Почина пилотът, пуснал бомбата над Хирошима

Пол Тибетс, американският пилот, който хвърли атомната бомба над Хирошима, почина днес на 92-годишна възраст в дома си в щата Охайо
1 ное 2007 20:40,
26
Почина пилотът, пуснал бомбата над Хирошима
Пол Тибетс почина в дома си в щата Охайо. Снимка: wikipedia

Пол Тибетс, американският пилот, който хвърли атомната бомба над Хирошима в края на Втората световна война, почина днес на 92-годишна възраст в дома си в щата Охайо.

Това съобщи неговият говорител, цитиран от Франс прес.

Подполковник Тибетс пилотираше бомбардировача Б-29, кръстен „Енола гей“ (по малкото име на майка му), който на 6 август 1945 г. пусна първата атомна бомба, заличила от лицето на Земята японския град Хирошима.

Бомбата беше с 20 килотона тротилов еквивалент, а въздушният удар имаше ефекта на нападение с 2000 бомбардировача Б-29.

В момента на взрива и по-късно нейни жертви станаха около 200 000 души, а историците подчертават, че тя е ускорила капитулацията на Япония и края на войната.

През 1959 г. Пол Тибетс е произведен в звание бригаден генерал, а през 1966 г. се демобилизира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Liliya Sharkova преди 7 месеца
Не може да се каже, че той "не е виновен" защото "така му е било наредено". Ами ако му наредят да убие майка си или детето си или да пусне атомна бомба над града, където е семейството му? Безмозъчен. Едно е да изпълняваш заповеди и друго да загубиш изцяло способността си да мислиш самостоятелно...
26
16
 
6
 
! Отговори
анти преди 9 години
Ако бяха пуснали две-три бомби и над СССР, сега нямаше да да четем по форумите глупостите на комунистическите ***.
25
4
 
3
 
! Отговори
нана преди 14 години
ами според мен Тобетс не е виновен смисъл той е така инструктиран не решава той кво да става и тн..А Али да ти *** и турчина вий турците и *** сте едно цяло надявам се някой ден да изпукате вс
24
0
 
2
 
! Отговори
mazniya преди 16 години
neslu6a
23
0
 
8
 
! Отговори
преди 16 години
Abe neshtasten musulmanin takav. Vie zaslujavate vsichkite da izmrete kato plahove i zaedno s vashia izmislen alah. Darjali ste ni 500 godini pod robstvo i ste pravili mnogo po ujasni neshta ot tozi pilot. Za tova vsichkite mrasni musulmani triabva da umrete bavno i machitelno, zashtoto na vsichkoto otgore ne pravite nishto drugo na tazi zemia osven da vredite. Mainata vi musulmani skapani.
22
14
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Война е било.Да не забравяме че и руснаците,Съветския съюз използва атомни бомби срещу Афганистан.Преди това при граничния конфликт с Китай също хвърли няколко бомби.
21
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
umirai be rezak osran , da ti *** maikata mirizliva gyrbava ot kopane na tiutiun ..
20
4
 
2
 
! Отговори
Христо преди 16 години
А бе хора _ екипажите и на двете ескадрили за атомно бомбардиране са били прикрасно обучени и инструктирани за теэи бомбардировки, апропо: Бранко Вукелич от групата на Зорге като двоен агент и репортерна " ХАВАС " предупреждава американците за неучастието на Япония във война със СССР и за деня и мястото на изпреварващия японски удар по американския тихоокеански флот. За атомния удар практически няма тактическа обосновка : Япония ;Германия;СССР и Италия са силно и почти еднотипно военно-политически профилирани с изгладена пропагандна систе *** работеща безотказно в тези страни в продължение на 18-20 год. Никаква атомна бомба , било то в Токио , Берлин или Москва е можел да промени редовата и безумно-сляпа , безкомпромисна съпротива.Политическите актове , съчетани с демонстрация на технологично - производствен потенциал е прекрасна основа за световна борса : на нея няма и помен от разни ----- исти.А и нас кой не ни е продал : Германия , италия , франция , ВеликоБритания , Русия/СССР/Русия (ООД) и още кой ли не . А каква е разликата между тиветс , Айхман , Граф Чано , Берия , А Югов и т.н.???????????
19
2
 
2
 
! Отговори
свд преди 16 години
Не е пуснал точно той бомбата над Хирошима.При въпросния полет екипажа е бил 7 човека.Той само е пилотирал самолета,а вероятно друг е натиснал копчето и отворил бомбения люк.
18
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
али, да не би да се познаваш лично с него? ами ако е бил от твоята вярта?
17
1
 
