Филчев поиска да бъде образувано дело срещу Софиянски

Според Конституцията и правилника за дейността си парламентът трябва да вземе решение дали да бъде свален имунитетът на бившия столичен кмет
28 сеп 2005 10:03,
Филчев поиска да бъде образувано дело срещу Софиянски
Филчев вчера е внесъл искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Софиянски. Снимка: Булфото
Парламентът ще създаде временна анкетна комисия, която ще разгледа искането на главния прокурор Никола Филчев за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Стефан Софиянски, съобщи в началото на днешното пленарно заседание председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Той каза, че проекторешението за създаване на такава комисия трябва да бъде внесено днес и най-късно утре парламентът трябва да избере нейния състав.

Пирински съобщи, че вчера в деловодството на Народното събрание е постъпило искане от главния прокурор за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Стефан Софиянски.

Според Конституцията и правилника за дейността си парламентът трябва да вземе решение дали да бъде свален имунитетът на Стефан Софиянски, обясни той.

Пирински добави, че искането на главния прокурор ще бъде предоставено на депутатите, а доказателственият материал към искането ще бъде на разположение на народните представители в библиотеката на парламента.

Председателят на Народното събрание заяви, че на председателски съвет тази сутрин представители на всички парламентарни групи са изразили воля за обективна преценка на искането на Никола Филчев. Затова проектът за създаване на временна анкетна комисия ще бъде внесен от името на всички парламентарни групи, уточни Пирински.

На 21 септември стана ясно, че състав на Софийски градски съд /СГС/ днес е прекратил делото срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски за сделката за бизнес център "Гурко"1.

В момента бившият кмет на София се намира в Брюксел като евронаблюдател, излъчен от Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание