Смолянските мечки ще крачат с GPS-и

На 10 диви животни ще бъдат сложени специални нашийници
15 юли 2010 07:14,
29
Смолянските мечки ще крачат с GPS-и
Снимка: Булфото

На най-малко десет мечки в Смолянско ще бъдат сложени нашийници с GPS.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще издаде разрешителни за отстрел на кафява мечка, ако няма алтернативно решение на проблема с набезите на дивото животно.

След инцидента с трагично загинал човек от село Кутела преди два месеца МОСВ поръча най-необходимите средства за предпазване от нападение от мечки за населението от района.

МОСВ е купило и до седмица ще предостави на хората в региона 80 броя електропастири за защита на стопанствата, десет фотокапана и 100 флакона със специален защитен спрей.

Министър Нона Караджова е изпратила писмо до областния управител на Смолян, че при необходимост могат да бъдат издадени разрешителни за отстрел на кафява мечка. 

През тази година са издадени три разрешителни за отстрел на кафява мечка в Смолянско. От тях едно не е реализирано и може да се използва.

Още по темата

Сега МОСВ работи по проект на стойност 170 хил. лв., по който се очаква доставката на предпазни средства за хората от застрашения регион.

С цел разселване на животните във високите части на планината ще се засаждат и диви плодни растения - къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: мечкиМОСВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
еколог преди 13 години
Нямам думи след като прочетох елементарното ти разсъждение....нищо не разбираш от екология...всичко е насочено към подобряване живота на човека, но щом не го проумяваш...хвърляй си фасовете по улиците, *** където свариш, нека всеки човек си кара сам колата всеки ден...и т.н...все елементарни неща които вече си дават отражението и всички един ден ще съжаляват за малоумието си!!! и ако не ти ясно защо и животните се включват си виж урока за екосистема и кръговрат на веществата!!!
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да живеят мечките.пратете им станишев доган и кобурга да бъдат изядени
25
1
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Значи за теб човека в случая е много по маловажен от некакъв хищник , не проумяваш ли че такива организациики драпат постоянно да се докопат до нови проекти с цел усвояване на средства.И те като теб мислят че човешкият живот е по маловажен от този на мечките.Повдига ми се от такива еко *** *** които защитават хищниците , от такова мислене държавата ни е на тоя хал сега.Защото никой не мисли за хората.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Xora adna gena bere duscha v momenta.Naschite skapani politizi sa vinovni.Ostanaloto obschtestvo saschto,4e se ostavia da si igraiat s givota im.Molete se za genata.
23
1
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
не Георги това е шанс да се следи местообитанието на тези мечки и да се разбере какъв район обитават, какви миграции правят, кога заспиват зимен сън и т.н....все неща с които се занимават биолози и в нормалните страни е доста срещана система, докато при нас е едва ли не хит...недей да разсъждаваш толкова примитивно!
22
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Брей че умна идея!!! И какво от това ? като тръгне човек за гъби като тази женица ще има ли от къде да вземе GPS приемник с който да улови сигнала от мечетата.?? Как ще разбере човек че е в опасност? Или това е просто още един шанс едни хора да усвоят едни пари........
21
1
 
3
 
! Отговори
Милена преди 13 години
Ние сме си виновни за тези инциденти. Бабо, къде на 5 км навътре в гората за гъби ??? Още повече на хората им е прекалено ясно, че се срещат мечки. Колкото повече се унищожават горите и се стеснява ареала на разпространение на мечките, толкова повече нещастни случаи ще има. Природа... най-вероятно наоколо е имало и малки мечета - още една причина баба меца да напада. По-добре дайте ловен билет, зада отстреляме нарушетелите и бракониерите, а не животните. Егасиму...
20
0
 
5
 
! Отговори
бай Мецан преди 13 години
Който го е стах от мечки да не ходи в гората.
19
0
 
1
 
! Отговори
Матей Граматик преди 13 години
Еей,14-ти,откога район се пише раьон?!Ограмоти се,че ще те дадем на Баба Меца да те изпапа!
18
1
 
2
 
! Отговори
светльо преди 13 години
като те слушам оставам с впечатлението че мечките умират от глад и се съсипват да нападат коя каквото види по селата...айде стига глупости...два случая са се случили и вече масова психоза настана...но така се отклонява вниманието на простолюдието от съществените неща - като например имаш ли идея в тези райони колко души пият зверски и после карат и стават инциденти, предимно с невинни...това не е ли доста по важно а? просто хората трябва да имат елементарно образование и ВЪЗПИТАНИЕ!!!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като изсякоха горите къде да живеят нещастните животни . За всяко престъпление се плаща - изсичането на горите заради печалби е грях , но за съжаление плащат сиромасите чиято вина е , че не са могли да противодействат на сечта.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никой не говори, че трабва да се убият и унищожат мечките. Винаги е имало, но не толкова много и не са нападали хората. В момента няма прехрана за тях и това е опасното. От тези мерки, който се вземат на кого ще помогнат, селата не са 1 и 2, че да се сложат капани и т.н.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мая ли е новата Тединка,че струи същия интелект от нея?
14
1
 
5
 
! Отговори
светльо преди 13 години
Хубаво прасетата наистина са много и затова са разрешени за отстрел, но не ми е ясно защо мечките се намесват, като никой ното не ги изсипва с камиони нито ги развъжда изкуствено... основният проблем сте си самите Вие които сте си оставили родните места да пустеят с няколко трудолюбиви старци, а вие сте се наместили в удобните бетонни и сиви градчета и ревете от разстояние...е не става така!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много добре знаем проблемите в тези раьон, защото съм израстнала там. Нека да има животни, но по естествен начин. Набезите не са всекидневни, но ги има. Под собствената ни къща през есента минават прасета и потъпкват реколтата, коята е изкарана през лятото. Да не говорич, че цял камион бяха разтоварени преди 2 години, това е изкуствено развъздане. Жалби се пишат, но никой не им обръща внимание.
12
2
 
4
 
! Отговори
светльо преди 13 години
Eх колко "компетентно" мение...Майче ти излизала ли си някога извън града или просто си прочела две некомпетентно написани статии и веднага ти стана ясно колко много диви и опасни животни са се навъдили, които веднага трябва да се отсранят?!? Като те слушам оставам с впечатлението че населението по селата живее във ужас и страх от всекидневните набези на диви животни...хахах...вземи се ограмоти малко и разбери какви са истинските проблеми на населението на тези райони, а не да пишеш глупости!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Идеално ще е за Гоце Ловеца на Архари....
10
2
 
2
 
! Отговори
защитник преди 13 години
понеже някои учени хора измъчват животните не знам си с кви изследвания и експерименти-природния закон може би си казва думата-инстинктита за самосъхранение действа и нека не ви е чдно защо животните нападат хората само че даможеше да нападат тези,дето им причиняват злинитеа не невинните
9
6
 
2
 
! Отговори
на Мая тъпкача преди 13 години
Ами вместо да ревеш по форумите, хващай пушката и отивай да избиваш мечките, режи им лапите, одери им кожите, направи си кожухче. Удави мечетата, избий ги всички. Ичбий и дивите прасета и вълците и техните малки. Евала :)
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам за мечките, но вълците много са си увеличили популацията по Балкана. На вилата ги слушам как вият по нощите. Глутници. Преди години ги нямаше. Внимавайте!