С 20% режат чиновническите заплати в Гърция

Предвижда се и нова такса "пушачи" за заведенията
Обновена: 27 сеп 2011 21:51 | 27 сеп 2011 21:47, Елка Василева
23
С 20%  режат чиновническите заплати в Гърция
Снимка: Reuters

Заплатите на държавните служители в Гърция ще бъдат орязани с 20 на сто от 1 октомври, а съкращенията ще бъдат включени в единната таблица за заплатите, подготвяна от финансовото министерство, съобщават гръцките вестници.

Очаква се рестриктивната мярка да донесе на хазната около 3 млрд. евро. Загубите обаче за държавните служители с по-високи доходи могат да достигнат 50 на сто, тъй като съгласно новата единна таблица за заплатите в държавната администрация драстично ще бъдат намалени и даваните им надбавки.

Още по темата

Синдикатите смятат, че ножицата за надбавките в определени случаи може да достигне и до 1300 евро на месец.

От правителството уверяват, че въпреки трудностите, пред които са изправени осигурителните фондове, няма да има проблем с изплащането на пенсиите и че само с 15 на сто ще бъдат намалени допълнителните пенсии.

Вестниците коментират, че финансовият министър е донесъл новите мерки за икономии от Вашингтон, където през уикенда участва в годишната сесия на МВФ, и ги е огласил преди пристигането на т. нар. тройка - представителите на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, с които се очаква Атина да преговаря за следващия транш от заемите.

Правителството иска от собствениците на заведения да плащат и такса за пушачи. Предвижда се таксата да е 200 евро на квадратен метър за всяко помещение, определено за пушачи.

Помещенията за тютюнопушене обаче не бива да бъдат по-големи от половината заведение. За казината и увеселителните заведения с жива музика таксата е над 300 евро на кв. м, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
ilia преди 12 години
Gurciq vinagi e bila i 6te bude po-dobre ot Bulgariq.Godini 6te ni trqbvat da gi stignem po zaplati-nqma i da sne jivi.
22
0
 
3
 
! Отговори
Мъка за БГ преди 12 години
До номер 19:Минималната заплата в Гърция НАИСТИНА е към 780 еуро на месец, но това е в ЧАСТНИЯ сектор. Докато в ДЪРЖАВНИЯ сектор е към 2200 еуро. Направи сметка колко зле ние...
21
0
 
4
 
! Отговори
византийката преди 12 години
абе освен да вземем да им изпратим на тези хора Дянков за да оправи положението. Някой ден паметник ще му вдигнем на този човек, но ще ни трябва време да го осъзнаем!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В момента Гърция ЗАПОЧВА ! Изчакайте малко и ще чуете новини от Гърция много подобни с нашите от преди 12-15 години.....
19
0
 
7
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 10В момента МИНИМАЛНАТА работна заплата в Гърция е 751,39 ЕВРО на месец!!!Значи, в България минималната ни заплата е 1500 лева? Това ли искаш да ни кажеш?Аз мисля че това са глупости. Минималната ни заплата е далеееееч под 1500 лева месечно.
18
0
 
3
 
! Отговори
предложение преди 12 години
Бе к'ви 20 процента бе? Да ги направят направо като нашите заплати! Да видят хубаво ли е!
17
1
 
1
 
! Отговори
до 14 преди 12 години
Всичко това което си написал го знам,но като го прочетох се разплаках.Само как ми започна деня! Но е добре написано!!
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искам да съм бедна гъркиня а не "богата" българка!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
10, пишеш средна чиста заплата 700 евро, знаеш ли тук колко е средната заплата, ддс не е различно. Недей да се правиш адвокат на гърците, иначе благодаря за "глупостите".
14
1
 
9
 
! Отговори
Freedom_People преди 12 години
Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб! Добре си ти... От там не виждаш съдбата на достойния ни род. Не виждаш майките,които днес не раждат. Стариците край кофите за смет. Бащите със джобове празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове. Строим хотели, паркинги, гаражи... Край просяка минава БееМВе. На "пътя към Европа" се продават в ръцете с кукли малките моми. Те детството си в сънища сънуват. Стаена скръб в очите им гори. Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст. Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те където отиват ние от там се връщаме!!Само ще им кажа , че адски кофти да изпалащаш заеми може да има и купони и режим на тока и безработице и т.н.!!Нас да питат!И никога повече да не позволяват на изродени социалисти да ги будалкат!
12
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Е колко по-добре от нас са бе? ТЕПЪРВА РЕФОРМИТЕ ЗАПОЧВАТ! Тепърва заем от 500 милиарда ще се връща ...... 30 години социализъм на чужд гръб дотам водят.
11
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
водач на влакче на метрото взема около 80000 евро.--Това за колко години?
10
9
 
10
 
! Отговори
333 преди 12 години
Стига сте писали глупости. Според гръцкия вестник Вима средната чиста заплата е 700 евро. Като се има предвид увеличените цени, ДДС, данъци и т.н. положението никак не е розово за гърците.
9
7
 
5
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
Намаляват пенсиите до 1200 евро.Минималната пенсия е 628 евро.А заплатите са с голям диапазон-един водач на влакче на метрото взема около 80000 евро.
8
0
 
12
 
! Отговори
До 7 преди 12 години
Айде стига бе!?!?!Ти не прочете ли, че става дума само за държавни служители?Как държавния служител ще мине в сивата икономика?!?!Освен ако цялата държаве не мине в "сивия" сектор!Това е възможно, ако примерно Бундесвера окупира Гърция и изчезне гръцката държава. Тогава могат да си направят нелегална държава и да не плащат данъци чиновниците!!А иначе кризата касае частния сектор само що се отнася до данъците!Там заплатите са каквито имат възможност да плащат!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо няма да им намалят не се лъжете един вид ще минат къв сивата икононмика еврозоната ще ги храни никога няма да видите грък да работи за 300 евро.
6
4
 
10
 
! Отговори
ГоцеСталин Тато Боко преди 12 години
Комунистите и тяхната партия ГЕРБ влядеят 90 % от медиите освобождението ще е трудно!
5
2
 
18
 
! Отговори
мдааа преди 12 години
И пак са по-добре от нас.
4
0
 
15
 
! Отговори
ДО 2 преди 12 години
ОТВОРКО СМЯТАЙ ТОГАВА КАКВА Е ЗАПЛАТАТА АКО ИМ Я НАМАЛЯТ С 1200 СЕГА КАТО ПРОЧЕТОХ