Приказките на Първанов: Действахме адекватно и бързо в кризата

Държавният глава се зарече, че ще търсим правата си в съда
7 яну 2009 14:47,
109
Приказките на Първанов: Действахме адекватно и бързо в кризата
Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата са спрени всички доставки на газ към Украйна", каза президентът Георги Първанов, който откри заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

"България беше най-потърпевшата страна като част от Балканското направление, когато подаването на природен газ беше на нулата", призна държавният глава.

По думите му нашите съседи имат известни компенсаторни механизми за преодоляване на ефектите от една подобна криза – Турция чрез газопровода "Син поток", Румъния чрез собствения си добив и Гърция, която също има свои възможности.

"Практически ние бяхме най-потърпевши", каза Първанов.

Според него институциите са действали адекватно и бързо в кризисната ситуация.

Първанов се зарече, че освен конкретни мерки за излизане от кризата и за преодоляване на последиците от нея, на заседанието на КСНС ще бъдат обсъдени и по-дългосрочни мерки за енергийната сигурност на България.

"Вероятно България ще търси правата си и по юридически път за щетите от тази криза. Това обаче не е най-важното в момента", заяви Първанов.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
nafarforii преди 15 години
lafove kolkoto iskash. da izlezem vsichki sas sopite bratia balgari!
107
0
 
0
 
! Отговори
14 преди 15 години
ДA СЕ ПАЗИШ ОТ КОН ОТЗАД,ОТ ВОЛ ОТПРЕД,А ОТ КОМУНИСТ ОТВРЕД.....
106
0
 
0
 
! Отговори
cv преди 15 години
Не е нужно човек да е компетентен, но всеки би трябвало да знае,1. Няма решение на Европа за спиране на ядрените ни реактори! Това е предложение на тогавашното ни правителство... Но дори и да имаше решение, Чл. 36 от договора ни дава право, при криза в сектора като днешната да ги пуснем... Навремето Соломон Паси излъга цялата ни нация, че ще ги пуснем след партньорска проверка, но ...ЛЪЖЕЦА СИ Е ЛЪЖЕЦ !!!2. Кой ни е спирал до сега, да си направим връзки с газопроводите на Гърция и Румъния, че и през Турция можем да ползваме Ирански газ, до осигуряването на Египетски или Казахтански... Кой ни спира да се свържем с Европейстите газопреносни мрежи... След газовата криза от 2006г. това е въпрос от жезненна важност за нацията ни!!!3. Кой пречи на правителствата ни да изискват, чрез закон, всички структуроопределящи предприятия да се самоосигурят поне с два основни источника на енергия и един авариен!!!ПРЕЧИ НИ БЕЗДАРНОСТТА И КОРУМПИРАНОСТТА на собствените ни правителства...!!!ДЪРЖАВИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТразчитат на 5 вида суровини за енергия - атом, въглища, нефт, газ(метан) и вода. Правят се такива разчети, че дори един от источниците да спре напълно(както днес газа), чрез другите държавите да не усещат кризата, НО ЗА ТОВА САМО ЛАПАНЕ НЕ СТИГА ТРЯБВА И...РЕШЕНИЕ ИМА!!!ВЪПРОСА ДНЕС Е, НЕ С КАКВО ЕВРОПА МАЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ..., в условията на ОБЩОЕВРОПЕЙСКА ЕНЕРГИЙНА КРИЗА..., а ние с какво можем ДА ПОМАГНЕМ НА ЕВРОПА...!!! Договора с Е.С. е ясен... В условията на днешната енергиина криза, ТРЯБВА незабавно да "пуснем", след завършване на ремонтите, малките четири реактора и ДА ДАРИМ ЕВРОПА И БАЛКАНИТЕ с 1600 мегавата качествен и ВИСОКО РЕНТАБИЛЕН за нас, електрически ток, с което значително ще подобрим външнотърговския си баланс, и значително ще се приближим, до пълно изпълнение на изискванията за влизане в Еврозоната!!!ВСЯКО ЗАБАВЯНЕ СЕГА, ЗНАЧИТЕЛНО ОЩЕТЯВА ОБЩОЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА И ЕВРОПЕЙСКАТА ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ!!!ВРЕМЕ Е ДА ПРОУМЕЕМ, а вие Гоподин президент и опозицията СТЕ ДЛЪЖНИ, ДО 14.ЯНУАРИ ДА ЗАЯВИ В МЕДИЙТЕ, че Премиера от правителството на Ахмед Доганов;- Лично е отговорен за спрените Евромилиарди!- Лично излъга Българската нация, че финансово-икономическата криза няма да ни засегне..., не предприе адекватни мерки, чрез създаване на Кризисен щаб, който да осигури финансово, ЕНЕРГИЙНО, суровинно и социално, Нацията и Държавата!!- Лично и УМИШЛЕНО, въпреки редупреждението от Газпром още от 18.дек.08г. за газовата криза..., СЪЗНАТЕЛНО НЕ ПРЕДПРИЕ ИЗПРЕВАРВАЩИ ДЕЙСТВИЯ !!!ПИТАМ, ВИ ЗАЩО НЕ ПРИЗОВЕТЕ НАШЕТО ПРАВОСЪДИЕ - КАКВИ ПО-СТРАШНИ, ЗА НАЦИЯТА НИ ПОВОДИ..., ЗА СЪДЕНЕ НА ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК... ПО -ТЕЖКО ОТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ Е САМО, АКО СЕ ДОПУСНЕ ДА НИ ОКУПИРА ЧУЖДА АРМИЯ......НО ЗАЩО ПЪК НЕ..., АКО СИ ПЛАТЯТ КОЛКОТО ТРЯБВА...Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,ОБЯВЕТЕ НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО НА 14.01, ЗА СПРАВЕДЛИВО... И ЩЕ ЗАБРАВИМ ЗА НЯКОЙ ВАШИ ГЛУПАВИ ПОСТЪПКИ!!!п.п. Не забравяйте паролата: - 14/01
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гошко,Гоше,Гошенце........забий си 1 фишек в и бежи в Сирищник!!!ама по-бързичко....
104
0
 
