Пионерчета и чавдарчета крачат бодро по Славейков

Българо-съветски-кубински. Соцът се завръща в жив музей
Обновена: 30 ное 2010 13:52 | 30 ное 2010 13:52,
61
Пионерчета и чавдарчета крачат бодро по Славейков
Плакат: living museum

След (Х)амстердам, който видяхме през есента, living museum са готови с новата си тридневна инсталация с живи експонати.

Този път, вместо в пространството, пътуването ще е във времето и ще се състои в няколко поредни дни (от 16 до 20 декември) на ъгъла на столичните улици Г. С. Раковски и Ив. Вазов, в сградата на БДЖ.

Там авторът на живия музей Васил Тучков и екипът му са приготвили машина на времето, която ще ни пренесе в тяхната представа за миналото.

Ще видим соца през очите на тези, които не са живели пряко в него, но са израснали в епицентъра му.

Косвено засегнато, младото поколение днес има различни мнения по въпросите за режима у нас; а именно образ, построен от разкази, оплаквания, хвалебствия, приказки за скъпоценни шоколадови яйца и дънки, липсващи банани, бригадирски лета, вечерни часове и забранени думи.

Всички тези съставки забъркват рецепта за пълна обърквация у младия „европейски” българин и отдават фантастично значение на заобикалящите го надгробни паметници и тотеми, все гигантски, строги и често въоръжени.

Затова living museum ще покаже СОЦ-а срещу СТРИЙТ-а и заедно.

Събитието ще продължи няколко дни и ще бъде разделено на български, съветски, кубински и китайски соц.
Ще има и дизайн биенале, в духа на конструктивистите – Родченко и Попова.

Включена е и изложба на архивни и днешни фотографии, диктатори на кокили, инсталации, Кореком, мултимедия, творчески работилници и други.

В продължение на час ул. „Г.С. Раковски” ще бъде затворена в отсечката си от пл. „Славейков” до сградата на БДЖ за преминаването на манифестация от пионери, чавдари, жонгльори и огнен пърформънс.

Всяка от инсталациите е интерактивна, като целта е посетителите да са и участници.

На музикалната сцена са канени да звучат „заслужилите народни артисти” Милена, Уикеда, Скилър и други.
Часът на откриване – 19,00.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 13 години
Напротив!Никак не си падам по бананите и поради тази причина не ми харесва другарите комунисти,социалисти и прочее *** да ме правят на ***!Капиш!?
57
0
 
0
 
! Отговори
49 преди 13 години
Китайците днес пътешестват и се местят да си търсят късмета накъдето им скимне. Нещо да кажеш?
56
1
 
0
 
! Отговори
56 - с. преди 13 години
Бе ти ного си падаш по бананите нещо. Що не си се върнеш по клоните, ми си слезнал само да праиш калъбълък.
55
0
 
0
 
! Отговори
До 48 "до:БайКо преди 13 години
Всичко ти е точно, само си пропуснал да сложиш комунизъм и комунисти, за упоменватия период, в кавички - ето така: "комунизъм", "комунисти".
54
0
 
1
 
! Отговори
До Бай Колю преди 13 години
Този,който беше написал: кой кво си носи това ще яде,кой кво си води това ще ....
53
4
 
4
 
! Отговори
с. преди 13 години
Комуноидите пак се скъсват да хвалят соц-а!Айде стига с тия простотии бе!Имало това,имало онова!Наистина гладни нямаше или поне не ни ги показваха като сега!Имаше обаче един перманентен дефицит на всичко!Читав телевизор с връзки!За кола чакаш като ***!Сестра ми като се роди си спомням,че родителите ми се вкараха в егати филмите за да и купят Хумана!Банани само през зимата след зверско висене по опашки!Още по Бай Тошово време и режим на тока се появи!Айде стига!Аз да не съм някой пубер!
52
1
 
0
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
:))))))))))))))Кой е чичо Хари?! Запознай ме, моля!! :))))))
51
0
 
4
 
! Отговори
до Бай Колю преди 13 години
Съгласен съм стеб.И ти ,каточичо Хари разсъждаваш.
50
2
 