6
 
! Отговори
преди 16 години
никой не е броил унищожените градове и села в бившия вече СССР. колко "пърл харбър" има там, но руснаците не са тръгнали да унищожават без нужда градовете в германия. докато съюзниците им - англия и сащ - карат наред. и българия и тя барабар петко с мъжете е бомбардирана от тях - най-големите борци срещу фашизма, които изчакаха да видят накъде ще задуха вятъра, за да отворят т.н. втори фронт и после да се бумкат в гърдите с победата над фашизма, който според много българи не е съществувал. и въпросният тибетс не е знаел какво прави, не че ако е знаел е щял да се спре, но не завиждам на остатъка от живота дето е живял, щото обикновено вина чувстват най-малко виновните. не сме ние тези, дето ще го съдим вече.
16
1
 
5
 
! Отговори
Ивелин преди 16 години
Номер 10, не знам какво значи армия, не знам какво значи и заповед, всъщност не ми и пука, но каквото и да са правили японците, това не оправдава *** американски империалистични ***, ще ни казваш ти да прочетем малко история,мислиш ли че това което се е случило с пърл харбър е станало просто ей така, при цялата им агентурна и шпионска мрежа, американците са "пропуснали да забележат" отплаването на японската флота, "не са успели" да избегнат удара, "предупредили са ги твърде късно" Изпълнявали били заповеди, ами те и есесовците изпълнявахазаповеди,обаче тия които са се оттървали от нюрнберг, мосад ги довършиА случайно да си чувал номер 10 какво са направили пак тези американци, които "изпълнявайки заповеди" са бомбардирали Кьолн и Дрезден 2 СЕДМИЦИ след безусловната капитулация на Германия???Ако има ад, се надявам това ***, както и копелетата разпоредили удара да се гърчат там милиарди годиниПобедителите никой не ги съди, номер 10
15
1
 
5
 
! Отговори
тъпи военни преди 16 години
Човек трябва да е прекалено ***, като военен например, за да спи спокойно след като убие 200000 човека. Всеки нормален човек щеше най-малкото да се самоубие заради вината,ч е е избил толкова невинен народ.
14
0
 
5
 
! Отговори
wew преди 16 години
ей резан суртук такъв и над ваща държавичка трябва да метнат такава бомба само че вътре да е пълна с *** и катто гръмне да ви изпоразцепи *** на всичките резан *** такъв ето заради такива *** като теб хората мразят турците
13
0
 
1
 
! Отговори
Peace преди 16 години
Remembur the fallenpeace peace peace
12
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Честито!
11
7
 
0
 
! Отговори
Ali преди 16 години
Tozi *** e vece viv ada.ste gori godini tam, maynata mu hristiyanska.
10
7
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Едно от лошите неща на Интернет е, че много хора получават възможност да покажат глупостта и невежеството си! Да не говорим, че много хора, които уж са вече пълнолетни мислят като тийнеджъри - простено им е, защото не знаят що е армия и какво значи заповед! за тях специално: В армията и особено по време на война заповедите се изпълняват и не се мисли! В слуачая: този човек е изпълнявал заповеди!!! Мислил е за мисията си, как да изпълни здадчите си и да върне самолета и екипажа невредим! И го е направил, което е достойно за уважаение! така че пацифистите да замълчат и да си помислят за следните факти: зверствата на японската армия над американските и англисйките военнопленници. Геноцида над собсвения им народ. И също така - колко време още щеше да мине и колко американски войници да загинат с проточването на войната! И защо, винаги когато стане въпрос за Хирошима, никой не напомня факта, че азиатеца не мисли като еврееца, не се страхува от смъртта и поради тази причина мисли, че да се умре за една кауза, дори и да е обречена е въпрос на чест, дори и целия свят да се свърши с това! Трака че вие пацифистите, вместо да се сърдите на американците, прочетете малко история и се просветете!
9
0
 
3
 
! Отговори
преди 16 години
танкист от запаса, човекът си казвал, че "I sleep clearly every night." - явно не е имал проблеми със съня;"In March 2005, he stated If you give me the same circumstances, hell yeah, I'd do it again. Много добре е знаел какво прави/е направил. Ако има ад - дано е там. Плиткоумно военно изчадие, недостойно да се нарече човек.
8
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 16 години
Мир на праха му!Според мен не е знаел какво прави.Поне искрено се надявам да е така...