12 секунди

На толкова време по един човек в света се заразява с вируса на СПИН
1 дек 2008 14:36,
28
12 секунди
Д-р Тонка Върлева (горе) и Анина Чилева (долу). Снимка: Dnes.bg
  • Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН
  • на всеки 12 секунди се инфектира един човек
  • на всеки 16 секунди един умира
  • в България с ХИВ живеят над 4 хиляди души.
  • 3 хиляди от тях не знаят това
  • половината от инфектираните у нас са под 30-годишни
  • според анкета на Dnes.bg 56% от отговорилите никога не са се тествали за СПИН.

На 1 декември, Световният ден на борба със СПИН, разговаряме с с д-р Тонка Върлева, директор на програмата за Превенция и контрол на ХИВ/СПИН, и с Анина Чилева, психолог, дългогодишен консултант на Компонент 7 по програмата Превенция при младите хора във и извън училище.

Мотото на тазгодишната кампания е Всеки ден е анти-СПИН ден. Бъди в час!

Информирани ли са българите относно начините за заразяване с ХИВ и превенцията?

Д-р Върлева: Различен е процентът на информираност както сред различните възрастови групи, така и сред различните социални прослойки.

Основните ни успехи са сред младите хора. Все повече млади знаят какво е СПИН, как се предава и използват презервативи.

Но в същото време не може да отчетем същите добри резултати при хората над 45 години. Данните при тях са доста обезкуражаващи.

Лична отговорност е на всеки да използва презерватив и съответно да намали броя на сексуалните си контакти. Но във възрастта над 45 години много по-малък е броят на хората, които използват презервативи.

Възрастовата граница на инфектираните тази година се увеличи до 71 години, като се увеличи и броят на лицата над 55 години, които са ХИВ позитивни.

Това са хетеросексуални хора, които са инфектирани по сексуален път. Докато при младите хора основно се инфектират тези, които употребяват интравенозни наркотици, и групата на мъжете, които правят секс с мъже.

Колко са децата, които живеят с ХИВ? В какви училища учат?

Д-р Върлева: Те са 5 на брой. Родилите ХИВ позитивни жени са 45, но само 5 от децата са инфектирани. Те учат в нормални училища и по никакъв начин не застрашават здравето на другите деца.

Когато навреме започне профилактика, шансът да се роди здраво дете е над 90%. Препоръчвам на всички бременни да се изследват.

В училищата, и то не всички, сексуалното и здравното образование е свободно избираема дисциплина. Не смятате ли, че трябва задължително да се изучава? На каква възраст трябва да се въведе сексуалното образование?

Анина Чилева: Човешката сексуалност не е нещо, което внезапно ни се внася, случва, когато станем на репродуктивна възраст, а е част от човешката същност от раждането до смъртта.

Този тип на категоризиране на сексуалността, който за съжаление все още продължава да битува в България, ни дава отговори на въпросите, които децата задават. Те имат нужда и право на тези отговори.

Те трябва да получат достъп до сексуално и здравно образование в училищата, защото истината е, че не всички родители са еднакво подготвени да дават тези отговори.

Това трябва да стане от възможно най-ранна възраст. Към 5-и клас детето трябва да учи контрацепция, а не откъде се появяват бебетата и да го залъгваме с приказки за щъркели, като то междувременно гледа порноканали.

Пример от Холандия: още 3-годишни деца в детската градина сглобяват човешкото тяло, но момиченцата и момченцата не са с поличка и панталонче, а с вагина и пенис.

В България някакси опитваме да избегнем истината, което е вредно за децата.

Здравното образование не е само отговори на въпроси, а изграждане на нагласи за здраве и умения, които са свързани със самочувствието, с умения на човек да общува, с доброто му вписване в социалната среда. И това се учи и е добро не само по отношение на здравето, а и по отношение на цялостното развитие на децата.

Ние все още не можем да приемем, че това е част от задачата на образователната система. Здравното образование е и това да осмислиш поведението си спрямо употреба на алкохол, наркотици.

Работим с 200 училища от страната, в които общините финансират СИП-ове по здравно и сексуално образование. В тези училища забелязваме, че се променя цялостният климат: децата стават много по-отворени към тази тематика, те се опитват да покажат какво учат на другите деца, да разкажат, правят изложби във връзка със сексуалното образование (1 декември, 14 февруари).

Възрастовата граница на започване на сексуален живот пада все повече. Какво кара децата да започват толкова рано?

Анина Чилева: В последните години няма такава тенденция. Моите наблюдения са за повишаване на тази граница. На 17 години половината от тях започват сексуален живот.

Разбира се, има деца, които започват много по-рано и до тази възраст имат по няколко сексуални партньори. И тук идеята за моногамия дори е опасна, защото тя се превръща в една серийна моногамия. Ползването на презерватив трябва да стане хигиенен навик.

Д-р Върлева: Работата с децата с рисково поведение трябва да стане отговорност на повече институции. Ние работим с 53 неправителствени организации. Общините също трябва да ги подкрепят финансово и да работят с тях, тази практика трябва да стане по-мащабна и по-осъзната.

В България има нужда от реално гражданско общество, ориентирано към уязвимите групи, да сме малко по-толерантни към различните, защото СПИН е заболяване, свързано с много голяма стигма и дискриминация.

Мисля, че и отговорността на родителите трябва да се повиши по отношение на сексуалното възпитание и това да не е тема табу в семейството.

Анина Чилева: Всеки път се питам дали е възможно първо да научим родителите, или е по-лесно направо да научим децата. Истината е, че каквото родителят може да направи, никой друг не може да направи.

Младите бързо и лесно възприемат, свободно говорят по проблемите. Опитът показва, че методът «Връстници обучават връстници» е много ефективен.

Младите хора изследват ли се за ХИВ? Защо го правят – заради рисков сексуален контакт или профилактично? Всъщност кога най-често българинът се изследва за ХИВ?

Д-р Върлева: Правят го от страх или когато са осъзнали, че са имали рисково сексуално поведение. За съжаление, интравенозните наркомани не осъзнават, че използването на обща игла и спринцовка може да доведе до инфектиране със СПИН, с хепатит или сифилис.

В тази посока трябва да се работи много по-активно, както и в посока на превенцията на наркомании.

Опасно ли е твърдението “на мен не може да се случи”?

Д-р Върлева: Това е най-опасното твърдение, когато човек се самоуспокоява. Хората трябва да знаят начините за предпазване, защото никой от нищо не е застрахован. Трябва да се ползват презервативи, да се ограничат сексуалните контакти.

Анина Чилева: Именно за това е и втората насоченост на кампанията - посланието към хората с негативен ХИВ статус, защото идеята, че всеки ден е анти-СПИН ден, не значи, че човек просто трябва да се изследва, а да държи в главата си това, че епидемия има и че тя не е за другите и някъде далеч, а че може на всекиго реално да се случи.

Това не е за онези другите там, така че бъди в час, изследвай се и разбери как да се предпазваш.

Какви са симптомите на заразяване с ХИВ?

Д-р Върлева: СПИН е най-коварната болест, защото човек може да е ХИВ позитивен и да не знае години наред.

Първите симптоми могат да са съвсем нехарактерни: една обикновена настинка, увеличаване на лимфните възли, пневмония, включително туберкулоза, отслабване на тегло, разстройство...

СПИН може да започне като 28 други заболявания.

С какви медикаменти се лекуват вирусоносителите и безплатно ли е лечението?

Д-р Върлева: Лечението е безплатно от 1998 година. Медикаментите са над 16 и се предлага комбинирана терапия от 3 медикамента, те се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Имаме двумесечен резерв, който гарантира снабдяване и при проблем с доставката. ХИВ позитивните трябва всеки ден да вземат медикаменти без прекъсване, иначе се развива резистентност.

Наскоро излезе информация за излекуван от СПИН мъж в САЩ – как бихте коментирали този случай? Знаете ли други случаи на излекувани?

Д-р Върлева: Средно на 1-2 години се появяват такива сензационни новини, но те никога не са потвърдени от експерти.

Аз категорично мога да кажа, че няма случай на човек, излекуван от СПИН. Вярвам обаче, че скоро ще бъде открита достъпна за всички ваксина.

Какви права имат вирусоносителите?

Д-р Върлева: Хората, живеещи с ХИВ и СПИН, имат право на безплатно лечение, на безплатен мониторинг на терапията, с която качеството им на живот се подобрява значително.

Имаме пациенти, които благодарение на нея живеят повече от 15-20 години след доказване на ХИВ статуса. Те могат да живеят достоен и пълноценен живот и голяма част от тях работят и се реализират.

Каква е причината да не се продават моментални тестове за СПИН, които човек да може да си направи сам?

Анина Чилева: Причините да не се продават моментални тестове никъде по света са най-вече психологически. Не само заради стреса и паниката, а и заради това сам човек да разбере резултата.

Д-р Върлева: В САЩ са имали намерение да пуснат моментални тестове, но в крайна сметка са решили да не го правят. Защото изследването трябва да бъде придружено с консултиране.

Защото човек като разбере, че е ХИВ позитивен, го приема шоково и е добре резултатът да се съобщи от някого, който има необходимата компетенция, т.е. да бъде консултиран и морално подкрепен.

Освен това трябва да му се обясни, че е необходимо да си направи допълнителни изследвания за вируса и статуса, да доведе и своите партньори. А това е най-големият проблем: хората се страхуват да кажат на партньорите си.

Доктор Върлева, разкажете ни за дейностите по програмата. Какви са наблюденията ви за напредъка на страната ни по отношение на информираността и превенцията на ХИВ? Какво се променя с годините?

Програмата стартира през 2004 година и вече работи в 19 от 28-те общини в страната сред най-уязвимите групи по отношение на ХИВ и СПИН.

За програмата работят над 650 души, като благодарение на финансирането от Глобалния фонд бяха открити 19 кабинета за безплатно и анонимно изследване /КАБКИС/, 12 мобилни кабинета, 5 центъра за консултиране на интравенозни наркомани, 8 здравни центъра в най-големите ромски общини в страната.

Програмата е насочена към младите хора и рисковите групи. Данните ни показват, че по отношение на ХИВ и СПИН две са неблагоприятните тенденции – че се инфектират много млади хора, т.е. пада долната възрастова граница. Тази година тя е в много широк възрастов диапазон (между 17 и 71 години).

Другата неблагоприятна тенденция е, че се увеличава броят на интравенозните наркомани, които са ХИВ позитивни. Това е най-рисковата група, в която, ако не се предприемат навреме мерки, може да се стигне до епидемично разпространение на СПИН.

Какво е мотото, целта, фокусът на тазгодишната ви кампания? Насочена ли е към определени групи хора? Какво сочи статистиката за 2008?

Д-р Върлева: Тазгодишната кампания е продължение на миналогодишната, насочена е към широката общественост с фокус към младите. Тази година експертна група направи оценка на отношението на официално регистрираните и реално живеещите с ХИВ.

Близо 4 хиляди души живеят с ХИВ, а официално регистрираните са 926.

От началото на годината са 111, от които 92-ма мъже и 19 жени. Неприятната тенденция е, че над 50% са млади хора под 30 години.

Тази година са открити и две ХИВ позитивни бременни, но хубавото е, че се увеличи броят на бременните, които се изследват. В новата наредба, която предстои да бъде приета, на всяка бременна задължително ще се препоръчват два теста за СПИН. Така или иначе броят на ХИВ позитивните деца остава нисък (1% от официално регистрираните).

Разказът на един българин, който от 17 години живее с вируса на СПИН.

Адресите на кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в България:

СРИОКОЗ - София
ул. "Враня" № 20
ет. 5, стая 502
тел./факс: 02/833 40 99
Електронна поща: kabkis@siokoz.com

Сдружение “Асоциация здраве и бъдеще”– Студентски град
кв. "Студентски град"
ул. "Арсо Пандурски" № 8
ДКЦ 5 (бившата Студентска поликлиника)
ет. 1, стая 15
тел./факс: 02/862 60 79

Център за сексуално здраве
Сдружение "Здраве без граници"
София
Майчин дом
Ул. "Здраве" №2, кабинет 164
Тел: 02/952 33 99; 952 02 88
Електронна поща: cshbulg@hotmail.com

Национална Потвърдителна лаборатория по ХИВ
София 1233
Бул. "Столетов" 44А
Тел. 02/931 80 71
Електронна поща: kabkis11@yahoo.com

Здравен център на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве
София 1504
бул. "Дондуков" 67
телефони: 02/943 46 77; 943 30 52; 943 37 10
Електронна поща: bfpa@online.bg

РИОКОЗ Пловдив
ул. "Перущица" № 1
eт. 1, стая Б–1
тел./факс: 032/ 64 34 36
Електронна поща: riokozpd@plov.net

РИОКОЗ Бургас
ул. "Александровска" 120
ет. 5, стая 38
тел/ факс: 056/ 81 62 57
Електронна поща: kabkis@riokoz-bs.com

РИОКОЗ Варна
ул. "Брегалница" 3
ет. 5, стая 501
(до Токсико-физиологичната лаборатория)
тел./факс: 052/ 63 27 78
Електронна поща: riokoz-vn@mbox.contact.bg

РИОКОЗ Плевен
ул. "Княз Александър Батенберг I" 7
ет. 3, кабинет 307
(до Вирусологична лаборатория)
тел./факс: 064/ 80 60 67
Електронна поща: kabkis@riokoz-pleven.com

РИОКОЗ Благоевград
ул. "Братя Миладинови" № 2
ет. 1
тел./факс: 073/ 88 76 90
Електронна поща: riokozbl_kabkis@abv.bg

РИОКОЗ Велико Търново
ул. "Никола Габровски" № 23
ет. 5, стая 504
тел./факс: 062/ 61 43 30
Електронна поща: riokoz_vt_kabkis@yahoo.com

РИОКОЗ Стара Загора
ул. "Стефан Караджа" № 10
ет. 1
тел./факс: 042/ 60 41 51
Електронна поща: kabkis10sz@orbinet.bg

РИОКОЗ Русе
бул. "Скобелев" 40А
тел.: 082/ 82 89 64

КАБКИС Пазарджик (Сдружение “Асоциация здраве и бъдеще”)
ул. "Болнична"15 (в сградата на МБАЛ Пазарджик)
ет. 4, ст. 7-8
тел.: 034/ 44 20 81
Електронна поща: kabkispz@abv.bg

КАБКИС Перник (Сдружение “Асоциация здраве и бъдеще”)
ул. "Брезник" 2
(в сградата на МБАЛ "Рахила Ангелова" АД)
(самостоятелен вход откъм вътрешния двор на болницата)
Минна болница, партер
тел.: 076/60 41 11
Електронна поща: kabkis13@mail.bg

КАБКИС Добрич
ул."Кирил и Методий" 57, ет.1, стая 115
тел. 058/ 60 46 13

КАБКИС Видин
ул."Цар Симеон Велики" 76, ет.1
тел. 094/ 60 04 55

КАБКИС Враца
ул. "Черни Дрин" 2, ет.2, стая 201
тел. 092/ 62 27 07

КАБКИС Хасково (Сдружение “Асоциация здраве и бъдеще”)
ДКЦ "Свети Георги" ЕООД
ул."Стефан Стамболов" 2, ет.3, западно крило
тел. 038/60 62 48

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Val преди 15 години
17 & 23, 40 дни е инкубационния период, от личен опит знам. Sigotura - ти наясно ли си, че при всеки ндивид е различно? Отде ги извади тези сигурни 20 год. живот след заразяването? Да, има такива случаи. Както има и случаи с разболяване месец след заразяването и скоростно развитие на болестта (слаба имунна с-***) и смърт след още месец-два. Мисли малко, преди да се изказваш и фукаш с 3-цифрени бройки, в една толкова сериозна тема. Тва, че си над 40 не ти е повлияло на акъла, за съжаление.
26
0
 
0
 
! Отговори
С преди 15 години
И пак се почна с конспиративните глупости. Може и да е лабораторно разработен не е ясно, но едно е сигурно че презерватива предпазва. Друго че при целувка е теоретично възможно да се зарази човек, но е изключително малко вероятно. Все пак заразяването с каквато и да е болест е вероятностен процес. Нужно е определено количество от патогена да попадне в организма. Освен това има много по страшни болести от СПИН вервайте ми и именно това е причината да се ползва презерватив. При комбинациа на някои видове хепатит има 100% гарантирана смърт и е много по лесно да се заразиш. За заразяването от стоматолог вероятността за заразяване със хепатит е доста по -голяма. И за хепатит и за ХИВ причината е нестерилни инсрументи. А за комарите това ако беше вярно досега всички да сме серопозитивни и естествения отбор да е отсял само приспособилите се. :))
25
0
 
0
 
! Отговори
Мааййко ма издразни преди 15 години
На оня с желязната логика, ще кажа, че е щастлив човек и господар живота си и света както се разбира.Щом прилага собствиния си макар и колосален жизнен опит и го препоръчва на останалите като универсално правило за поведение.То с елементарна грамотноста и мислене кога ли не са били богати на съвети към другите.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сигoтyри Накуpа, за теб не е необходим вирус. За теб е належащо пушка да се използва. Веднага!
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
презервативът предпазва на 99%. най-рано 3 месеца след необезопасен контакт можа да излезе реален резултат при тест за ХИВ.
22
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтyри Накуpа преди 15 години
21
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтyри Накуpа преди 15 години
В България има 4000 заразени. От 8 милиона жители. Т.е. болен е 1 на 2000. Което значи, че трябва да преспите с 2000 жени, за да се заразите със сигурност. Ако сваляте нова мацка всяка седмица и никога не ползвате презерватив, след 40 години (2000 седмици) ще сте болен със сигурност. И ще ви остават само 20 години живот, ако до тогава не са измислили лекарство. Ако сте започнал сексуален живот на 15, на 75 ще умрете от СПИН. Не зная за вас, но мен ме устройва :)))В момента съм над 40-годишен, повече от две десетилетия чукам каквото ми падне и никога не ползвам презерватив, освен с (а и там гледам да го смъкна, без тя да забележи). Бройката на мадамите ми отдавна е трицифрена. Миналата година се изследвах по настояване на приятелката си - резултатът беше отрицателен. Значи теорията ми е вярна и мога да продължавам спокойно по същия начин :)Edit: И " " ли сте вкарали в списъка с нецензурни думи бе, педepaсти смoтани?
20
0
 
0
 
! Отговори
free преди 15 години
a dali pomagat tezi merki za predpazvane... may stava kato s internet - ako ne iska6 virus, ne polzvay neta...
19
0
 
0
 
! Отговори
Сигoтyри Накуpа преди 15 години
В България има 4000 заразени. От 8 милиона жители. Т.е. болен е 1 на 2000. Което значи, че трябва да преспите с 2000 жени, за да се заразите със сигурност. Ако сваляте нова мацка всяка седмица и никога не ползвате презерватив, след 40 години (2000 седмици) ще сте болен със сигурност. И ще ви остават само 20 години живот, ако до тогава не са измислили лекарство. Ако сте започнал сексуален живот на 15, на 75 ще умрете от СПИН. Не зная за вас, но мен ме устройва :)))В момента съм над 40-годишен, повече от две десетилетия чукам каквото ми падне и никога не ползвам презерватив, освен с (а и там гледам да го смъкна, без тя да забележи). Бройката на мадамите ми отдавна е трицифрена. Миналата година се изследвах по настояване на приятелката си - резултатът беше отрицателен. Значи теорията ми е вярна и мога да продължавам спокойно по същия начин :)
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Точно в този център се тествах това лято, някаква дребна кльощава червенокоса кикимора ме попита защо. Казах, че от 20 години не съм се тествала, оттогава много вода е изтекло и искам да се чекна какво е положението. (Все пак за 20 години всичко може да се случи, нали така?)И тука немаше как да не се прояви грубата простащина на нашите велики медици от всяко едно ниво. Само дето не ме уби с поглед докато ме боде, дърпа ми ръката, нервничеше ми - като че ли съм доказано спинозна! Лелее, как не я хванах за косата да я завлача по кордорите при началника й. След 1-2 остри забележки от моя страна се коригира, слава богу. Иначе верно не е ясно какво щеше...Резултатът от теста беше негативен, както и предполагах.Обаче само дето не си изкарах боя, ей така превантивно.Съветвам всеки от вас да се застрахова абсолютно за анонимността си. Трудно ми е да си представя какво е отношението на "медиците" ни към доказано заболели хора...
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Презервативът предпазва ли 100% от СПИН? И колко време след необезопасен контакт човек трябва да си направи тест? Това трябва да знаят хората.
16
0
 
