Бяло ли е, саламурено ли е... А дали е сирене?

Технолози млекари проверяват автентичността на предлаганите родни млечни продукти
9 фев 2009 10:47,
40
Бяло ли е, саламурено ли е... А дали е сирене?
Снимка: БГНЕС

Специалисти технолози да се включат в проверките, за да разгадаят какво точно има в произвежданото като бяло саламурено сирене.

За това призова проф. Желязко Симов, декан на факултета "Мляко и млечни продукти" в Университета по хранителни технологии, пред БНР.

Симов заяви, че изпълнението на европейските изисквания за качеството е безопасността на млякото ще гарантира автентичността на българските млечни продукти.

Според него за сегашния безпорядък са виновни ветеринарните служби.

„Всеки млекопроизводител може да си разработи съответна технологична документация за асортимент – млечен продукт, който обаче да носи друго име. Да бъде тип "саламурено сирене", тип "кашкавал", но не и "българско бяло саламурено сирене".

В противен случай се получава един безпорядък. Трябва да ви кажа, че този безпорядък се създава в момента от Националната ветеринарномедицинска служба и ветеринарните лекари, които са по места“, каза проф. Желязко Симов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
ягодка преди 15 години
защо няма истински проверки и контрол,ако виновен е контрола то производители колко са виновни,нали злото идва от тях най вече.а защото едни от другите са намазани и подкупени.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Докато няма виновни и продължава "държавата" да е виновна така ще е !Що в частните фирми работите вървят,а в държавните-нищо не е както трябва да е ?-ми щото си има ПЕРСОНАЛНИ виновни-един човек трябва да понесе отговорността,а не няколко!
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
интересни коментари , доста вярни неща има и доста смешки разбира се ,понеже съм един от малкото *** дето все още отгглеежда крави , да оточня,че от вимето си тече мляко, а не палмово малсо или други сурогати,различна е маслеността ,но на изкупвачите им е през оноя работа ,, нали трябваа да си сменят джиповеге. В мандра също ралотил иизвестно време и имам дори и бегли наблюдения.По него време на 10 тона свежо мляко ,се слагаше около 200 кг. сухо такова ,калции ,закваска а при прокисващо мляко и процент кисилина ,но вече нямам спомен каква. рандемана бе в рамките на 5,7 -до 6,2 лт .за кг- сирене и катосе надминеше им се одърпжаха пари,ясно е че колкото е по вечесухотго мляко ще е по висока маслреността и по вече сирене , ще излезе ,явно на тия шашкании са се научили по сетне ,макар ,че ми е чудно как , ще се охоорми като маса , ако не е от мляко. Най тревожното за мен е че не се оставят продуктите да зреят и серенето и кашкавала си имаг срок в който това тряябва да стане ,тук идва и ролята на калция и солта , но явно и тях пестят напоследък, че освен дет е меко като на дърт дядо ами и се разпада ,при опит да се среже. а най лошого е че скоро ,ще трябва и крави да си внасяме ,щот и не съм от мисълта, да се отказам,доста време храних моцуни и гражданя с евтина продукция,но пэне месце ще си имам
36
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 15 години
МЛЬОКОТООООО!
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако спрете да купувате българското,то кризата ще се задълбочи.Инвестирате в чуждите производства.Идеята е да купувате само качественото производство,а *** да залежава.Те сами ще се сетят да коригират грешките.В Германия преди 25 години беше същото положение.Обаче затегнаха мерките.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
" Ще копуваме"..... ти по-добре си "копи" един правописен речник и тогава раздавай съвети на другите...
33
0
 
0
 
! Отговори
vesi преди 15 години
kam 32 i dr. da napravim kato tsivilizovani hora /primerat na italiantsite za pasta/: 5 dni, nikoy v stranata da ne kopuva sirene i kashkaval /nishto nyama da ni se sluchi/ , dokato ne se poyavyat etiketi za sadarjanieto! dokoga shte ni budalkat?
32
0
 
0
 
! Отговори
Aman преди 15 години
БОЙКОТ НА БЪЛГАРСКИЯ МЛЕКО И МЕСО ПРЕРАБОТВАТЕЛ! БОЙКОТ НА БЪЛГАРСКАТА ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВА ПРОМИШЛЕНОСТ! БОЙКОТ НА БЪЛГАРСКАТА ТАРИКАТЩИНА! ПЪЛЕН БОЙКОТ!
31
0
 
