Срби смо наj – ама май не

Винаги сме победители, вярват си съседите
Обновена: 7 фев 2011 14:23 | 7 фев 2011 10:55, Елка Василева
228
Срби смо наj – ама май не
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината сърби – 58%, отговарят положително на въпроса дали кирилицата се е появила сред сърбите.

Други 5% казват, че не знаят и едва 37% дават верният отговор – не.

Това става ясно от изследване на Белградския център за човешките права, за което пише сръбският вестник “Блиц”.

Цели 68% от сърбите вярват в историческа супериорност на сръбския народ по отношение на останалите балкански народи, тоест, че сърбите са нещо повече и по-висше от другите. 39% от гражданите на Сърбия смятат, че сърбите винаги са живеели на Балканите.

За най-значимата личност в историята на света сърбите посочват Никола Тесла (изобретател, сръбски или хърватски – спорят двата народа) - 21%, и Йосип Броз Тито – 10%.

Една трета от сърбите – 32%, заявяват, че първият сръбски университет е създаден преди университетите на Запад. Верния отговор – 800 г. след западните университети, дават 23%.

84% от сърбите не знаят и кога са се водили Балканската и Междусъюзническата война. 71% не знаят кога се е появил ислямът.

63% не знаят кога е станала Френската революция и кога е била Втората световна война.

44% не знаят кога е открита Америка.

Още по темата

42% не знаят кога е избухнала Октомврийската революция и какво се чества на 9 май.

Сърбите винаги са били добрите момчета и те са вечните победители – според 70% от сърбите Сърбия винаги е водила само освободителни войни, а според 51% през всичките войни, които Сърбия е водила през последните 200 години, тя винаги е била на страната на победителите.

Като че не ни е достатъчно, че бъдещето ни е неизвестно, но е парадоксално, че за нас и миналото е неизвестно, пише вестникът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
6
 
9
 
! Отговори
PRAV E CHOVEKA! преди 13 години
Да да продължавайте да си живeeте с измислените робски произведения и поговорки от рода на "Пази боже сляпо да прогледа", "Да би мирно стояло, не би чудо видяло", "Смирена главица сабя не я сече" и още и още и още. И продължавайте да си четете прашасалата история и да се биете по голите гърди колко сте велики, а в същия момент да сте задния двор на Eвропа. Те хората хубаво ви го казват, ама във вашите дебели кратуни какво ли може да набие човек.
155
2
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 13 години
Въпросът "какво е това "турки"" е напълно уместен!Руснакът, и добре да научи български, прави по някоя грешка, която го издава. Не познавам руснак, който да е успял да научи абсолютно добре български език!Остава въпросът защо руснак се произнася толкова компетентно по въпроса за българския етнос и защо изобщо се произнася ТУК?
154
0
 
1
 
! Отговори
nikonik преди 13 години
Ne Bush ,a Clinton batence , barka6 gi :)
153
3
 
7
 
! Отговори
До Европейчето преди 13 години
За теб алеко написа "Пази боже сляпо да прогледа".....
152
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
А ти към коя група принадлежиш, и какво е това "турки"???
151
4
 
2
 
! Отговори
до Evropeec преди 13 години
Неграмотен си, не пропускаш букви и запетаи случайно. Наистина си неграмотен. Защо слагаш ""Във" преди Египет?
150
5
 
6
 
! Отговори
дървар преди 13 години
Evropeec ти май миеш *** в южна Индия, ако се не лъжа. Я ела да измиеш некой и друг градски *** в Софето бре. Ще вземеш повече кинти и ще заработваш по 100 000 евро на година.
149
24
 
7
 
! Отговори
7 преди 13 години
Българската нация е продукт на нискокачествения остатак на всички етноси и народности на Балканския полуостров. Всеки етност и народност възпроизвежда определен процент *** който граветирал и създал българския (днешния български) Разбира се да е нация на Готи,Траки,Прабългари,Кумани, Славяни, Македонци, Гърци и що ли не ...но само *** от тези етноси.За време на 18 и 19 век около 2 000 000 християни преки наследници на ромейската и византийска култура имигрират във Влашко, 300 000 славянофили имигрират в Сърбия,500 000 в Русия. Гагаузите напускат България . 500 000 Гърци по един или друг начин са прокудени от България.Над 2 000 000турки са пренудени да търсят Турция за своя родина. В последните 20 години над 1 000 000 български граждани напускат завинаги България..... Така за 200 години етническо почистване в България .......... ОСТАНАХА САМО *** !!!!!!
148
1
 
8
 
! Отговори
уе преди 13 години
Тук се говори за сърбите, обаче някакъв с болна фантазия плюе българите.
147
0
 
1
 
! Отговори
омръзна ми преди 13 години
И все пак?
146
2
 
3
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Във Египет пич... И точно сега измих колата на Мубарак... Хахаххааа... Верно Господ като е правил някой, ги е правил през почивните си дни и не си е давал много зор. Интересен диалог се заформи тук, време беше някой *** да влезе и да се изс..ре едно хубаво, та всички да видят колко му мирише лайн..то
145
4
 
5
 
! Отговори
омръзна ми преди 13 години
Стига писа бе, EVROPEEC. Ставаш смешен, стига с тези лозунги. Уж си EVROPEEC, а се изразяваш като партиен секретар на профсъюзно събрание! Егати хваленето, егати капацитета, егати патриотизма. 50 000 евро годишен доход, на кой? На този, дето му миеш колата ли? В коя държава работиш?
144
0
 
2
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Супер радвам се за теб! Пожелавам ти успех значи си оставил нещо след себе си. Жалкото е че много хора нямат твоя късмет или са нямали твоята упоритост и висят по цял месец пред агенциите на труда или се трепят за 200 лева от тъмно до тъмно.
143
1
 
4
 
! Отговори
до Evropeec преди 13 години
... да създам хляб за такива като теб дето ни плюят .. Аз имам собствен бизнес и си вада хляба сам
142
0
 
1
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
До 143влез на 2cyrБЪРЗО ЛЕСНО И ЕФИКАСНО! Други въпросчета?
141
0
 
2
 
! Отговори
До 142 преди 13 години
"Кирилизирана клавиатура" ???????????? Е те такова животно нема. :)))))))))
140
0
 
2
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
До 143 2cyr/БЪРЗО ЛЕСНО И ЕФИКАСНО! Други въпросчета?
139
0
 
6
 
! Отговори
Evropeec преди 13 години
Просто оставам безмълвен колко е ограничен мирогледа на някой от пишещите тук. Ако наистина виждате и мислите толкова надалеч колкото го показвате жал ми е за вас. Дълга ми какъв е питаш - дълга ми е да се върна но не като пенсионер, а на 30-35 и да създам хляб за такива като теб дето ни плюят нас "отреклите се от България живeeщи и работещи в чужбина". И да "продъл сам си ***" за да спечеля пари. Но за да постигнеш нещо трябва и да дадеш от себе си. А твоят към родината ти какъв е?
138
1
 
2
 
! Отговори
до 142 преди 13 години
Той живее и работи в България, учил е в България, само се прави на интересен. Или си е занесъл кирилизирана клавиатура, там където твърди, че се намира.
137
5
 
7
 
! Отговори
до Evropeec преди 13 години
Както казваш ,че България е прекрасно място за живот а във същото време не живееш във родината си а си се продал за добър и охолен живот и си станал хх гражданин . Това ако са го правили твоите предци през турско за пари да си сменят вярата и да гъзолизничат нямаше да ни има като народ . А дълга какъв ти е ? Като се пенсионираш да се върнеш във България и да се правиш на чужденец такива ги знаеме много.