Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
13
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Аз не плюя по своето. За мен злобата и завситта не е мое. Аз не плюя по българите като нация, аз плюя по българската злоба и отрицание. Знам че в БГ има страшно много кадърни хора. Знам че има и страшно много хора борещи се всеки ден, хора които са светсни. Но жалкото е че точно тези хора са на изчезване и биват заменени от един друг тип хора които не гледат те да са добре а се надяват вуте да е зле. Там е жалкото. Към нормалния успял стремащ се към развитие българин и лоша дума не съм казал!
135
3
 
4
 
! Отговори
до Evropeec преди 13 години
Приятелю не е така. Ето и ти имаш типично българските черти - нихилизъм и плюене по своето. Искам да ти кажа, че има адски много стойностни и интелигентни хора тук. Просто както знаеш простащината винаги излиза на показ.
134
0
 
7
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Да пич "СТЕ СЕ превърнали..." Защото аз не деля хората на етноси. Злобара си е злобар независиомо дали е сърбин, българин или турчин. А какво ме интересува как е в България - казах ти че аз имам чуство за дълг към родината си. Така както тя ми е давала, така и аз трябва да и връщам. И смятам да си го изпълня. Но какво съм седнал да обяснявам такива неща на човек за който по голям кеф е да напсува съседа си че е успял вместо сам да се помъчи да постигне нещо в този живот.
133
1
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Evropeec, успех ти желая приятелю, дано повече умни и успели българи да се върнат от чужбина и да вземат нещата в свои ръце та да тръгне страната напред.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сърбите винаги са ми напомняли американците - и едните и другите са доста надути, с доста ниска обща култура и в повечето случай изобщо не знаят за какво става дума.Едни мили наивници. :))))))
131
1
 
2
 
! Отговори
До 133 преди 13 години
"СТЕ се превърнали".... Е ти щом си от друго племе какво те интересува какво става тук ? Твоето племе нали взема по 50 000 евро на година и живее добре.
130
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
после се чудим от кой макетата са се научили да се мислят за най великими от сърбите за 40-50 години съвместен живот :)
129
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ме интересува войната в сърбия. България не желае да окупира или да задържи Косово, при все че тази територия е била българска МНОГО ПО - ДЪЛГО отколкото сръбска. Не ме интересува, че сърби и косовари са воювали; не е интересува, че били изпращали етнически албанци и сърби да се бият. ИНТЕРЕСУВА МЕ ОБАЧЕ ДА НЕ УМИРАТ ТАМ БЪЛГАРИ, които заради калпавите ни политици, са родени извън пределите на България! Колкото и лоща да беше войната в Косово, поне спря, спряха да умират и невинните българи!
128
1
 
8
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
И да ти го напиша ще пропусна някоя запетайка и ще съм повод за критика. Така че по добре да си замълча... Като ви чета злобата и мизерните дребнави коментари, да отдавна съм напуснал България и наистина ви съжалявам в какво злобно и мизерно племе сте се превърнали. Дано един ден се промените, наистина ви го желая от сърце. Защото иначе ще се затриете сами в собствената си комплексарщина. България е прекрасно място за живот, само ако не беше българската завист и злобарство!
127
2
 
4
 
! Отговори
до 131 преди 13 години
Изглежда отдавна си напуснал България. Все още държим на запетайките, пишем честно, използвайки буквата "т". Интересно е какво си учил, защото сам се хвалиш, че нищо не знаеш. Иначе самочувствието ти си го бива. Би ли написал какво точно работиш?
126
1
 
14
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Не за мен е е нормално моите баби и дядовци да тънат в мизерия с пенсии по 100 лева. За мен е е нормално средната работна заплата в родината ми да е 450-500 лева. За мен не е нормално да имаш най ниския стандарт на живот в Европа (5% карат лъскавите коли, 95% тънат в мизерия). За мен е е нормално да висиш по кафета и молове и да се оплакваш че нямаш. Ей това не е нормално за мен. Иначе приятелю чесно да ти кажа хич не ме грee кога се водила тая или оная война. Който го интересува - сяда и чете.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Или за теб е нормално 2/3 да не знаят кога са се водили балканските войни или втората световна ? --------------------- Не знам колко е нормално, но навсякъде е така. Масата хора си имат ежедневни грижи и изобщо не ги интересуват глупостите от миналото.
124
0
 
3
 
! Отговори
До 126 преди 13 години
Май бъркаш стандарта на живот с образованието. Не е необходимо да имаш нова кола, за да знаеш кога се е водила война , в която собствената ти страна е била участник. Или за теб е нормално 2/3 да не знаят кога са се водили балканските войни или втората световна ?
123
0
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 13 години
Браво!
122
2
 
18
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
И се радвайте че има такива "***" като мен. Щото докато вие пиехте по купоните в Студентски град аз съм работил за да си издържам обучението в чужбина. И когато сега вие плюете по "свинете в чужбина" точно тия *** работят за по над 50.000 евро годишно и отделят всеки един лев само и само да се върнат един ден в страната си и да променят нещо. Да създадат работа на такива задръстени комплексарчета като тебе. Не защото им пука за окаляния ти *** ами защото чустват че имат дълг към родината
121
0
 
12
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Колко процента от българите карат коли по нови от 5 годишни? Колко процента от българите ходят годишно по почивки? Колко процента от българите водят един нормален живот? Колко процента от българите са средна класа? Колко процента от българите имат нормално здравеопазване? Колко процента от българите имат нормало пенсионно осигуряване? Колко процента от българите се радват на нормални доходи? Да продължавам ли с въпросите патриотино???? И да за вас злобарчета всеки успял в чужбина е комплексар!
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и в края на краищата ИМАШ ИЗБОР,КЕФ ТИ ЗАПАД,КЕФ ТИ ИЗТОК,БЛИЗЪК И ДАЛЕЧЕН,КЕФ ТИ СЪРБИЯ,КЕФ ТИ РУСИЯ,КЕФ ТИ МАКЕДОНИЯ,КЕФ ТИ АЛБАНИЯ,КЕФ ТИ ЦЕЛИЯ СВЯТ,не се измъчвай и не страдай за България,не измъчвайте и нас с постоянното си МАНИПУЛАТИВНО МРЪНКАНЕ.Аман!!!!
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не "европеецо"ти не си обичаш родината,защото само комплексар може да твърди,че България е с най-нисък стандарт в Европа,че българите работят за 200лв.и кой знае как успяват да карат коли,да ходят на почивка,десетки хиляди да издържат студенти в чужбина и т.н. и т.н..Такива като тебе съжалявам за това,което ще кажа,но имате манталитет на ***,която поне веднъж ДНЕВНО,ако не бъде оваляна в кал се чувствува непоълноценна,но подобните *** забравят,че има такива,които не желаят да бъдат каляни.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добри са само сърбе на върбе.
117
0
 
2
 
! Отговори
analizator преди 13 години
priatel...goliam si *** da znae6.....parvo namesva6 himna na bulgaria posle i diado vazov......ako mi be6e pod raka bih ti navrial prostata tikva v mirizlivia *** da si iziade6 hemoroidite edin po edin