С 20% режат чиновническите заплати в Гърция

Предвижда се и нова такса "пушачи" за заведенията
Обновена: 27 сеп 2011 21:51 | 27 сеп 2011 21:47, Елка Василева
23
С 20%  режат чиновническите заплати в Гърция
Снимка: Reuters

Заплатите на държавните служители в Гърция ще бъдат орязани с 20 на сто от 1 октомври, а съкращенията ще бъдат включени в единната таблица за заплатите, подготвяна от финансовото министерство, съобщават гръцките вестници.

Очаква се рестриктивната мярка да донесе на хазната около 3 млрд. евро. Загубите обаче за държавните служители с по-високи доходи могат да достигнат 50 на сто, тъй като съгласно новата единна таблица за заплатите в държавната администрация драстично ще бъдат намалени и даваните им надбавки.

Още по темата

Синдикатите смятат, че ножицата за надбавките в определени случаи може да достигне и до 1300 евро на месец.

От правителството уверяват, че въпреки трудностите, пред които са изправени осигурителните фондове, няма да има проблем с изплащането на пенсиите и че само с 15 на сто ще бъдат намалени допълнителните пенсии.

Вестниците коментират, че финансовият министър е донесъл новите мерки за икономии от Вашингтон, където през уикенда участва в годишната сесия на МВФ, и ги е огласил преди пристигането на т. нар. тройка - представителите на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, с които се очаква Атина да преговаря за следващия транш от заемите.

Правителството иска от собствениците на заведения да плащат и такса за пушачи. Предвижда се таксата да е 200 евро на квадратен метър за всяко помещение, определено за пушачи.

Помещенията за тютюнопушене обаче не бива да бъдат по-големи от половината заведение. За казината и увеселителните заведения с жива музика таксата е над 300 евро на кв. м, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СВЕТЛЬО ВИТКОВ ОТ "ХИПОДИЛ" П Р Е З И Д Е Н ТНАКАЗАТЕЛНО - ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ - ДА ИМ ПОКАЖЕМ, ЧЕ ВЕЧЕ НЕМОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ТАКА
2
7
 
8
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 1: Пак чел-недочел се изказва. Я пак прочети текста.... ;)
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еХА 1300ЕВРО ЗАПЛАТА а не като в нашата "финансова дисциплина" 100