Разбраха защо храната в самолетите не е вкусна

Причината не е в готвача й
14 апр 2014 21:00,
16
Разбраха защо храната в самолетите не е вкусна
Снимка: Reuters

Чудили ли сте се защо храната в самолетите не е вкусна? Е, проблемът не е готвача й, нито в продуктите, съобщава британският Дейли мейл.

Ново изследване, посветено на темата, показва, че вкусовите рецептори възприемат храната по различен начин на голяма височина.

„На височина от 10 км първото нещо, което се променя, е усещането за вкус“, твърди директорът на кулинарния отдел на авиокомпанията Луфтханза.

Оказва се, че продуктите, вложени в храната, не са проблемните. Няма значение какво се яде – риба, месо или паста.

Проучването е направено от немски изследователска организация, която изследвала вкусовите качества на храната, когато те се консумират в открито море или пък на самолет. То установило, че сухият въздух на борда, както и налягането, карат вкусовите рецептори да изтръпнат. Това е състояние, което е подобно на болестното. Усещането за сладко и солено намалява с 30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Коко:През комунизма не ни трябваше да ходим зад океана за да работим, това което сме учили.Специално съм гледал какви хора се возят в самолетите закласата, която говориш и знам, че това са хора с приходинад половин милион за година, или да речем 7% от цялотообщество. ***, знаеш ли че 64% от американците няматпаспорти (т.е. никога не са пътували в чужбина).А липсата на пространство в самолетите е от последните 10години, задръстеняк.
13
5
 
4
 
! Отговори
Koko преди 10 години
Да по-убаво от соца и от бга Балкан няма то затова когато вие или родителите ви припечелваха по 200 лева на месец пилотите на великата ни авиокомпания правеха по13-15хил.$На тези дето се оплакват от храната и пространството ще кажа че срещу 6-10пъти цената на нормалния билет ще летите първа класа - пространство, манджа и поркане повече от колкото можете да искате. Скъпо е вярно
12
4
 
9
 
! Отговори
До 9 /Нова Зеландия/ преди 10 години
Сега може и така да е. На мен ми се случи да мога да направя интересно сравнение в самия край на социализма. Родителите ми работеха в чужбина, на друг континент и веднъж прекарах при тях цяла ваканция. На отиване летях с БГА "Балкан", храната беше едно отвратително, претоплено, сухо и смачкано печено пилешко бутче. На връщане обаче самолетът беше на "Ер Франс", а обядът наистина беше не само твърде обилен, но и изключително вкусен.
11
2
 
9
 
! Отговори
Дедо Мито, преди 10 години
През соца, от София до Варна в самолета сервираха по една пластмасова чашка виетнамско, невкусно кафе. Билетът струваше 22 лв Затова на шега казвахме, че една средна заплата се равнява на цената на 10 кафета, сервирани от БГА "Балкан". :)
10
4
 
12
 
! Отговори
Aтака преди 10 години
...а на Сидерчо му е много вкусна ..!!!
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой не ви ще храната в самолетите. Искаме само някой сантиметър в повече до облегалката на предната седалка
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Hranata v bg samoletite e sandvich, kojto e s klasi nad pretoplenata pumiq v prezokenskite kompanii.Mirizmata na vegetarianskata pasta ili pileshkata konsrrva e otchajvashta dori horata s povechko apetit.
7
12
 
14
 
! Отговори
НОВА ЗЕЛАНДИЯ преди 10 години
При кратките полети примерно София - Франкфурт храната е само един сандвич, дори с Луфтханза, НО при междуконтиненталните полети храната е УНИКАЛНА!
6
1
 
65
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
Не знам дали някой от вас е пътувал последните годинив т.н. през-океански полети. Пространството между пътниците е намалено за да може да им се увеличи броя (и съответно печалбата),щом някой пред тебе си отпусне седалката, предната седалка застава на 3 см от носа си, подпират те отляво или отдясно, ако си посредатасе превръщаш в мъченик. И това мъчение трае 8-12 часа, това е пълен ужас.Честно казано храната е последното нещо за което се сещам тогава.
5
3
 
30
 
! Отговори
Пако преди 10 години
Глупости на търкалета, не е вкуска естествено.. никой сандвич с парче кашкавал не е вкусен
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи спокойно могат да се сервират****!
3
7
 
38
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Нормалните хора, когато изкат да хапнат нещо вкусно извън дома си, отиват на ресторант, а не на самолет. Така, че е без значение, дали храната в самолетите е вкусна.
2
12
 
43
 
! Отговори
Дедо Мито преди 10 години
При социализма се разсипах да се возя на самолетите на БГА "Балкан". По-вкусно ядене от това в тези самолети никога повече в живота си не съм ял! А пиенето беше на корем!
1
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Gluposti,navremeto davaha pecheno pile i visochinata ne prechese pileto da e vkusno.