Точно 1030 фобии тресат човечеството

Страхуваме се от втренчени патици и липсата на телефон
14 май 2012 07:35,
20
Точно 1030 фобии тресат човечеството
Съвременният човек изпуши от фобии. Снимка: Reuters

Проучване на британски специалисти в областта на медицината втрещи с констатацията, че близо 66 на сто от хората на Албиона, които използват мобилни телефони, изпитват страх да не останат без тях. Една от най-модерните болести може да бъде намерена в енциклопедията като номофобия.

За последните 12 години количеството на видовете фобии е нараснало почти 3 пъти. През 1996 г. те са триста, а към днешна дата цели 1030. 

Покачила се е и средната световна "норма на тревожност" – от 10 на 25%. Това означава, че всеки четвърти човек страда от някакъв тип невроза – твърдят британски специалисти.

350 са модерните психозаболявания и за всяко има скъпо хапче, а по брой на консумация на антидепресанти САЩ от години не пуска палмата на първенство.

Dnes.bg няма нерви да изброи всичките фобии, но пък избра по-любопитните. 

Паник атаки, когато го няма телефона

Модерна фобия не върви без страх от модерното. Паник атаки, треперене, потене и гадене, това се случва на страдащият от номофобия, когато телефонът не му е подръка или батерията му пада. Специалистите алармират, че сте загазили, ако натрапчиво проверявате по джобове и чанти, за да напипате GSM-а си.

Две трети от 1000 британци, които са участвали в любоптния тест, са признали, че изпитват страх, че може да си загубят телефона, което е равно на скок от 53% в сравнение с преди четири години.

Оказва се, че впечатляващите 77% от хората на възраст между 18-24 години страдат от номофобия (съкратено от no-mobile-phobia). Малко по-малко са те (68%) във възрастовата група от 25 до 34 г.

Номофобията се среща 9% по-често при жените. Едно от обясненията е, че представителите на силния пол обикновено имат още един резервен телефон. Зевзеците у нас пък се питат нашенките с визия на фолк диви имат ли шанс да пипнат модерната болест, когато често вадят на масата в чалготеката по пет телефона.

В метрото? Не, мерси!

Поне докато не приключи окончателният план на кмета Йорданка Фандъкова да бъде изградена цялостната жепейската мрежа под земята в София, столичани едва ли ще усетят симптомите на друга модерна фобия – тази да пътуваш с метро.

Много от жителите на метрополисите в Западна Европа, САЩ, Япония и Москва изпитват страх например да се возят на релси в градски условия и не влизат в метрото.

Парадоксално е, че в същото време те спокойно пътуват с кола, управлявана от неопитен шофьор или пък по лоши пътища.

У нас обаче има повече предпоставки да бъде прихваната фобията от ходене в тоалетната. Чуждите туристи не го знаят, но със сигурност те са по-предразположени още с прекрачването на южната ни граница, на която могат да открият очарованието на WC тип "турско клекало".

Страх от копче

Сред често срещаните у българина фобии е тази от копчета. Част от обясненията може да бъде намерено в съновника. Скъсаш ли го ще се разделиш с приятел. Изгубиш ли копче - ще се скараш с много близък човек. Обличаш ли дрехи без копче - конфликти в семейството. За неврозните суеверници има два варианта - или да не вярват на сънища или да залагат само на циповете.

Сред най-често срещаните фобии с тези от животни: от пчели (апифобия), кучета (кинофобия), от котки (айлурофобия). От последната си патят най-често жените, но най-ивестният шубелия от маченца е императорът, завладял цяла Европа – Наполеон Бонапарт.

Как обаче да си обясним страха да бъдеш наблюдаван от плашливата патица, прекарваща основно във водата. Симптомите се изразяват в гадене, световъртеж и паническа атака. Положението може да излезе от контрол, когато събратята на Доналд Дък са повече от един. 

В очакване на безсънието

Хората, които имат никтофобия страдат от мъчително очакване за безсъние. Те стават истински герои при падането на нощта, мислейки, че ще будуват цяла нощ в очакване да слушат стъпките на съседа над него, мяукането на разгонени котки, пияни пройдохи.

Сред модерните фобии са и страхът от числото 13 (трискайдекафобия), от всичко ново (неофобия), от малки предмети (микрофобия), от божията намеса в съдбата (теофобия), от безкрайността (апейрофобия)...

Може би най-странно звучи името на страхът от произнасяне на дълги думи. Нарича се хипопотомомонстросесквипедалиофобия.

За финал обаче ви оставяме фобофобията. Тя е страхът от възникване на фобии. Можеш да ги прихванеш само като четеш за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
""" преди 11 години
Ключът е в изречението "350 са модерните психозаболявания и за всяко има скъпо хапче.."т.е. всичко е за да има пазар за хапчета, иначе повечето са си нормални състояния на човека. Да, точно така, човек да има фобии си е нормално и са в зависимост от характера на човека.
17
0
 
2
 
! Отговори
Absurde преди 11 години
Аз имам фобия от ***...
16
0
 
4
 
! Отговори
vinkeltu преди 11 години
Имам фобия от Фидосова..
15
1
 
0
 
! Отговори
jtkjtfukfgk преди 11 години
davai
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз имам фобия от котки.
13
0
 
10
 
! Отговори
NRJ преди 11 години
Ако отидат на сафари в Африка или на оня вид туризъм в Югоизточна Азия, могат да споделят с местното население колко трудно живеят с тези фобии... мъка, мъка...
12
1
 
25
 
! Отговори
2 преди 11 години
Само имам фобия от това да не остана без пари
11
0
 
25
 
! Отговори
!!! преди 11 години
"350 са модерните психозаболявания и за всяко има скъпо хапче"Това е истината за все по нарастващото количество фобии. А иначе,една огромна част от тях се лекуват с неокастрена гьостерица, комат хляб с лук и сирене в едната ръка и по-голям номер мотика в другата.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие сега какво, фобофобия ли се опитахте да ни докарате с тази статия?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както подозирах объркали сте и дългата дума,по-точно значението и точно наопъкиХипопотомомонстросесквипедалиофобия: страх от КЪСИ думи
8
0
 
5
 
! Отговори
по-отговорно,моля преди 11 години
За оная дългата дума не знам,но страхът от 13 е изписан грешно. Поне да се бяхте замислили от къде идва думата... А тя идва от "декатриа",което на гръцки означава 13! А "трискайдека" сте си го измислили и нищо не означава! Как тогава да ви вярвам за дългата дума
7
0
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
Те затова учените тая дума първо я научават като песен и чак тогава могат да я произнасят:Хипопооотомо монстросе с квиипедалиииооо, фобияяя!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най ме е страх от нинджи :о
5
0
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
Ку-ку
4
5
 
14
 
! Отговори
Б.Б преди 11 години
За вас работа няма ли бе,понеделник сутрин ми висят в интернет,Как да ръководя такава държава ,после аз съм им бил виновен.Кофти матрял сте тва е проблема!
3
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 11 години
много са странни
2
7
 
22
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Българската фобия е Тимберицофобия - страх от Бойко Борисов - но не лично от него, а от това, че може да разсипе окончателно държавата.
1
3
 
8
 
! Отговори
*** преди 11 години
Хубава статия! Добре,че нямам фобии...