0
 
! Отговори
radi преди 15 години
... дето мъ фали умре, та сега сам требе да се фаля....
103
0
 
0
 
! Отговори
Йордан Шангов преди 15 години
Събуди се народе!!!!Да се вдигнем дружно и да ги смачкаме всички в МС и в Парламента.Не Ви ли омръзна да Ви лъжат, не Ви ли омръзна да Ви крадат?Не Ви ли омръзна НАРОДЕ!!!
102
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
но ние за него си милеем , защото си е наш , роден , продажен , пернишки *** . Гоце ,Гоцееее , зошто не си седе во Перник , или во Сирищник? Ами излезе на явина сите да те видат какво си продажно гюбре !
101
0
 
0
 
! Отговори
анти преди 15 години
Ех, младежи и девойки в България, хубав президент сме си спретнали! И такова хубаво правителство направи! Пък и партията реформира!Ех, за жалост не мога да запея онази песен...Комунизмът си отива... Спете спокойно деца!
100
0
 
0
 
! Отговори
Костовист преди 15 години
Кви компенсации, кви пет лева? Всички договорки по транзит и цена на газта бяха договорени от вълка в овча кожа Р.Овч.И докато народа стои на студено и тъмно, ще се появяват наконтени като естрадни певци от 80-те разни червени активистида ни обясняват и да ни лъжат колко са загрижени...Глупости ! Поредната инсинуация !
99
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 15 години
За да бъдем обективни при оценката на ситуацията трябва да сме наясно, какви договори подписа правителството на Станишев, не само с Газпром, но и тези свързани с изграждането на алтернативното трасе на Южен поток . За Южен поток се знае само, че по силата на този договор България се превръща в основен доставчик на газ за Югоизточна Европа. Ако това трасе беше изградено между Русия и България нямаше да има посреднически държави и фирми като тази на Сашо Дончев които освен, че калкулират за наша сметка огромни печалби, правят природната газ неатрактивен источник на енергия.Договора за изграждането на Южен поток се подписа шумно и тържествено , но в действителност той не бе приведен в изпълнение.И ако през цялото това време се коментираше дали договора с руснаците е изгоден или не, никоя от медиите не си направи труда да отбележи, че Булгаргаз тихо и без фанфари се включи в изграждането на алтернативния газопровод НАБУКО. Откритото в Девинци голямо газово находище на природен газ тихо и без много шум бе дадено на концесия на частната американска фирма с условието същото да бъде включено в газопровода НАБУКО. Гоце и неговите водачи, както и Царя с неговия ученик бяха на път да постигнат успех излизайки от орбитата на руската икономическа зависимост. Мисля, че подцениха много колегите си от КГБ. Те забавят но не забравят, идват бързо и си отиват тихо. Газта бе спряна толкова бързо, че нито България нито пък Европа бяха в състояние да осмислат и приемат онова което се случва в момента.За Германия няма да има проблем, защото вицето на Газпром Герхарт Шрьодер на достъпен за Мерхел език ще и обясни, че трябва да си ходи. Локомотивът на Европа ще тръгне по нов път без да е обременен с тежестта на разни продънени празни вагони като България. Акакво предстои да стане в България? Както каза Слави Трифонов: дошло е времето за голямото изхвърляне на ***.
98
0
 