0
 
! Отговори
сиса преди 15 години
И аз ви призовавам никакво сирене,никакви салами от перушина,свинаска кожа на брашно,кости,рога,копита,телешко шкембе на брашно,палмово канцерогенно масло.Всички сме чували,че в Испания,Словения месото струва колкото нашето,а заплатите са много по високи.
30
0
 
0
 
! Отговори
ангелов преди 15 години
КОПУВАИТЕ ПО СКЪПИ ПРОДУКТИ,А КАКВА ЩЕ Е ГАРАНЦИЯТА ,ЧЕ НАИСТИНА ИМА МАЛКО МЛЯКО В СИРЕНАТА И КАШКАВАЛА ИЛИ МЕСО В КОЛБАСИТЕ. ТОВА ПАК Е ОПИТ ДА СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ, А КАЧЕСТВОТО ЩЕ СИ ОСТАНЕ ВСЕ СЪЩОТО. СПОРЕД МЕН ЩОМ ИМА ЗАТВОР ЗА ТОЗИ КОИТО КРАДЕ ТАКА ТРЯБВА ДА ИМА ЗАТВОР И ЗА ТЕЗИ МОШЕННИЦИ - МЛЕКО ПРОИЗВОДИТЕЛИ И КОЛБАСАРИ
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
само за сведение: 1 литър прясно мляко в Германия струва 80 цента, а повечето масла също толкова.
28
0
 
0
 
! Отговори
баща ти преди 15 години
както ядем *** в такива сме се превърнали, здраве да е... ама и това вече е дефицит
27
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 15 години
пържих яйца с българско масло - замириса на топен найлон! Немското няма грешка! И постоянно му пада цената за разлика от българското. Повече няма да пипна родното! За саламите и другите месни изделия просто ме е страх да мисля! Ама нали РИОКОЗ /бившето ХЕИ/ и ДВСК са по-продажни от магистралните ***!
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бяло саламурено, Био или не...кой ви дава гаранция...никой.. много знаем какво ядем...вече нямаме вяра на никой и нищо
25
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
ei pi4ove ima i hubavo sirene v bg. stiga da imate pari...........hubavo sirene pod 7lv nqma. kopuvaite ot nego be ....kvo laite kato kutuvate bokluci ot 2.3 lv. pazara v bg nalaga da se pravqt bokluci nqma kak........
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
После ни призовават да купуваме българското....то не, че другото е кой знае колко по-добро, но това вече надмина всякакви граници...и най-плашещото е, след като прочетох някой и друг коментар, че производителите се мислят а и може би са недосегаеми... от нищо не се плашат..., че имат и наглостта да се явяват на малкия екран и да ги предъвкват едни..............
23
0
 
0
 
! Отговори
Юлия преди 15 години
Много правилно! Въобще не се занимавайте с глупости, бе хора! Проучете, например, в кои транжорни в града ви продават добро месо и зарежете тия гадости като кренвирши и кайми от магазините. Сирене и кашкавал - внос.
22
0
 
0
 
! Отговори
бояна преди 15 години
Към 20-ти . От повече от година купувам само БИО сирене и никога не съм виждала такова за 9.00 лева/кг. Винаги е било над 16, а в Елемаг и 18 лв/кг. Колкото до останалото- не разбирам изненаданите физиономии на повечето хора, защото е логично кремвирши за 6 лв/кг да не са от месо, а сирене за 5 лв/кг да не е от мляко. Всички се засилиха да купуват Бр Чвор и други маргинални марки, защото им се струват по- български от Данон, например, но явно логиката им не струва. както и логиката със зеленчуците от село- все едно това село е на Марс и съседите не слагат нитрати и нямат животни, и тези животни не произвеждат тор, и в този тор няма нитрати. Ха- ха.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Справка за цена - Била
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Коректността на фирмите производители на био продукти е вече под въпрос. Преди 10 дни килограм сирене БИО беше 9.00 лева/кг. В събота същото е вече с цена 16,50 лева /кг. Пита се от колко литра мляко се произвежда 1 кг. истинско сирене. Кои са по за бой. Тези, които ни хранят с *** или тези които използват ситуациата за нечовешки цени и печалби.