Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
12
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
До европееца,Приятелю, Не се прибирай моля ти се. Едни такива като се прибраха с царя и като решиха да ни оправят и от воле ни свиха един милиард. Та сега ще ги плащат и децата ни. Стой си там, че вече няма кинти тука. Тези преди теб ги опоскаха ...
175
8
 
8
 
! Отговори
Бенковский преди 13 години
По-добре да не се изсилваме. И ние празнуваме като национален празник не рождението ,а обесването на Левски. Предаден от българин и осъден от съд в който има българин.
174
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
сърбите "НЕБЕСКИ НАРОД"хихихих те затова сигурно псуват Божията майка с "йе...ем ли ти божиу матер да ти йе...ем"а Господ ги слушА,чакА,търпЕ пък накрая почна да раздава правосъдие,но сърбите още не са осъзнали,че тоя път не са с победителите или поне не бяха допреди 10 години.Ние пък българите другата крайност още не можем да преживем на психологически план неосъщественото национално обединение и загуба на територии и си посипваме главите с пепел за щяло и нещяло!
173
0
 
22
 
! Отговори
Maлko история преди 13 години
Cърбите - народът koйтo прaзнувa pазгрoмa си при Kocoвo Пoлe kaтo националeн прaзниk!!!
172
0
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
"... и да се биете по голите гърди колко сте велики, а в същия момент да сте задния двор на Eвропа. Те хората хубаво ви го казват, ама във вашите дебели кратуни какво ли може да набие човек." 161, a ти koй cи, kakъв cи, c тази "супериорност"? Make или чaлмa ? A може би "aмepиkaнeц", а?
171
0
 
5
 
! Отговори
!! преди 13 години
който е имал пари той е писал историята...сега който има пари става политик. всеки да си гледа работата
170
0
 
6
 
! Отговори
SUPERIOR преди 13 години
"историческа супериорност" - Mдa, стaва cтpaшнo. Hеграмотността издигнaтa в cтaндaрт... Cтаpa Плaнинa, мoжe би?
169
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сръбският шовинизъм е вреден и за тях самите. Както и българският антибългаризъм, за нас.
168
1
 
6
 
! Отговори
?? преди 13 години
За да обединиш група хора използваш (национализъм) , масовият национализъм предимно се наблюдава в бедните държави... , а пропаганда с измислена история подтиква към национализма. ако има 9 държави на балканите и деветте са с различна история ...истината е някъде по средата и то може би...
167
1
 
12
 
! Отговори
Т.Александров преди 13 години
България над всичко !
166
7
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
imashe edin vic za balgarite i sarbite-che balgarite shte rabotiat a sarbite shte iadat i piat-nova federacia.no v deistvitelnost tazi malka darjava sarbia ne svali li varhat na tehnologiata na amerika i nato-nevidimia f-117 stelt sas prashka i toia gord narod igra horo varhu stelta a posle gonatovari na selska karuca i go transportira za rusia i kitai.edna shepa sarbi se biha v imeto na rodinata si i decata si sas celiat sviat i go pobediha.dokazatelstvoto e svaleniat stelt na livadata fakt,fak
165
2
 
4
 
! Отговори
до 167 преди 13 години
УбрЪщъме внимание, че имаш пропуски в обучението по български език. Твоите братя макИдонците, също ще ти се смеят, нищо че ги изписваш с главни букви.
164
0
 
2
 
! Отговори
do prav e choveka преди 13 години
Ти в кой двор си, извинявай?
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тия колко войни сме ги тепали.питали сърбите какво не харесват на българския войник.отговарят,че добре е---т ама са им студени мъдете.нашия само го изкарва и действа а манерката я бие по дупето и й става студено.та да не им припомним за тази случка
162
14
 
9
 
! Отговори
ВАЖНО преди 13 години
Обърнете на това как Сърбите се упределят като ПО-ВИСШЕ И ЧЕ СА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ.Ето това е най-важното на един народ и всички народи са така ,само Българите не си обичат родината и за национализма да не говарим. Всички говорят против България,никой не я обича,ето съседите също,нашите братя Макидонци също.Какво сме сбъркали толкова,че всички на мразят,дори ние се мразим помеждуси.
161
3
 
19
 
! Отговори
Мистър X преди 13 години
Една стара поговорка: Сите Сърбе на върбе
160
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Унгарците във Войводина трябва да се отделят.
159
1
 
4
 
! Отговори
До 161 преди 13 години
Ми що се опитваш ? Такива като вас, дето тревата в чуждия двор е винаги по-зелена освен да плюят по всичко българско друго не могат.
158
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Така за 200 години етническо почистване в България .......... ОСТАНАХА САМО *** !!!!!!-------------------------- Накрая най-големите *** си доведоха по една рускиня, та им се родиха още по-големи боклучета.
157
1
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
Европеец, не се занимавай да хвърляш бисери на свиньете.Не можеш да изправиш крив ген. Те никога няма да си видят гредата в собственото око. Просто им е съдено да отмрат като неандерталците, въпрос на време.