Депутатският имунитет спаси Софиянски от делото за Халите

Софийски градски съд спря делото срещу бившия кмет, тъй като той е избран за народен представител, което му дава наказателна неприкосновеност и неотговорност
7 юли 2005 11:05,
Депутатският имунитет спаси Софиянски от делото за Халите
Делото срещу наказателно неприкосновения и неотговорен Софиянски бе спряно, а междувременно софиянци тънат в отпадъци. Снимки: Булфото

Състав на Софийския градски съд с председател Вера Чочкова спря делото срещу Стефан Софиянски за сделката с Централните софийски хали.

Съдът уважи искането на защитата на Софиянски - адвокат Даниела Доковска, според която делото срещу нейния клиент трябва да бъде спряно, тъй като той е избран за народен представител.

Адвокат Доковска днес не се яви в съдебната зала, но беше депозирала молба, с която се иска спирането на делото. В молбата се посочва, че с решение на Централната избирателна комисия Стефан Софиянски е избран за народен представител и има имунитет срещу наказателно преследване.

В молбата се настоява съдът служебно да спре делото и да отмени мярката за неотклонение в парична гаранция от 10 000 лева на Стефан Софиянски.

Прокурорът Николай Любенов заяви, че според обвинението, едва след полагането на клетва от Стефан Софиянски като народен представител, той може да се счита за защитен от депутатски имунитет.

В мотивите си за спиране на наказателното производство съдът посочи, че след окончателното решение на ЦИК всички лица, получили народния вот, придобиват качеството на народни представители.

Поради това обстоятелство имунитетът им не зависи от полагането на клетва. Поради тези причини Стефан Софиянски има имунитет, включващ наказателна неприкосновеност и неотговорност, посочи още съдия Чочкова.

Съдът отмени наложената мярка за неотклонение на Софиянски и вдигна забраната му да напуска страната. Подсъдим по това дело е и главният счетоводител на общината Антоанета Македонска.

Софиянски и Македонска са обвинение в престъпление по служба. Според прокуратурата по сделката, сключена от смесеното дружество с израелската фирма "Аштром", на общината са нанесени щети за около два милиона лева, като кметът е занижил на 400 пъти цената на халите.

След заседанието прокурорът Любенов каза пред журналисти, че ще обжалва решението на Софийски градски съд пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание