Будапеща полудя, полиция и протестиращи се биха по улиците

Ожесточени сблъсъци избухнаха в унгарската столица; в центъра на събитията се оказа и репортер на Dnes.bg
16 мар 2007 10:06, Екип на Dnes.bg
Будапеща полудя, полиция и протестиращи се биха по улиците
Будапеща в разгара на конфликта. Снимка: index.hu

Конфликтът в снимки

Ожесточени сблъсъци избухнаха миналата нощ между полицията и дясноцентристки демонстранти в Будапеща.

Насилието бе предизвикано от ареста на националистическия лидер Дьорд Будахази във връзка с безредиците миналия септември.

Полицията реши да усмири напрежението в унгарската столица, използвайки сълзотворен газ и водни струи срещу тълпите.

Малко по-рано хиляди поддръжници на опозиционната партия проведоха мирен митинг в чест на Националния ден на страната, а мерките за безопасност в града бяха повече от засилени, заради опасения от повторение на сблъсъците от октомври 2006 година, когато бе отбелязана 50-годишнината от унгарската революция.

Тогава бунтовете бяха подклаждани и от признанието на премиера Дюрчани, че е лъгал по време на предизборната си кампания.

Сега сблъсъците избухнаха, след като полицията успя да идентифицира и арестува Будахази, издирван във връзка с обсадата на държавната телевизия през септември миналата година.
 
Тълпата постепенно нарасна до 1000 души, съсредоточени в центъра на града. Някои от демонстрантите очевидно търсеха директен конфликт с полицията.

Засега няма информация за сериозно ранени, въпреки че според свидетели няколко журналисти са били нападнати от демонстрантите.

Полицаите използваха водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, които пък отвърнаха на атаката, хвърляйки бутилки и камъни. 

В центъра на събитията се намираше и репортерът на Dnes.bg Алекси Андонов, който стана пряк свидетел на насилието. 

Той бе притиснат в зоната между демонстрантите и полицията и в последния момент успя да избяга от гранатите със сълзотворен газ в намиращо се наблизо турско заведение.

Водните струи бяха оцветени със синя боя, за да може полицаите по-лесно да отцепят тези, които не се подчиняват на призивите им.

По-късно, в района на площад Деак, (около едната от барикадите) той и останалата част от тълпата бяха подгонени от полицаите, като по-бавните демостранти бяха хващани и арестувани.

Фоторепортер но свободна практика пък беше бит от демострантите, вероятно защото са си мислели, че работи за някоя от държавните медии.

В едно от заведенията в цетъра по случайност бе изстреляна граната със сълзотворен газ и гостите едва успяха да избягат.

В целия център на Будапеща вечерта трудно можеше да се диша заради дразнещия мирис на газа, предаде още репортерът ни.

Конфликтът в снимки

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание