябва да се ограничи в диспансер и да няма контакти,защото ръси инфекции.Е,това е за специалисти,не за ГРОБари като вас
40
2
 
3
 
! Отговори
do zrancho преди 13 години
nqmash kojno zabolqvane zatova govorish gluposti.Radvai se,che ne ti se nalaga da polzvash takav dispanser-ima mnogo seriozni kojni zabolqvaniq,koito nama da izlekuva djipito.,ama ti znaesh vsichko,nali si gerber prashqsh ot akal.
39
11
 
4
 
! Отговори
зрънчо преди 13 години
ЛЪЖАТ *** АНТИ ГЕРБРСКА ПРОПАГАНДА !!!. сифилисът се лекува с една инжекция пеницилин и тая работа може да я свърши всяко джи пи,няма нужда от цяла клиника,както и лекарства за псориазис.вуичо ми има псориазис и лекарствата му ги изписва личния лекар и не е стъпвал в никакви диспансери.не се подавайте на истерии продиктувани от гоце и компания.здравеопазването няма да се влоши след реформите,напротив ще се подобри.
38
3
 
11
 
! Отговори
SP преди 13 години
Ако диспансерът се издържа от държавата ще го закрият, защото няма пари. Ако се самоиздържа /както в случая/ и печели пак ще го закрият, за да го приватизират наши хора. Мисля, че е много ясно!