Проблемът еуро/евро бил решен

Проблемът с изписването на името на общата европейска валута на кирилица е решен, заяви португалският външен министър Луиш Амаду
19 окт 2007 08:36,
23
Проблемът еуро/евро бил решен
Снимка: БГНЕС

Проблемът с изписването на името на общата европейска валута на кирилица е решен, заяви португалският външен министър Луиш Амаду, цитиран от Франс прес.

Лидерите от Европейския съюз приеха възраженията на България към изписването на думата като „еуро“ вместо „евро“.

Компромисът включва употребата на абревиатурата EUR и обещанието, че съюзът ще се занимае специално с въпроса, съобщи и EUobserver.

Основните въпроси, които оставаха да бъдат решени при пристигането на европейските лидери в Лисабон, бяха полското искане по въпроса за гласуването, италианското - за броя на депутатските места в Европейския парламент, австрийските страхове за чуждестранните студенти и българското - за изписването на думата „euro“ на кирилица.

„Проблемът е решен. Ще бъде "евро“, съобщи Ройтерс, цитирайки външното ни министерство.

Позицията на България бе изписването на единната европейска валута в официални документи на ЕС на български език да бъде на кирилица - "евро".

Това обаче срещаше възражението на Европейската централна банка, която бе категорична, че всички страни от ЕС трябва да изписват паричната единица по еднакъв начин "еуро".

Българските аргументи бяха, че в Договора за присъединяване на България към ЕС общата валута е записана "евро", както и че страната ни внася нова азбука в ЕС - кирилицата, която е третата официална азбука в съюза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Татяна ,Москва преди 16 години
Няма значения как пиша на банкноти..еуро или евро...По-добре,кога тази парички има в джобчето:)))
21
0
 
2
 
! Отговори
Топчо преди 16 години
Как умеят хората да опорочават всичко! Вместо да са горди, че ни са зачетени азбуката и езика, те се самообиждат. Бъдете горди, че сме дали на света азбука, на която пише най-голямата страна!!!! Пък за еВропейските заплати-и това ще дойде, бъдете уверени!!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
jay преди 16 години
awe hora... 1vo.. pyrvite nqkolko komentara ot 1-10 (s malki izkl) molq vi se chetete, chetete! Sichko si go pishe v sluchai che oshte ne razbrahte na kirilica shte se pishe.. 2ro sichki ostanali (pak s malki izkl) kak taka nqma znachenie? Est che ima ogromno znachenie zashtoto po tozi nachin otstoqvame svoqta nacionalost.. da ne bi da ni poturchat, da ni nalojat latinica da si davame gyza na seki pyk da ni unishtojat malkoto koeto imame da e po malovajno ot zaplatata vi??
19
0
 
2
 
! Отговори
Edin преди 16 години
Bravo Gn.Prezident !Mnogo si silen , kogato njamash nikoj sreshtu tebe .Kogato imash , se pokrivash v misha dupka i malchish kato pan.Mnogo po-dobar si ot tezi predi tebe obache.Pone ne razbivash.Predishnite samo tova praveha .
18
0
 
2
 
! Отговори
Буш преди 16 години
Бреййй, тия политици голяма работа.Браво мошенници такива,затва ли взимате толкова еВро...
17
0
 
2
 
! Отговори
Neti преди 16 години
Понеже всички други проблеми сме решили ,понеже всичко друго ни е на ред, нека сега за това да се кахърим и сън да загубим... Както казват американците - томато ,томейто, кой го е грижа как се изрича ,важното е че открихме че е плод. Хайде сега да се захванем и да свършим нещо полезно и смисленно....Лек и ползотворен ден на всички ви!
16
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
И аз мисля, че има значение този успех. Ако си беден, това не те прави прав, нали? Малкия ти доход достатъчна причина ли е да не обръщаш внимание на изказа? Смятам, че националното ни достойнство изискваше тази реакция и политиците я отстояха.
15
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Хубаво, че ще е написано и ЕВРО. Дано заживеем и като там дето го викат ЕУРО!
14
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Гергана Грънчарова: Решението на Европейския съвет е аргумент за самочувствието ни
13
0
 
2
 
! Отговори
Ленито преди 16 години
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ! Хора, радвайте се!
12
0
 
2
 
! Отговори
zaspalata преди 16 години
грижа ли го е на някой за това как точно ще се казва еуро или еврокой нормално работещ човек има време да се замисля за това
11
0
 
2
 
! Отговори
User преди 16 години
Предлагам да му викаме УЙРО щото с него такъв *** ни влиза че поколенията ще го запомнят
10
0
 
2
 
! Отговори
пурко преди 16 години
Голяма победа, леле какви велики политици имаме...
9
0
 
2
 
! Отговори
Cereal_Killer преди 16 години
Ние се борехме за Евро пък те пак са ни натресли еуро ама никой мене не може да ме накара да казвам еуро.Аз ще си казвам евро.
8
0
 
2
 
! Отговори
Flo преди 16 години
Да бе, внасяме кирилицата, все едно някой друг ще започне да я използва. Най-много да наложат на нас латиницата, ***** му!
7
0
 
2
 
! Отговори
panteravh преди 16 години
евро е на български и това е ... съгласие с еуро си е чисто навеждане с чупка в кръста
6
0
 
2
 
! Отговори
Ядосан преди 16 години
С тия заплати по 200-300 евро на човек максимум ми е все тая как ще се пише !!!
5
0
 
2
 
! Отговори
еурочленка преди 16 години
сега България ще е първата страна наложила кирилицата сред ЕС! пак ще има да се хвалим колко сме велики пред останалите народи ползващи тази азбука
4
0
 
2
 
! Отговори
ани преди 16 години
някой разбра ли как е решен въпросът?и междувпрочем значение има, защото всичките ни неща са такива -давай да взимаме пари,а каквото ще да става! не е така, двете неща вървят ръка за ръка, защото освен хляб на народа му трябва и някоя книга да прочете! европа значи образованост и възпитание, парите идват след това.
3
0
 
2
 
! Отговори
юпи преди 16 години
абе едно е да взимаш 150 еврота, а съвсем друго си е 5000 еуро.