Еврогрупата постави нови условия на Гърция

ЕС иска гаранции за прилагане на реформи и след априлските избори
Обновена: 10 фев 2012 13:29 | 10 фев 2012 13:29,
54
Еврогрупата постави нови условия на Гърция
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) поставиха нови условия за отпускането на втория спасителен пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро, съобщи BBC.

На срещата си в Брюксел министрите заявиха, че помощта зависи от това дали гръцкият парламент ще приеме реформите и мерките за бюджетни съкращения. Парламентът в Атина ще проведе гласуването в неделя.

Освен това през 2012 г. гръцките политици ще трябва да спестят допълнително 325 млн. евро.

Профсъюзите в Гърция обявиха 48-часова стачка в протест срещу мерките.

Председателят на групата на финансовите министри от еврозоната, премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, подчерта, че гръцките лидери ще трябва да предоставят „ясни политически гаранции“, че ще продължат да прилагат реформите и след предстоящите през април парламентарни избори.

„Въпреки постигнатия през последните дни прогрес все още не разполагаме с всички необходими елементи, за да вземем решение за отпускането на спасителния пакет“, посочва Юнкер, визирайки крехкото споразумение, договорено от коалиционните партньори в Атина след дни на тежки преговори.

„Всички тези условия са важни за гарантирането на гладкото прилагане на програмата и след предстоящите парламентарни избори“, изтъква премиерът на Люксембург.

„Тези три елемента, които споменах, трябва да са налице, преди да вземем решение“, допълва той.

Още по темата
9 фев 2012 16:33
134
Условията трябва да бъдат изпълнени преди новата извънредна среща на европейските финансови министри в сряда, посочва още той.

Страните от еврозоната „сериозно обмислят“ и създаването на автономна сметка за Гърция, в която да бъдат блокирани част от приходите на страната като гаранция за изплащането на спасителните заеми, заяви икономическият комисар на ЕС Оли Рен.

Търпението на европейските политици спрямо Гърция изглежда е на привършване. Според кореспондента на BBC в Брюксел Крис Морис макар официалната европейска позиция да е, че Гърция трябва да бъде спасена, в неформални разговори все по-често се застъпва тезата, че фалитът на Гърция няма да е катастрофа.

Планът, договорен от гръцкото правителство по-рано тази седмица, включва съкращаване на 15 хил. държавни служители, либерализация на трудовия пазар и понижаване на минималната работна заплата с 22% до 600 евро на месец от 751 евро досега.

Ключово искане на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) беше реформата на пенсионната система – проблем, който все още не е решен.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Бгто преди 12 години
Народа винаги го духа, за богатите няма криза
42
0
 
3
 
! Отговори
пак до 45 преди 12 години
..просто казано заплатите няма да се намалят с 20-30%, а с много повече.Пенсиите, привилегиите и соц. надбавки също.На практика без външно финансиране възможностите на Гърция да подържа дори половината от сег. жизнен стандарт на населението са никакви.Да не говориме, че външнополитическата изолация ще бъде допълнителен удар.Общо взето офертата на кредиторите е добра и осигурява едно меко падане по *** и това е ясно на мнозинството гърци.Стачките са опит да се извият още ръцете на кредиторите.
41
0
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
'Фалит' означава вербален отказ от всякакви плащания.При физ. лица кредиторите пристъпват към принудително събиране на вземанията.При държавите е по-различно.Да, наистина кредиторите на Гърция не може да и разпродадат островите или да вземат Акропола под аренда, но.. :))) Имат други механизми за въздействие, които не са по-малко ефикасни.Намеквам, че е твърдо глупаво да покажеш среден пръст на богати хора от Германия, Франция, GB и USA.Във вътрешен план нещата ще бъдат още по-трагични:
40
0
 
2
 
! Отговори
оп а а а преди 12 години
Путин, брато, Путин. Той е виновен за всичко.И за Гърция и за Португалия, и за ***, и за ... еврото, и за студовете в европа, и за ...
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** гърчоля немогат да разберат, че ако фалират и ги изгонят, ще им падне заплатата двойно и никой няма да им дава заеми повече, ей така на честна дума. Така че да си налягат парцалите и да бачкат, че децата им да не ги псуват цял живот после.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре,някой може ли да обясни с две думи какво ще стане ако Гърция фалира? Ще продадат гърците в робство или?
37
4
 
