Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
6
 
6
 
! Отговори
A преди 13 години
същите и в България... или мислите, че голям процент от хората, знаят годината на Френската революция? А ти дето ме плюеш сега знаеш ли я? Не ги оневинявам за глупости като тази за това къде се е появила кирилицата напр, но има споменати данни, които ще покажат същите измерения и в България. Или тука всички са цъфнали и вързали от интелигенция... Стига с това плюене. А не разбрах - сърбите и те трябва да се европеизират, демек да станат покорен слуга на ЕС? Едва ли...
195
9
 
3
 
! Отговори
A преди 13 години
Хохо вече и националистически насочени статии ли ще пишем... Нивото толкова е паднало на цялата журналистика, че нямам думи... Освен поредното доза негативни и в същото време напълно ненужни факти било то като тези или като поредното шоу на управляващите вече нищо друго не се предлага в медиите. Кажете ми как решихте, че е нужно да ни предоставите тази информация? Сърбите винаги са ни били братски народ и който го отрича е просто сляп. Повечето от резултатите, които са показани тук, ще бъдат
194
2
 
30
 
! Отговори
Кочо преди 13 години
Сърбите са най-ретрогадния елемент на Балканите след античикте кратуни - фиромите. Все пак рано или късно, щат-не щат щетрябва да се осъзнаят и да пречупят негативния си стереотип. В Европа и на Балканите не трябва да има никога повече войни, бъдещето на региона е в ЕС.
193
9
 
8
 
! Отговори
ааа ! преди 13 години
И сърбите значи са големи българи щом така мислят за себе си!Самозабравили се ,овце мислещи се за вълци ,типично по български !
192
11
 
6
 
! Отговори
gord sam преди 13 години
4e sam balgarin,ako ne beh balgarin shtqh da iskam da bada sarbin,edinstvenite dva naroda koito naistina zaslujavat poklon,samo za razlika ot tqh nie sme ubiti ...
191
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
закво да завиждаме на Сърбите че са *** ли?
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от кога минахме на ние и вие?
189
3
 
11
 
! Отговори
халил преди 13 години
А ти ако си българин "са" научи да пишеш на български.
188
7
 
6
 
! Отговори
халил преди 13 години
По-скоро вие ще се самозаличите от земята.От злоба и завист.
187
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Халиле ти какъв си бе за какъв са имаш не живейш ли тука та да приказваш така за Турчин ли са имаш ти ако беше Турчин щеше да си в Турция ама то от там не ва щат ся той щял да ми приказва за статистика ай бегай а до колкото до Сърбите тва Дебилско Племе трябва да се заличи от Земята веднъж завинаги!!
186
10
 
5
 
! Отговори
халил преди 13 години
Ей ще се задавите от злоба.Не виждате на какъв хал сте вие.Според статистиката ви след 30 години ще сте 800 000 българи.
185
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХАХА МИ ТЕ СИ ВЯРВАХА И ЗА ВЕЛИКА СЪРБИЯ АМА КВО СТАНА ХАХАХАХ ПРЕЧУКАХА ГИ ОТСЯКЪДЕ И СЕГА И САНДЖАК И ВОЙВОДИНА КАТО СЕ ОТДЕЛЯТ ЩЕ СЪРБАТ ПОПАРАТА ТЕЗ ГНУСНИ СЕЛЯЦИ АМА НЕКА ИМ С ТЪПАТА ПОЛИТИКА ДЕТО ВОДЯТ ДО ТАМ SRBE NA VRBE!! ХАХАХА
184
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Мда,именно тази сръбска дебилност ще затрие и остатъците от тях!
183
1
 
2
 
! Отговори
до ариец преди 13 години
По логиката на мутафчиев ... славянин произлиза от слав"slav" ако не знаея какво е използвай google translate
182
7
 
1
 
! Отговори
Brat Srbin преди 13 години
!?!?!?!?!? I bugari imaju pravo na glas?!?!? Svashta!
181
1
 
21
 
! Отговори
Марк преди 13 години
След разпада на Югославия, Сърбия е заобиколена от народи, които ги мразят/ с изключение на сърбоманите в Македония/!В самата Сърбия продължават процесите на разпад - след Косово идва ред на Войводина, Метохия и т.н.Когато са ни погодили поредния мръсен номар през Междусъюзническата война са били прокълнати от пострадала българска майка - От Сърбия да остане само Белградския санджак, сърбите да се събират под сянката на едно дърво!Е проклятието май ги застига!Но те не го разбират - парадокс
180
1
 
21
 
! Отговори
ариец преди 13 години
Според историкът Петър Мутафчиев името сърби произлиза от "серви"- слуги , тъй като още докато са били в пределите на динарските планини винаги са служили на Византия срещу България. Преселението на народите е било от изток на запад , само сърбите обратно от запад на изток към и за сметка на България , винаги в гръб и точно когато водим решаващи битки с други . Злостни шовинисти без покритие и вече са шепа народ и земя . Като махнем българите и унгарците там остават един файтон сърби !!!
179
0
 
33
 
! Отговори
Крали Марков преди 13 години
Не е точно така.По време на Второто българско царство има няколко династични брака между нашите и техните владетели. Чак 400 години не сме владели онези земи,пък и те са владели наши територии. Големият позор и за тях и за нас е ,че не сме се обединили срещу *** в края на 14 век,а всеки поотделно си е хитреел на дребно.
178
1
 
25
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
Не се празнува обесването на Левски, отбелязва се та да се помни. Свири траурна музика и т. н. А тъпите сърби си празнуват с плескавици и сливовица. Това е все едно ние да си празнуваме падането на Търново с кюфтета и кебапи и с винце. Има голяма разлика. А сърбите ги е яд на нас, че са ни били роби повече от 400 г. и винаги са искали те да са от горе ама все не е ставало на тяхното. И сега ще го ядът курав и сурав.
177
0
 
9
 
! Отговори
Джуди преди 13 години
Те са измислили кирилицата, а пишат на латиница!"На врх брда врба мрда"..."Грличица грче - Петр с коня трче"!