4
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
Основната причина да има демонстранти по улиците днес е само една! Хората вече имат право да изразяват мнението си и да си търсят правата! Имат право да кажат на правителството, на управляващата партия, че не са доволни от тях! Имат право да избират на избори и после да търсят сметка от този, за когото са гласували, както и да го свалят, ако не се справя! Та, по улиците на България има демостранти, защото има демокрация! Иначе ...щеше да има нещо като Тянанмън....или поне като пред Кристал....
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вече 21 години днешните лигльовци не могат да пребоядисат това, което лошите комунисти построиха. Да живеят всички БКП-та по всички земни кълбета!
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БАЙ КОЛЬО , КОЛКО МИЛИОНИ ДЕМОНСТРАНТИ ИМА ДНЕС ПО УЛИЦИТЕНА БЪЛГАРИЯ И ЗАЩО
47
5
 
9
 
! Отговори
дава ми се да знам преди 13 години
ДО ИТ,ДЕЦАТА БЯХА ЩАСТЛИВИ,НАРОДЪТ БЕШЕ ЩАСТЛИВ,НЕБЕТО БЕШЕ ВЕДРО И ЧИСТО
46
4
 
6
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
Въпреки че не искаш да коментираш моите виждания, аз ще ги споделя, не заради теб, а заради другите, които не са чак дотолкова пристрастени към "благата" на соца! Та, прокудени в чужбина бяха само старите емигранти от преди 1989-та. Следващите ги 0са предимно икономически емигранти! И затова такова "прокуждане" за мен изглежда като нещо нормално, даже положително, а не е нещо заради което да се вменява някаква вина! Положително е, защото можеш да ИЗБИРАШ! МОЖЕШ ДА ПОТЪРСИШ КЪСМЕТА СИ ДРУГАДЕ, АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ТУК! И НАЙ ВЕЧЕ ЗАЩОТО, МОЖЕШ ДА СЕ ВЪРНЕШ, КОГАТО РЕШИШ! Това е огромната разлика между прокудените от комунизма и прокудените от демокрацията!
45
5
 
7
 
! Отговори
46 преди 13 години
Остави ги, те са с бетонни глави и зомбирани, направо промити мозъци! Само ще добавя към твоя коментар, че единственото по-зло от фашизма е комунизмът! А това, че комунистите са най-добри в лъжите, кражбите и убийствата (особено на сънародници) наистина е така.Лек ден!
44
6
 
8
 
! Отговори
слънце отговаря преди 13 години
до 41 - По-добре РАЗПРЕДЕЛЕНИ в Пазарджик, отколкото ПРОКУДЕНИ в чужбина
43
7
 
10
 
! Отговори
БайКолю преди 13 години
Ами явно щото познаваме соца не само по "разкази на очевидци", ами реално сме му сърбали попарата... Поне аз съм така! В тоя смисъл, не мога да си представя, че някой, естествено ако не е съвсем изкуфял, може да каже добра дума за онова безумие?! За бабичките, които си спомнят с умиление за онова време и си мислят, че ако се върне Тато, ще се върне и младостта им, въобще не искам да коментирам! *** е, моето поколение не направи всичко необходимо, за да възпита децета си, да им обясни колко смешно, грозно и лъжливо общество беше онова, та се пръкнаха някакви 20-25 годишни смешковци, които познават соца само от умилителните разкази на бабите си и се напъват да обясняват, колко добре е било...Това е нашата вина!!! Не биваше да им го спестяваме, защото който забравя историята, има съдбата да я повтаря....
42
8
 
7
 
! Отговори
слънце отговаря преди 13 години
до 31 - Нищо не ми харесва сега ----- до 34 - имахме внос не само за СССР, а внос по първо и второ направление, опашки си спомням единствено през 60-те години САМО в книжарниците наесен /но това не беше беда/ ---- до 39 - с Вас отказвам всякакъв коментар - много сте далеч от моя мироглед / за себе си може би сте прав, но аз не го споделям /
41
7
 
6
 
! Отговори
бизнес=далавера преди 13 години
Е тва право да бъдеш богат ще ти изяде главата. Откъде падаш ти бе, не видя ли колко народ изпоизгърмя заради "правото" да са богати. И още ще гърмят. Ти си един от тях ли? Богатей, богатей и си пейкай се тая песен.
40
0
 
9
 
! Отговори
--- преди 13 години
"манифестация от пионери, чавдари, жонгльори и ..."явно написалият статията никога не е бил "чавдар", иначе щеше да знае поне как се пише... блазе му, значи е още млад... от друга страна, е още един пример за грамотността и адекватвността - във всякакъв аспект - на нашите ЖУРНАЛИСТИ...
39
0
 
8
 
! Отговори
от 41 преди 13 години
Хаха, с теб, бай Колю, не само мислим еднакво, ами и едновременно :)))