6
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Турак ***! Я обясни на аудиторията, ти в кой квартал на Берлин се подвизаваш чаршаф.Кройцберг или Нойкьолн? *** *** гьотверените,осрахте цяла бяла Европа. Срам и позор за България. На такива като вас,веднага трябва да ви се отнемат българските тескерета.--Ненормалнико, в Германия, вкл. Берлин, учат десетки хиляди български студенти. Това е цветът на българската нация, какви ***?! Според тебе всички българи в Германия са ***? По-идиотска идея не бях чувал.
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гръцкият полицейски профсъюз иска заповед за арест на международните кредитори с настояването, че те застрашават демокрацията.Тия ненормалници гърците трябва да бъдат оставени да фалират и кредиторите да изискат от тях всеки цент, който са получили плюс лихвите.Държат се като ..... /попълни сам/!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има голяма разлика, с парите за енергийните проекти ще се построй нещо с което ще се гарантира изплащането на тия заеми. На гърците са им давали пари с ясното съзнание, че няма да могат да ги върнат, защото те ги харчат за заплати и оръжие, а сега им дават акъл как да ги връщат- на гърба на народа
34
0
 
5
 
! Отговори
Курбрат до 24 ники: преди 12 години
Курбрат..........................................................................................................................Ники,Ники! Колко пъти съм ти казвал,като *** прабългарския бахур и смучиш сладко,сладко кумиса да не си отваряш устата,че смърди.
33
0
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Ха ха, точно това правят в момента Германия и Франция с Гърция. Егати съюза, мъртвороден.
32
2
 
10
 
! Отговори
До 24 Берлинер: преди 12 години
BG тескере йок ! Анадън му?Като скакалците!Всички големи градове в западна Европа е пълно от тази мюсулманска ***.Нямат голям мерак да работят или да учат и 80% от младежите им са криминално проявени.Цели части от тези европейски градове, са превърнати на огромни гета ,където и полицията се страхува да влезе!90% от тях живеят от социалните и детски помощи(на нашия гръб) и каквото припечелят по криминален начин.Не проявяват никакъв интерес да се интегрират от 50 години насам.Размножават се ужасно бързо(поради безделието),без да се запитват дали са в състояние да изхранват семейството си.Важното че европейски, глупави демокрации(ние) ги хрантутим и им плащаме.Всяка една от жените им е забулена с фередже или бурка, надянала на смръдлив *** шалвари и бута поне една детска количка и около нея подскачат още 5,6 отрочета.В джамиите им които никнат като гъби след дъжд, открито призовават към джихад и събират пари и набират доброволци за терористите и Ал Каида.Сега сигурно разбирате, защо цивилизована Европа гледа негативно на 52 годишното присъствие на тази ***,да не говорим за опити за влизане в ЕС.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лелелееее, докъде са изпростяли хората да не забелязват мизерията, в която са ги набутали- и тях и децата им и внуците им, та да се радват когато шепа финансови далавераджии от висок ранг искат да съсипят цяла държава. Не се бойте, това е само упражнение, после следват и другите европейски държави. И като започнете да си броите стотинките, ще ви замажат очите с някоя война, та да се радвате, че сте живи!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кога ядохте кюфтета защо не ревахте (протестирахте) ****а ви гръцка? На цяла Европа им писна от вас. Ядохте на версия и сега като не можете да си платите, ревете.
29
7
 
9
 
! Отговори
ники преди 12 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПИШИТЕ ЗА ГЪРЦИТЕ,ЧЕ СА ВИЗАНТИИЦИ! НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ТЯХ,ВИЗАНТИИЦИ СА РИМЛЯНИТЕ НЕ ГЪРЦИТЕ.ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО ТАЯ ИСТОРИЯ
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците ще катурнат еврозоната честито нa банкерите хахахаха.
27
3
 
6
 
! Отговори
До 24 Берлинер: преди 12 години
Турак ***! Я обясни на аудиторията, ти в кой квартал на Берлин се подвизаваш чаршаф.Кройцберг или Нойкьолн? *** *** гьотверените,осрахте цяла бяла Европа. Срам и позор за България. На такива като вас,веднага трябва да ви се отнемат българските тескерета.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак се бъхтят яката във Атина защо улиците горят.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я не сакам аз да съм добре, сакам на Вуте да му е зле.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, главо, главо, що ги приехме тия мошеници гърците в ЕС? Хем не са европейци, хем са ***, хем са мързеливци и ***.