Пътешествие през май

През май се провежда четвъртият фестивал "Джаз Плюс". За него идват музиканти от Норвегия, Франция, Германия, Италия, Куба, Венецуела, САЩ, Белгия. Ние пък отиваме!
12 мар 2008 11:08,
Пътешествие през май
Фестивала ще открие Йан Гарбарек. Снимка: jazz-plus.com

По традиция през м. май ще се проведе ежегодният, четвърти фестивал "Джаз Плюс".

За изминалите години фестивалът се утвърди като събитие, което поставя София на фестивалната карта на Европа чрез своята програма с едни от най-актуалните съвременни световни музиканти.

Тази година ще слушаме музиканти от целия свят - Норвегия, Франция, Германия, Италия, Куба, Венецуела, САЩ, Белгия.

Фестът ще се проведе от 15 – 19 май в зала 1 на НДК и зала България.

Влюбените в джаза ще имат за първи път възможността да видят отдавнашната мечта на поколения -  саксофониста Йан Гарбарек и неговия квартет със специалното участие на барабаниста Маню Каче; пианиста на покойния Ибраим Ферер - Роберто Фонсека и неговата афро-кубинска група; прекрасното средиземноморско трио Алборан; както и лудия ритъм на любимия перкусионист на Лил Луи Вега от Masters At Work, Луисито Кинтеро.

Откриването на фестивала на 15 май в зала 1 на НДК от 19:00 ч ще направи квартетът на Йан Гарбарек със специалното участие на Маню Каче. Освен тях на сцената ще бъдат и пианистът Райнер Брюнингхаус, басистът Юри Даниел.

Оригиналният им стил е вън от всякаква модна тенденция, а пиесите на Гарбарек изцяло визионалистичен характер. Неразривната му връзка с норвежкия фолклор е в помощ при работата му с други музиканти и традиции.

Сравняват музиката му с най-мекия и красив звук, граничещ с тишината. И вероятно това е и защото музиката е силно илюстративна и нежно емоционална.

По традиция една от вечерите на фестивала Джаз + е посветена на пиано триото. Тази година на 17 май в зала България от 20:00 ч, ще гостува оригиналното пиано трио от Италия, наречено Алборан. Алборан се нарича входът към Средиземно море, водната връзка между Африка и Европа.

Това място събира в себе с и различните традиции, обичаи и звуци, за да ги превърне в едно. Това е място, което винаги е привличало и ще привлича с богатството на музикалните си приказки. Алборан е името, което избират тримата италиански артисти – Паоло Палиага - пиано, Дино Контенти - контрабас и Джиджи Биолкати  - ударни, за да обозначат средиземноморската посока на своите музикални търсения.

С подчертан акцент върху акустичното звучене, музикантите работят върху красивите мелодични линии, взаимното проникване между стиловете и различните културни традиции.

Друг акцент на фестивала е пианистът от Буена виста сосиал клуб, Роберто Фонсека и неговата афро-кубинска група. На 18 май от 20:00 ч на сцената на зала България те ще представят проекта си Zamazu, в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика.

Фестивалът Джаз + 2008 ще завърши на 19 май в голямата зала на Парти Център 4 км с Луисито Кинтеро - лудият латино перкусионист, чийто покровител е не кой да е, а Луи Вега от Masters At Work.

Макар, че е  познат на всички като най-добрият тимбалеро, Луисито Кинтеро свири виртуозно и на конги, бонгоси, барабани, джембе, дундун и всякакви други перкусионни инструменти. Техниката му на свирене е изящна и несравнима.

И ако всичко това не е достатъчно, организаторите на Джаз + съобщават, че при представяне на билет до края на април от концерта на Ди Ди Бриджуотър, в Дюкян Меломан приносителят ще получи отстъпка в размер на 5 лв при закупуване на билет за концерт от програмата на Джаз Плюс Фестивал'08.

Не знаем за вас, но на нас втората половина на май вече ни е заета!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание