България злорадства за гръцката криза, призна Дянков

Гърците са по-зле и това помага на правителството ни, казва той
Обновена: 24 окт 2011 14:58 | 24 окт 2011 12:50,
199
България злорадства за гръцката криза, призна Дянков
Снимка: Булфото
България печели от кризата в Гърция и това предизвиква известно злорадство, казва финансовият министър Симеон Дянков в интервю за германския Die Welt. 
 
„В последната година много българи, които работеха в Гърция, се върнаха в България и се налага впечатлението, че гърците са по-зле от нас. Това много ни помага в правителството“.
 
Симеон Дянков подробно обяснява причините за „злорадството“: „Въпреки че не е хубаво, има известно злорадство, защото България винаги е била сравнявана с Гърция. Често се казваше, че България можеше да е успешна като Гърция, ако не беше попаднала в съветската империя“.
 
От гледна точка на правителството Данков казва, че тезите за свиване на разходите и поддържането на балансиран бюджет са били противопоставяни на примера на Гърция. Сега обаче това се е променило.
 
„Винаги сме казвали, че трябва да свиваме разходите и да съкращаваме работни места, за да е в ред бюджетът ни, и винаги ни показваха Атина – вижте, имат дългове, но пак получават пари от Европа и живеят добре. В последната година това се промени“. 
 
По отношение на „печалбите“ за България от гръцката криза Дянков съобщава, че през последните две години около 2000 фирми са се преместили от тази страна на границата. Става въпрос за средноголеми предприятия, които са мотивирани от по-ниските данъци у нас. Те местят централите си, но продължават да работят в Гърция. По данни на Данков те са създали около 40 000 работни места в България. Половината от тези фирми са стъпили в България през последните шест месеца. 
 
По-интересен обаче е друг феномен – много гърци са преместили парите си в български банки. През тази година в банките у нас се е вляла „рекордната“ сума от 2,5 млрд. евро, като 1 млрд. от тях са дошли от Гърция. 
 
Все пак около „злорадството“ Дянков има и притеснения, защото гръцката криза вече е европейска криза, която забавя икономическия растеж на континента и въпреки финансовата си стабилност България страда от това. 
 
Независимо от „печалбите“ за страната ни от влошения бизнес климат в Гърция, Дянков „би предпочел съседите ни да бяха по-добре икономически, това би насърчило трансграничната търговия“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
9
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Какво злорадства дянков ,че не схванах!? При условие,че ще им опростят 50% от дълга какво има да злорадстваме! Фактите са си факти сега целия европейски съюз ще работи мазните гърци да взимат 13-та и 14-та заплата! Еб...ти таш..а това е сеедно просяка да злорадства,че на принца са му извадили единия златен зъб!
175
3
 
2
 
! Отговори
aloha преди 12 години
ave mnogo ste kuhi ve.. stiga s teq magistrali.. ne razbirate li che parite IDVAT ZA DA BUDAT POSTROENI MAGISTRALI..ako poharchat parite za koledni puiki nqma da poluchat sledvashtiq transh i pak super mnogo hora shte ostanat bez rabota che i magistrali nqma da ima... Ako teq pari ne se dawat za magistrali vobshte nqma da gi ima... I iskam da vi pitam.. vie druga alternatiwa imate li...?! Ako iskate Dogan a...? ili moje bi StaniMishev..?! A che dqnkow e prost sumnenie nqma no i alternatiwa nqma
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DIANKOVC SME6NIK SI. bg PENSINER E S SREDNA PENSIA 80 EVRO A GRACKIA E S 500,PAK ZA ZAPLATITE V DARJAVNIA SEKTOR NEMA SPOMENAVAM,TA KOI E PO ZLE PRECENETE SAMI,PO DOBRE DA SAM GRAK V KRIZA OT KOLKOTO BG, V STABILA bg
173
2
 
6
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Шшшт ей - я споко там..кво сте се разциврили!? Вся власт советов..пардон - цялата власт вече ше е наша, както се казва!Щом държите на 60евро и постна пица - ше издържите и без пица, таковата... без бюджет де!Ей ся ше видите как до края на мандата ше построим поне 2-3000км магистрали, магистралки и най-вече кози пътеки, че после гората требе да фащаме, таковатъ - след мандатчето де... Алтернативата ше е пандел а пари за европейски затвори нема - щото нема и далавера там..
172
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 12 години
ЕХО КОЙ И ЗАЩО СКРИ ТОЛКОВА БЪРЗО УМНАТА СТАТИЯ НА ДЯНКОВ ОТНОСНО ГРЪЦКАТА КРИЗА.НЕКА Я ЧЕТАТ ХОРАТА И РАЗБЕРАТ ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ЗА КОЛКО НЕВЕЖИ НИ ВЗИМАТ ТАКИВА КАТО - ДЯНКОВ.НИМА ТОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ НЕ ПЪТУВАМЕ ИЛИ ПЪК НЕ ЧЕТЕМЕ В ИНТЕРНЕТ .СЛАВА БОГУ - ДАЛ НИ ГОСПОД ПОНЕ ТАЯ ВЪЗМОЖНОСТ - ТА ДА МОЖЕМ ДА НАДНИКНЕМ И В ДРУГИТЕ СТРАНИ И РАЗБЕРЕМЕ - КЪДЕ СМЕ НИЕ.ТА НЕКА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ - СРАМОТА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА - НА ЧЕРНОТО ДА КАЖЕШ БЯЛО.
171
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 12 години
ДО 170 168 Е ПРАВ НЕ САМО ГЕРБ А ВСИЧКИ ПРЕДИ ТЯХ ОТ НАЧАЛОТО НА ПРЕВРАТА СА ВИНОВНИ - КРАДЛИВИ МОШЕНИЦИ.НИКОЯ СТРАНА НЯМА ТАКЪВ ДЪЛЪГ ДЕМОКРАТИЧЕН ПРЕХОД КАТО БЪЛГАРИЯ. СЪСИПАХА Я РАЗГРАБИХА Я .НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКИ ЗАБОГАТЕЛИ И ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ.ТОВА ЩЕ НИ СПАСИ.НО - НЯМАМЕ И ВОЕННИ
170
4
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 12 години
ХА ХА ХА ГЪРЦИТЕ БИЛИ ПО ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ.ТОЯ ДЯНКОВ Е ЛУД ЗА ВРЪЗВАНЕ.МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА - 750 ЕВ МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ - 650 ЕВ СОЦИАЛЕН ПРАГ НА БЕДНОСТТА - 475 ЕВ .КЪДЕ ВИЖДА ТОЙ ЧЕ СА ПО ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ.ХРАНИТЕ И В ГЪРЦИЯ И В БЪЛГАРИЯ СА ПОЧТИ ЕДНИ И СЪЩИ ЦЕНИ И БЕНЗИНА ИМ Е С ОКОЛО ЛЕВ ПО СКЪП ОТ НАШИЯ.АБЕ ДЯНКОВ СТИГА СИ БАЛАМОСВАЛ ХОРАТА БЕ КЪДЕ СМЕ НИЕ С ТИЯ 140 ЕВ МИН РЗ.СТИГА ПРАХ В ОЧИТЕ НА ХОРАТА.КОЛКОТО И ДА ГИ РЕЖАТ ПАК СА ПО ДОБРЕ ОТ НАС
169
6
 
4
 
! Отговори
.I. преди 12 години
168 и ти смяташ че ГЕРБ са виновни за това така ли?Явно си ***, ходи си паси козите и не се доближавай до компютър повече.
168
2
 
23
 
! Отговори
Благодаря преди 12 години
- Минимална заплата в Гърция - 740евро/месец;- Средна заплата в БГ - 250евро/месец;- Минимална пенсия в Гърция - 650евро/месец;- Минимална пенсия в БГ - около 60евро/месец - благодарение на безочливото ограбване спестяванията на българите от пирамиди , мутри и банкови фалити организирани и реализирани от БКП/БСП/ДС- Общо магистрали в Гърция - около 1800км;- Общо магистрали в БГ - около 100км до 2007 година построени от загрижените Другари / по скоро от Тодор Живков дето се отрекоха от него/
167
3
 
20
 
! Отговори
ЗЛОРАДСТВО!? преди 12 години
- Минимална заплата в Гърция - 740евро/месец;- Средна заплата в БГ - 250евро/месец;- Минимална пенсия в Гърция - 650евро/месец;- Минимална пенсия в БГ - около 60евро/месец - гордост за "партия" ГРОБ и вожда и Б.Б., който има тъпотата да я лансира дори в ЕС;- Общо магистрали в Гърция - около 1800км;- Общо магистрали в БГ - около 350-400км и т.н.Извод/западни анализатори на изборите/: "Жителите на най-бедната страна в ЕС избират ГЕРБ като уж по-малкото зло от останалите алтернативи."
166
2
 
13
 
! Отговори
Тома неверни преди 12 години
Този Дянков не е в час-кое им е злето на гърците?Това, че от 1000EUR в месец ще получават 600?Или това, че половината Българи им слогуват защото те могат да си позволят да им плащат заплати?Българите със стоте си евро хляб не могат да си купят, но той се радва , че гърците са зле...Нямам думи.Парите им в българските банки са си пак техни..
165
12
 
9
 
! Отговори
Томеров преди 12 години
Може да е всякакъв, но поне не е лицемер! Няма българин, който да не го е яд, че гърчолята взимат големи заплати и имат страхотен стандарт, яд ни е че като дойдат гърци и ни е..т най-хубавите момичета и прочие....а то какво било, кредити, ама много кредити, господа за 10 години, зашото сега какво ги чака, бедна ни е фантазията...ще реват на глас, гладни...а ние след някоя друга година, ще тръгнем да е..м космати гъркини!
164
1
 
14
 
! Отговори
?! преди 12 години
"Дянков съобщава, че през последните две години около 2000 фирми са се преместили от тази страна на границата. Става въпрос за средноголеми предприятия, които са мотивирани от по-ниските данъци у нас". Не мотивирани са от беззаконието и слабия контрол на институциите. Могат да не плащат заплати, осигуровки, данъци, наеми и просто един ден да се изнесат с цялата стока и печалба пак в Гърция.
163
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я го вижте как се е охранил и хич не му пука за хала на българския народ! Хей Дянков, не се прави на интересен, ами отговори как ще живееш ти със 60 евро на месец? Моите родители вземат по 136 лева пенсия представете си, а цял живот са работили на тази скапана държава. Аз съм на 55 години и не мога да си намеря работа вече две години, защото за всички работодатели съм стара! Е КАЖИ МИ ДЯНКОВ АЗ ДА ЗЛОРАДСТВАМ ИЛИ ДА СЕ РАДВАМ?????????????
162
0
 
9
 
! Отговори
бгг преди 12 години
как да са зле като и 500Е да стане там мин,заплата пак са по добре като гледаме цените се изравнени за 90% от стоките ама ние средно да вземаме 500лв, това е 50% по зле от тях
161
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нито гърците са по зле ,нито има кой да помогне на това ялово правителство
160
1
 
4
 
! Отговори
do 156 преди 12 години
Ти май си по-голям селянин от Дянков. Или не можеш да четеш или не можеш да асимилираш информацията. Тъпанарите от сайта са излезли с безумно заглавие, а в самата новина е описано по-доста по-различен начин и не толкова фрапиращ.
159
1
 
2
 
! Отговори
do 155 преди 12 години
Piini edna chaska voda . Dishai :)
158
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С 270лв.минимилна заплата не може да има държава която да е по-зле от нас.
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
156Само че "след 2 години" тези така ще са се ОКОПАЛИ че може и да не можеш да ги мръднеш.Това не ти е Костов-балъка.Тези са ТЕЖЪК КРИМИНАЛИТЕТ.