0
 
! Отговори
ХИВ/СПИН преди 15 години
Искам да презова вси4ки да се изследват...за6тото...това е не6то много сериозно...аз съ6то се опасявах,но няма ни6то стра6но...просто става за секунди...отидете..колкото и да сте сигорни,4е не сте носители на вируса...трябва да се подложите...Отделете от собственото си време...дори да смятате...тази болест за маловажна... !!!!!!
15
0
 
0
 
! Отговори
brigante преди 15 години
радвам се,че всички писали тук са в час с материала...умни,интелигентни сте...чели сте конспиративната(реалната) теория на българина(забравих му имената),живущ в щатите ... номер 11 цитира от книгата:) за жалост си има и неграмотни и глупави...тях кво да ги правим?както и да е...не е това начина да се контролира приръста на населението на планетата,но тва е друга тема...мъдри са тези,които намират сили да си казват всичко с истинските им имена и имат смелостта да си носят последствията...scribd.com/doc/4056547
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Стриктно спазвайте следните съвети;1. ВИНАГИ наблюдавайте при манипулации дали персонала непосредствено преди прегледа, слага ръкавици! И изисквайте това!2. Винаги наблюдавайте дали използват стерилна спринцовка и игла преди манипулацията! И изисквайте това!3. Винаги внимавайте чужда кръв случайно да не попадне върху вашата кожа,особено ако има раничка! 4. Не се ваксинирайте непременно!5. И СПРЕТЕ ДА ХОЙКАТЕ! Дори целувките са опасни с непознати хора! А що се отнася до секса, там трябва да бъдете особено предпазливи - лигавиците са най-уязвими! Предпазната мярка е: САМО един партньор и пълно доверие! Мина времето на прословутите свалки и безразборни връзки!АКО ИСКАТЕ ДА СТЕ ЖИВИ!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ИМА ПЛАН ЗА РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО И ВИРУСЪТ НА СПИН Е ЧАСТ ОТ ПЛАНА ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИЯТ ВИД ДО 500 МИЛИОНА ДУШИ, НОМЕР 10 КАЗВА МНОГО ВЕРНИ НЕЩА ЗА ВИРУСА. ХАРЕСВА ЛИ ВИ ИЛИ НЕ, ТОВА Е ИСТИНА, ТРУДНО Е ЧОВЕК ДА Я ПРИЕМЕ, НО ИСТИНАТА БОЛИ......
12
0
 
0
 
! Отговори
Niki преди 15 години
Аз до момента съм се тествал 3 пъти за СПИН, като само първия път бях доста притеснен заради една издънка. Вторият път го направих заради тогавашното ми гадже, а последният трети път - преди 2 седмици, защото съм щастливо влюбен и мисля, че това е много голяма причина човек да си направи тест.Призовавам всички да идат да се изследват в кабинета в Центъра за Сексуално Здраве в Майчин Дом - там са супер готини жените като учтивост. При желание може да си направите и пълни изследвания за Спин, Сифилис и Хепатит Б и Ц
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вирусът на СПИН не произлиза от зелената *** в Централна Африка, както твърдят някои учени. Този вирус не се среща у маймуните или у което и да е животно. Д-р Вилхелм Кембъл Дъглас в декларация "Кой уби Африка?" отговаря: Световната здравна организация уби Африка с вируса на СПИН. Д-р Теодор Стрекер разследва случая и установява, че Националният раков институт съвместно със Световната здравна организация открива вируса на СПИН в лабораторията на Форд Дитрих. Те комбинират вирусите bovine leukemia c sheep visna и ги инжектират в човешката тъкан. Резултатът е вирусът на СПИН - първият познат на човечеството ретровирус със 100% смъртност на инфектираните. Д-р Дъглас заявява: "Мога да ви уверя, че създаването и изпускането на този вирус не е никаква случайност. Това беше хладнокръвен успешен опит да се създаде убийствен вирус, изпробван след това в Африка. Толкова успешен, че голяма част от населението на Централна Африка е може би ликвидирана- милиони умрели в срок от три до пет години. Това не беше случайно. То беше обмислено."През 1981г. Центърът за контролиране на болестите в САЩ съобщава, че 4% от всички, получили противохепатитна ваксина са инфектирани със СПИН. През 1984г. той признава, че 60% са заболели, а в 1989г. отказват да дадат каквито и да са сведения.Сведенията за тези изследвания се пазят в Министерството на правосъдието на САЩ и вече никой няма да ги види. Но докато в САЩ този вирус се разпространява чрез противохепатитната ваксина, в Африка се причинява от ваксината против едра шарка (вариола), в която вирусът на СПИН е бил поставен.Ла Руш, бивш кандидат президент на САЩ настоява, че фактически финансовите институти действат за разпространението на СПИН чрез тяхната малтусовска политика за намаляване на световното население (обезлюдяване на света). Лъжите по разпространението на СПИН обаче не спират до тук:- Твърди се, че презервативите щели да спрат епидемията-Лъжа. Всички гумени ръкавици, както и презервативите имат *** с диаметър 5 микрона. Големината на вируса е 0.1 микрон.- Вирусът не можел да живее извън тялото.-Лъжа. Върху суха чиния издържа до седем дни.- Дезинфекционен разтвор унищожавал вируса.-Лъжа. Дори 70% спиртов разтвор не може да го убие до 20 минути.- СПИН не се предавал чрез целувка-Лъжа. Сп. "Пипъл Магазин" съобщи за 10-годишно момиче, заразено от вируса, на което никога не е преливано кръв, не е било болно, родителите и брат й са с отрицателни проби и не е била изнасилвана.- Не се предавал от насекоми-Лъжа. Комарите са едни от разпространителите.- Плувните басейни били обезопасени с хлоров разтвор. Хлорът обаче не унищожава вируса в каквато и да е концентрация. Защо толкова много лъжи?- За да не бъдат обвинявани, че след като създадоха убиеца, не са в състояние да се справят с него. Стремят се всячески да поддържат населението спокойно, докато умира.Според Сам Бисер СПИН-ът е болест в 99% политическа и 1% медицинска. Според д-р Лорен Дей- в 100% смъртоносна.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Внимавайте! Това е изкуствено създадена болест, 7 казва истината! По-възрастните ще си спомнят преди 30 години се появиха първите признаци за СПИН, където беше публикувана информацията как в паниката си всички заведения във Франция затвориха врати! Помнете, че вирусът не се предава само по полов път, а чрез всичко, което е продукт на кръвта: сълзи,слюнка,урина,пот.. Как иначе да си обясним "хващането" на болестта от зъболекар и най-вече при преливане на кръв! Логично е да не е само по полов път. Не очаквайте да узнаем истината - защото ако беше верно, че първите случаи са открити при маймуните в Африка, досега да бяха измрели до една, По-скоро с тях е направен експериментът и ето го резултатът! Ходи и по човеци, това е! А това, че се предава предимно по полов път, е естествено - лигавиците са най-уязвими! Мислете, преди да "сваляте" звезди на някого:)
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Може и тъпо да звучи, но съм склонен да се съглася с теб. Нужно е сериозно време на даден вирус да мутира. Нечии болен мозък е твърде вероятно създателят на СПИН. Защото ако се замислим болест предавана чрез секс е най-опасна, защото ако трябва да сме честни всеки обича секса. Просто някой мялоумник е провел неконтролиран експеримент и ХОП това се е разнесло. И сега благодарение на някой аз трябва да нося някакво подобие на торба на оная си работа всеки път когато правя секс.А вече се появиха и напълно изперкали, които нарочно заразяват. Скоро заловиха група хомосексуалисти с вече изсушени мозъци които изнасилвали наред и заразявали. В Украйна една жена беше убита от група мъже за това че нарочно докато правили секс им казвала да не слагат презервативи. А едно момиче пак в Украйна била ободена с игла в дискотеката уж неволно и сутринта намерила в чантата си бележка "Вече ти си една от нас".
8
0
 
0
 
! Отговори
Kolio преди 15 години
Най-после един адекватен материал в медийното пространство, поздравления за журналистката за подхода и към тази наистина важна тема за всички нас. :-) ет мачибо, ечисил