0
 
! Отговори
14?! преди 15 години
Kуьовете не само бродят из нашата родина - те ни и управляват - и това е най-основния извод, който можем да направим...
97
0
 
0
 
! Отговори
14 преди 15 години
Гоце трябва да си иде, та да измием от лицето си срама! Него може да не го е срам, но нас не бива да не ни е срам. Той трябва да си иде, и то по-скоро. Ей заради такива сме в тази мръсотия до шия. Те като блатните животни се чувстват добре само като са в смрадта. А на нас, българите, ни е нужно друго в този момент: нужно ни е пречистване. Трябва да се спасим от гнилостта на отвратителното блато, в което съществуваме от десетилетия. Насладихме му се даже в излишък. На нас ни е нужна чистота. Нищо друго
96
0
 
0
 
! Отговори
АНДРЕЙ преди 15 години
Мафията прави опит да се легитимира като постоянно властваща и безалтернативна в България, като политически модел. Президент, премиер, братя Галеви и вътрешен министър намериха общия си противник в лицето на Европа и българската опозиция. Лъжливите опити за реформи доведоха до още по-дълбока обществена криза.
95
0
 
0
 
! Отговори
не е за този пост преди 15 години
То не беше Гоце съм, не съм Гоце, ходил съм за лов, не съм ходил, пертол от Садам, писма до Милошевич, Р. Петков незаменим, незабавно го сменете, за НАТО, против НАТО, осведомен съм, не съм осведомен и т.н. и т.н.
94
0
 
0
 
! Отговори
историк-демократ преди 15 години
Ловната случка из горите край Симитли е самородна метафора на Първановото падение. Представете си как в мъгливото утро на първи март цяла дузина местни ловци и обикновени хора са спешени да кръстосват и викат из горите, за да "осигурят" дивеч на Първанов. Представете си и суетното перчене на държавния глава в ловен костюм, който чака народът да му поднесе заслуженото. За "социалния президент" никоя саможертва не е достатъчна! Картината е покрусяваща със своя цинизъм, арогантност, суета. Връх на лицемерната президентска чувствителност е галерията от ловни снимки в служебния му сайт, които идват да разкрият необикновените умения на Първанов в това най-хуманно и общественополезно дело - ловът. Алюзията с аристократичните гонки в необятни семейни имения сама се натрапва. Защото нито горите на Симитли са фамилна собственост на гражданина със скромно потекло от с. Сирищник, нито аристократизмът е негова родова черта.В аналогична ситуация всяко парвеню търси да се престори на благородник чрез подбора на своите хобита. И ето, че замята на рамо ловната пушка и тръгва да отстреля ако не глиган, то поне вълк в компанията на добре протежирани олигарси и новобогаташи, все представители на новопръкналата се каста на парвенютата.
93
0
 
0
 
! Отговори
mun4o преди 15 години
Не му обръщайте внимание, това му е от трипера.
92
0
 
0
 
! Отговори
Мераклия преди 15 години
Като оператор в предприятие с т.н." непрекъсваем процес ,без алтернативно гориво" спирането на газта означава замръзване на съоръженията и невъзтановими щети.Ето затова искам да ти емелна етемката ,а на агент Гоце всички наши работници да му наПърванкат Зорката.
91
0
 
0
 
! Отговори
биограф преди 15 години
Представяте ли си момчурляка Гошко Седефчев, неумит ,рошав,с черно под ноктите,сополив даже,с какво се занимава по чукарите и деретата на родното село Сирищник 60-те години на миналия век!?!А сега си представете, какъв е чипа на човек,който става сътрудник на ДС април 89-а, в навечерието на т.нар. демокрация,когато Перестройката е в стихията си и е повече от ясно,че и в България става нещо, предстои промяна!?!?!! Значи ,или си много ***(все едно да си купиш фабрика на 8-и септември 44-а ) или си влязъл в змиярника с ясното съзнание, че ще те подготвят да се излюпиш в подходящия момент,за да съскаш и тровиш когото ти посочат,в случая собствения си народ.Президент?!?!? Гошко от Сирищник и президент-това са две несъвместими неща!!! Гошко от Сирищник генетично е програмиран да изпълнява нечии инструкции.Президента е лидер.Той дава инструкции....Затова Гошко не може да е президент,камо ли на демократична държава.Той може и Е просто добър функционер.
90
0
 
0
 
! Отговори
14 преди 15 години
14 Януари в 11 часа на БУНТ!
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Леко, де... Кризата още не е свършила... Или като кагебейски агент имаш по-пресна информация?