Ватиканът защитава осъдената иранка

Сакинех Ащиани беше осъдена на смърт чрез пребиване с камъни за изневяра
6 сеп 2010 09:18,
37
Ватиканът защитава осъдената иранка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ватиканът ще използва дипломатическите канали, за да спаси живота на иранката, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни, за изневяра и убийство на съпруга си.

Представителите на Ватикана нарекоха подобна мярка прекалено жестока форма на смъртно наказание и подчертаха, че "светият престол внимателно следи ситуацията".

Още по темата
Междувременно в Иран 43-годишната Сакинех Ащиани беше осъдена и на 99 удара с бич.

Обвинението заяви, че нейни снимки с непокрита глава са се появили в британските медии.

 Британската страна твърди, че текстът под снимката е бил грешен. Според тях на нея се вижда Сюзън Хеджрат, живееща в Швеция.

През 2006 г. Аштиани беше осъдена на смърт чрез пребиване с камъни за изневяра и съучастие към убийството на съпруга си.

Адвокатите й твърдят, че тя е признала вината си след натиск. В момента делото се преразглежда.

Синът на Сакинех Мохамади Ащиани съобщи, че се опасява, че присъдата й ще бъде изпълнена след края на Рамазана. Той направи това в телефонно интервю с френския писател Бернар-Анри Леви.

Свещеният месец за мюсюлманите тази година завършва на 10 септември. 22-годишният Саджад Мохамади Ащиани заяви, че няма новини от майка си, след като "признанията" й, които семейството и адвокатите й смятат, че са били изтръгнати чрез принуда, бяха показани по иранската телевизия на 11 август.

"Седмичните посещения са забранени", допълни той. "Рамазанът свършва и според ислямския закон отново могат да се извършват екзекуции", допълни Саджад Ащиани. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
леле преди 13 години
синът и дал интервю по телефона на френския писател с фамилия леви . защо налива масло в огъня , при нашите сестри в либия имаше адвокат с фамилия шейтанов . този дава интервю на евреин , а знаета какви са отношенията между иран и израел . вика ела вълчо изяж ме .
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Varvari ! 6te padat bombite nqma kak!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
müsülmanite se jenat za deca TUR4IN znam edin na 32si vze jena na 15.taka 4e pedpfiliata ia ima navsiakude samo 4e pri vas e razre6ena.su6to i ubiistvata
33
0
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Абе всички сте много зле,в Иран,ако те нарочат за убиец,дори да си невинен,пак ще излезеш виновен,там не е "невинен до доказване на противното",а точно обратното,"виновен до доказване на противното",никой не си представи,че мъжа на тази иранка може да се е отнасял с нея като с куче,както повечето мъже там се отнасят с жените си,незнам дали е виновна наистина,но съм сигурен,че заради големия световен интерес,са я принудили насила да си признае,като може да са и казали,че няма да закачат децата и например,ако се признае за виновна.
32
0
 
2
 
! Отговори
Плачът на Слънцето преди 13 години
По принцип не обичам термина "хуманно" убийство, но пребиването с камъни е жестоко, е в сравнение с хамериканския електрически стол....не съм много сигурна. Но едно доказване на убийство не бива да лежи на самопризнание, на свидетели, слухове и т.н. а на точни и неупревергаеми факти и доказателства. Аз не съм сигурна изобщо, че жената е виновна.
31
0
 
7
 
! Отговори
Нина преди 13 години
" Нека този, който е безгрешен да хвърли първия камък" Иисус
30
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички вие,защитници на тая ***,приличате на онзи адвокат,който защитавайки убиец,апелирал за съчувствие към обвиняемия,"нека не правим ВТОРО семейство нещастно"!Вие сте или лицемери,или *** ненормалници!*** помията!
29
1
 
9
 
! Отговори
21 век преди 13 години
Приканвам нормалните цивилизовани хора от Иран да стават християни и да бягат от ислямските дупки
28
1
 
4
 
! Отговори
бамби преди 13 години
Аз ли нещо съм изпуснала или днес.бг пак изостават с инфото? Моята последна информация е, че пребиването с камъни е заменено с обесване и в момента турският премиер се опитва да съдейства и това наказание да бъде отменено... дори има подписка! А на всички, които са за това да се убие бих казала, че на вас човечността ви е чужда... Съжалявам ви, наистина!
27
6
 
3
 
! Отговори
turcin преди 13 години
VATIKAN DA Pomogne malko i na decitsata deto popovete bludstvaha s tiax pedofil
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американската пропаганда е едната страна на монетата. Другата е реалността. Гледах изложба с ужасяващи снимки на жени от Пакистан с обезобразени от киселина лица - заливали са ги "дълбоко моралните" им съпрузи. Всъщност опитах се да я изгледам, но не можах, 15 снимки общо - след третата снимка ми се обърна стомахът и излязох от залата. Изложбата беше в Кайша Форум, в Мадрид, преди около половин година, а фотографът не беше американец, а испанец Емилио Моренати.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти кресльо всъщност от къде знаеш, че е убила мъжа си? Да не си присъствал лично? И още един въпрос - ако иранец убие жена си наказанието му какво ще бъде? Закачане на кука или пребиване с камъни? Или медал от иранския Гоце? Комплексирано мъжле си ти, явно с рога като на аляски лос. А сега всички нашенски "мачовци" да се чувстват задължени да цъкат минуси до припадък.
24
2
 
6
 
! Отговори
R преди 13 години
Никой не е против наказанието й, ако наистина е убила мъжа си. Всеки нормален човек е против умъртвяване по този начин. Има си цивилизовани начини за наказване на престъпления. А що се отнася до изневярата, убийството и "женската прогресивна общественост", и мъжете вършат подобни неща, дори много по-често. Що за отношение към жените от Ваша страна? Изказването за куката пък е просто съвършена глупост. Или сте истински садист, или гледате прекалено много филми на ужасите.
23
13
 
2
 
! Отговори
а гоце да даде медал преди 13 години
Значи,тая с любовника си е убила мъжа си,и всички вие,креслювци нещастни,я защитавате,така ли!?*** сбърканите демократически гейзери!Тая бих я закачил на куката да виси на ребрата си докато се скапе,за светъл пример на световната женска прогресивна общественост!
22
0
 
9
 
! Отговори
SSS преди 13 години
Не само правосъдието там е изостанало и нечовешко,а и самата им вяра! И колко години е прилагано пребиването с камъни незнам,но знам че благодарение на религията положението и е такова!
21
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
толкова много писане за някаква ШАВЛИВА ***(мисулманка)-НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА
20
2
 
11
 
! Отговори
R преди 13 години
Какво значение има дали пребиването с камъни е било прилагано от евреи, иранци или каквито и да били там? Въпросът е, че е ненормално, нехуманно и всъшност е буквално лудост в днешно време.
19
4
 
5
 
! Отговори
платен драскач преди 13 години
Какви коментари, пребиването с камъни е прилагано стотици години от евреите - чети Библията.
18
3
 
6
 
! Отговори
R преди 13 години
Дори да е извършителка на убийството, което по лични мои убеждения (имайки предвид отношението към жените в тази страна) може би не е така, не мисля, че смърт чрез пребиване с камъни е подходящото наказание. За убийците, при доказана вина, си има затвори. А дори и смъртното наказание там все още да е в сила, по нехуманен начин за умъртвяване не мога да си представя. Наистина развитието на правосъдието в тази държава е на нивото си отпреди векове.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не виждам коментарите на платените ромски(турски)ДРАСКАЧИ