Луис Карол си падал по малки момиченца

Авторът на "Алиса в страната на чудесата" обичал и да ги снима, особено голи
2 дек 2008 11:46,
35
Луис Карол си падал по малки момиченца
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Моралните особености и ценности на автора на едно от най-великите детски произведения - “Алиса в страната на чудесата”, отдавна са обект на анализ от страна на психолозите.

Негов близък приятел разказвал: ”Най-голямата радост за Луис бе дружбата му с малки момиченца. Момиченцата, за разлика от момченцата, му се струваха невероятно красиви без дрехи. Понякога той ги снимаше или ги рисуваше голи, разбира се, с позволението на техните майки”.

“Аз обичам децата (но не момченцата)”, написал в свое писмо Карол.

Самият той определял приятелството си с момиченца като абсолютно невинно.

Интересно е, че Карол определял с думата “дете” не само малките момиченца, но и 20-30 годишните жени.

През 1894 г. той пише: "Една от най-големите радости в моя живот – учудващо щастлив – е привързаността на моите малки приятелки. Преди 20 или 30 години бих казал, че десет е идеалната възраст, сега за мен идеална е възрастта от 20 години, дори 25. Някои от моите любими момиченца са вече на 30. Мисля, че възрастен човек, като мен на 62, има право да ги смята за деца”.

Първоначално писателят бил близък приятел със семейството на "Алиса“, но когато тя станала на 11 г., отношенията му с родителите й охладнели мистериозно.

Скоро на търг ще бъде предложена записка на писателя, която се очаква да внесе повече яснота относно истинското му отношение към децата.

Във викторианска Англия в края на ХIX в. момиченцата до 14 години са се смятали за асексуални. Дружбата на Луис Карол, от гледна точка на тогавашния морал, е била абсолютно невинна. От друга страна, по-близкото общуване с млада жена, особено насаме, се е осъждало строго.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Ивайлоцар преди 15 години
Интересува ме най-ве4е дали Луис Карол е употребявал халюциногенни гъби...аз мисля че да....
33
1
 
2
 
! Отговори
Лилия преди 15 години
По мое мнение,единственият недостатък на този мил,чувствителен Луис е липсата му на афинитет към малките момченца.
32
0
 
3
 
! Отговори
free преди 15 години
tova e izvestno mnogo otdavna. da, bil e pedofil, no sys zadryjki, ne se e realiziral dokray zaradi ob6testvenoto mnenie. dali go opravdava tova, 4e e genialen, ne znam, no ni6to novo pod slynceto...
31
0
 
2
 
! Отговори
Heреалист преди 15 години
Вие знаете ли от кога това не е новина ? Например две години?
30
0
 
1
 
! Отговори
евЗЕНи преди 15 години
Добро утро!
29
0
 
2
 
! Отговори
отвратен преди 15 години
И аз се чудех, защо не можех да му понасям мега-глупавата книга. И на мен книгата ми действаше подтискащо когато бях малък и се опитах я зачета, най-вече защото беше дадена за четене през лятната ваканция. Освен началните страници, никога след това не я дочетох. А ето каква била причината - авторът бил педофил. УЖАС. Пази ни Боже от нас самите и от педофили.
28
0
 
1
 
! Отговори
HEADMAN преди 15 години
Horata sme izvrateni jivotni. Ne se i uchudvam che avtora na tazi kniga e bil pedofil. To prikazkata. Ako ne e bil pedi to pone se e drusal iako s neshto silno...
27
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
а мен алиса страшно ме подтиска.
26
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Човек винаги може да научи нещо ново!Стига да иска,разбира се!
25
0
 
1
 
! Отговори
Антонина преди 15 години
Претендирам,че чета доста книги и що годе имам прилично ниво на интелект,но наистина сега научавам за това какво е харесвал Луис Карол.Това прави ли ме по-*** и ограничена?Човек не може да знае всичко,така че ако за теб това е нещо,което си знаел,за такива като мен си е наистина нещо ново.
24
0
 
1
 
! Отговори
Фреди Мъркюри преди 15 години
Аз пък не храесвам нито момиченца, нито момченца, нито дори и кози.Аз най-много харесвам себе си !
23
0
 
1
 
! Отговори
оня от комина преди 15 години
:)))
22
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Браво, д н е с б г. Отново показвате колко сте яки. Тази новина е известна от десетилетия, а освен това за хората, харесващи книгите му това няма значение.
21
1
 
1
 
! Отговори
пъдарят от село преди 15 години
добре де, този е оглеждал момиченца, дотук добре, все пак човешки същества.Но какво да правим в обратния случай, ако ни попадне коза-геронтофилка?От една седмица една такава бясна коза ме пресреща пред оградата и се чудя вече, как да се прибирам.
20
2
 
1
 
! Отговори
heheh преди 15 години
Абре Голями сте умници от ДНЕСБГ браво евалата :) ???Защо ми триете коментарите акъл имате ли бре хора ???Бях написал ''АЛИСА В СТРАНАТА НА ПЕДОФИЛИТЕ ХЕХЕХЕ "Толкова ли е страшно че сте го изтрили ???? Акъл имате ли ,?
19
2
 
1
 
! Отговори
Handel преди 15 години
Никога не е било новина и винаги се е знаело.Но има нещо друго което не се е знаело. Например по история учихме как фараоните се женели на 12 години и колко били аморални. Но по това време средната възраст на живота е била 21 години, а 12 годишните са били напълно зрели хора. Така че с удължаването на средната продължителност на живота се удължава и времето на "невръстната" възраст.Даже не по времето на фараоните ами много по-скоро. Дори през 14ти век човек на 12 години се е считал вече за пълнолетен и е можел не само да се жени, но и да управлява самостоятелно имуществото си. Някъде по това време френският крал Филип Хубави е починал на 44 годишна възраст и това се е смятало за преклонна старост.
18
1
 
2
 
! Отговори
azzzz преди 15 години
Ужасяващото е как съвременните хора, чиито умове са замърсени от порнографията, са склонни да я виждат във всичко и да я приписват на всеки. И тъжно и невероятно! Навремето един професор сподели, че обичал да седне на някоя централна улица да пие кафе и да гледа как по улицата минават красиви млади хора и му ставало хубаво на сърцето. Тогава ми прозвуча неискрено. Колко е бил прав. Младите хора са прекрасни, в тях има толкова оптимизъм, толкова надежди, устрем към красотата и свежото им настроение е накак заразителлно. Впрочем, ако Луис Карол обичаше да рисува и малки момченца, това би ли променило отношението към него? Откога изборът на модел е станал осъдителен?
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ако под снимката пишеше "Reuters", това какво значи, че е снимак Щефан Ройтер ли?
16
0
 
2
 
! Отговори
оня от комина преди 15 години
Тоя гъливер го прочети по-внимателно!:)))
15
0
 
1
 
! Отговори
Buny преди 15 години
ne moga da razbera zashto oporochavat i razvenchavat imeto na tozi tolkova dobur pisatel. golqmata senzaciq...